Június 4., a kétszeres veszteség napja

2019. június 04. 19:20

A „mi lett volna, ha…?” történelmietlen kérdés, mégis mindig ott kísért.

2019. június 04. 19:20
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Képmás

„A »mi lett volna, ha…?« történelmietlen kérdés, mégis mindig ott kísért a múlt traumáit hordozó utódok lelkében. A trianoni békediktátumra gondolva ugyanúgy felmerül bennünk, ahogy annak a jogszabálynak a kapcsán, amely 1956-nak ugyanezen a nyár eleji napján lépett hatályba, és a magyar történelem során elsőként engedélyezte szinte korlátozás nélkül a nem kívánt terhességek művi megszakítását.

A szimbólumok iránt fogékony ember számára hátborzongató a két dátum egybeesése: Magyarország területi megcsonkítása és a magzati korukban megölt magyarok millióinak nyomasztó emléke ugyanis összeér ezen a júniusi napon.

Trianonban elveszett az ország kétharmada, családok százezrei szakadtak szét, gazdasági erőforrásaink és kulturális értékeink sora lett oda. Az 1956-os forradalom kirobbanását megelőző nyáron pedig egy szovjet mintára (a Szovjetunióban 1955-ben liberalizálták az abortuszt) ránk erőltetett rendelettel e napon indult el a tragikus folyamat, amelyet meg nem született életek milliói és megtört nők, családok százezrei szegélyeztek a mai napig, s amely – más tényezőkkel együtt – nagyot lendített a demográfiai lejtmeneten.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. június 04. 21:04
"amely 1956-nak ugyanezen a nyár eleji napján lépett hatályba, és a magyar történelem során elsőként engedélyezte szinte korlátozás nélkül a nem kívánt terhességek művi megszakítását." Ilyen nem történt. Furcsa, hogy a szerző ezt így képes volt összepárosítani Trianonnal. Kétlem, hogy a szerző arra a kommunista, szerinte korlátozás mentes, terhességmegszakításra vágyna. - Az elvtársnő miért feküdt le? Szóval volt abban korlátozás rendesen.
Akitlosz
2019. június 04. 21:00
A helyes kérdés tehát, mi lesz, ha ... A múlt elmúlt és megváltoztathatatlan. De a jövendő még nem. A történelem nem ért véget.
Pandaka pygmaea
2019. június 04. 19:53
Uhhh... Érdemes az egész írást elolvasni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!