John Lukacsról: finálé – görbe betűkkel, egyenesen

2019. október 29. 10:16

Lukacs egy falatnyi makacs magyar íz és halk dal volt az óceán túlpartján.

2019. október 29. 10:16
Bödők Gergely
Új Szó

„Lukacs egy falatnyi makacs magyar íz és halk dal volt az óceán túlpartján. Nyolcvanas évek végi berobbanása óta itthon már kultusza volt, ezért is volt meglepő, hogy a kinti magyar közösségben szinte egyáltalán nem ismerték. Zárkózott, kissé magának való ember hírében állt. Amerikaiak közt egy európai, magyarok közt egy amerikai. Ezért, állítása szerint, maga is meglepődött, hogy hazai olvasói mennyire fogékonyak az írásaira. Pedig nem csak magyar témákkal foglalkozott, sőt, tulajdonképpen magyar jellegű írásai zömmel fordítások és inkább az utolsó 20-30 év munkájának gyümölcsei. De ha már olvasták idehaza, az eredeti amerikai verziótól eltérő előszókat írt a magyarul is megjelenő köteteihez.

Több előadásában kedvvel idézett egy – úgy emlékszem, portugál – közmondást: »Görbe betűkkel ír a Jóisten egyenesen.« Úgy gondolom, ezt valahogy úgy érthette, hogy a dolgoknak sokszor nem tudjuk a miértjét és az irányát, mégis határozott irányba tartanak, értelmük pedig sokszor csak utólag nyer igazolást. Lehet ez persze öregkori bölcsesség, a hitvallás szép kései példája vagy jóindulatú belemagyarázás. Talán mindegy is. Lukacs nem félt a kitárulkozástól és az érzelmektől. Úgy hitte, a történelmet nem vagy csak kevéssé a nagy történelmi események alakítják, sokkal inkább érzelmek, hit és gondolatiság – ez volt a filozófiája. Az ismeretek és érzések kettősségét hirdette, amelyben legalább ugyanakkora – történelmi jelentőségű – szerepet tulajdonított az utóbbiaknak.

Lukacs görbe betűkkel írt egyenesen. Határozott, mégis szelíd mondatokkal adta vissza egy főváros önbecsülését és jócskán megtépázott önbizalmát. Ezekkel szolgáltatott utólagos elégtételt Churchillnek, emelte fel a demokráciát a populizmussal szemben, és dicsérte meg a reakciósságot a konzervatívokkal szemben. Majd az utóbbi években nyilvánossá tett vallomásaiban szembenézett önmagával is, az eredendő bűnössel. Mindennel elkészült, a harcot megharcolta és letette a fegyvert. Halálával a magyar nyelven gondolkodó történészek kórusából egy szelíd, ámbár komoly hang távozott.

Isten Önnel, Tanár Úr! Így, ahogy telefonban sosem tettem, de talán nem haragszik meg érte.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reugrangon
2019. október 30. 22:08
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
tintapaca
2019. október 29. 12:02
Hallgattál volna, bölcs maradtál volna. A magyar történelemszemlélet és hatalmi politika nem volt mérhető a kritikus időkben azokhoz a hatalmakhoz és befolyásukhoz, amelyek döntöttek rólunk. Ennél érthetőbben nem tudom elmagyarázni.
navis praetoria
2019. október 29. 11:34
Sok jó gondolata volt, olyanokat is megírt, amit más nem írhatott. Churchill megitélésében tévedett - Churchill intranzigenciája okozta a bolsevizmus kiáradását Európába, nem mellesleg Magyarország elképesztő mértékű tragédiáját. Ha Churchill helyett Halifax kerül kormányra, az európai zsidóság nagy része is valószinűleg túlélte volna a háborút. Lukácsot az vezette hibás Churchillképhez, hogy rendkívül túlbecsülte a "német forradalom" veszélyeségét, sokkal nagyobbnak itélve azt, mint Lenin és Sztálin rendszere. Szerinte inkább uralkodjon sztálinizmus Európában és Magyarországon - az utóbbit csonkítsák meg újra - minthogy Németország váljon Amerika mellett a másik szuperhatalommá.
Antigoné
2019. október 29. 11:03
Nagyon szép és tanulságos emlékezés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!