Szőlőskerttel és mélygarázzsal is bővül a budai vár nyugati oldala

2020. december 11. 14:31

Lebontják és újra felépítik a budai Vár Fehérvári rondelláját és környezetét.

2020. december 11. 14:31
null

A Nemzeti Hauszmann Program egyik kiemelt célja, hogy a várfalak mentén körbejárhatóvá válljon a Budavári Palotanegyed. A Fehérvári-rondella a Várnegyed egyik legfontosabb bejárata, amely azonban jelenleg meglehetősen elhanyagolt képet mutat. A Várnegyed Krisztinaváros felé eső nyugati oldalának fejlesztése összességében véve is kiemelt feladat. Ezért a jövőben megnyílik a nyugati várfal korábban lezárt szakasza is, a bástyától pedig végig lehet majd sétálni a szintén megújult Csikós udvar irányába.

A nyugati kertek a hajdani budai szőlős- és gyümölcsöskerteket megidézve újulnak meg, alattuk pedig a Fehérvári rondellától a Karakas pasa tornyáig tartó részen, a várfalon kívül, a föld alatt megépül a mintegy 300 férőhelyes Várgarázs III, mely csökkenti hivatott a most még a Várban parkoló autók számát.

A budai Vár ma látható Fehérvári rondellájának környezetét az 1950-es évek elején rendezték, szerkezete olyan rossz állapotban van, hogy nem javítható, ezért le kell bontani. Az újjáépülő rondella az eredeti kövek felhasználásával, ám részben szélesebben illetve alacsonyabb, a várfalhoz alkalmazkodó magasságban épül újra. A munka 2021 elején kezdődik, de a felvonulás a munkához már megindult. A Várkapitányság geofizikai kutatással vizsgálta a lehetséges korábbi épített objektumok romjait és statikai árkokkal vizsgálták meg a rondella és várfal állapotát. A területen régészeti próbafeltárást is végeztek a Budapesti Történeti Múzeum közreműködésével – írta meg a PestBuda.

„A visszabontás is régészeti megfigyelés mellett zajlik majd, hogy az erődítmény műemléki és régészeti korú szövetei ne sérüljenek, a rondella belsejében pedig régészeti feltárásra kerül sor” – mondta el a PestBudának Harman Béla, a Várkapitányság projektmenedzsere és Fullár Zoltán, a Várkapitányság régészeti irodavezetője. A rondella felújításával egy időben restaurálják Görgei Artúr lovasszobrát is, amely 1998 óta áll a rondellán és egy, a Sztálin-szoborba beolvasztott korábbi alkotás alapján készült.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2020. december 12. 21:32
Tudtommal a vár legfényesebb korszakában Mátyás alatt is ott szőlőskertek, gyümölcsfák voltak.
enes
2020. december 12. 15:06
Karácsony nem ellenzi?
furunkulus13
2020. december 12. 09:37
Bravó Fidesz! Gyönyörű dolgok épülnek a teljesen ellopott pénzből. Bezzeg a tiszta kezű Demszky alatt csak kosz volt, összeszart, lehugyozott közterek, egy lepusztult, közel-keleti rémváros!
Laudaricus
2020. december 11. 23:00
A PM épülete egyáltalán nem volt menthetetlen: https://egykor.hu/images/2010/original/budapest-i-kerulet-penzugyminiszterium-epulete-a-varban-.jpg A barbár átépítés nagy munka lehetett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!