Kedélyesség a parlamentben

2015. december 31. 10:13

Halter Béla volt vállalatigazgató épp a szociális szempontokat elemezte, amikor Marosán, az egykori péksegéd közbeszólt: „Suszter maradjon a kaptafánál!” Kováts László lecsapta a ziccert: „Pék meg a kemencénél!”

2015. december 31. 10:13
Szerencsés Károly
Magyar Idők

A szénbányák államosításáról vitáztak a parlamentben, amikor Brunszvik István kisgazdapárti (kg) képviselő patetikusan »a Ház színe előtt« akart visszautasítani… egy felvetést. A teremben csak néhányan lézengtek, a 225 fős kisgazdafrakcióból hárman voltak jelen. Sulyok Dezső magyar szabadság párti (msz) képviselő szarkasztikusan kijavította a szónokot: »A Ház távollétében!«

A »baloldal« nagy közbeszólója Marosán György szociáldemokrata (szd) képviselő volt. Egy éles szócsata után Pászthory István szabadságpárti (szp) képviselő így vágott vissza: »Uraim és Marosán!« Jogosan, mert Marosán fog mámorosan üvölteni Slachta Margit, az éppen százéves magyar parlament első női képviselője felé: »Vonulj kolostorba, Ophelia!« Amikor Halter Béla (szp) pártja nevében bejelentette, hogy megszavazzák a javaslatot, Jusztusz Pál (szd) gúnyosan megjegyezte, hogy szerencsére van, aki a bányászokat védi. Sulyok megint közbeszólt: »Nem tetszik önöknek, hogy más is tud énekelni?« Erre Révész Ferenc (szd): »De nagyon hamisan!« Sulyok: »Azt hiszem, a füle rossz önnek, azért hall rosszul!« Aztán sokatmondóan: »Rosszul áll a füle!« Derültség.

Halter Béla (szp) volt vállalatigazgató épp a szociális szempontokat elemezte, amikor Marosán, az egykori péksegéd közbeszólt: »Suszter maradjon a kaptafánál!« Kováts László (szp) lecsapta a ziccert: »Pék meg a kemencénél!« Marosán tovább hőbörgött, erre Sulyok rátett még egy lapáttal: »Mondja, Marosán képviselő úr, miért nem maradt maga meg parkett-táncosnak? Ahhoz talán jobban ért!« Nagy derültség volt. Végül abban maradtak, hogy együtt éreznek mindenkivel, a pékekkel is, s néhányan a parkett-táncosokkal is. (A shimmy-táncosoknak viszont Gábor Andor szerint jó lesz félniük. Mert »mi készülünk«.)

(Pillanatok az 1946-'47-es Nemzetgyűlésből)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2016. január 05. 13:32
"(Az írásban szereplő összes nem kommunista képviselő száműzetésben vagy belső emigrációban hunyt el.)" Így kezeled az ellenzékedet?! Aljas gyilkosok és sajnos mind megúszták.
Békanász a hasadon
2016. január 05. 13:31
A Jobbikos Zagyva már a folyosón akarta "elintézni".
Mich
2016. január 05. 13:31
Hát ez az, amire a komcsik (és a nácik) ma is vágyakoznak, hogy a Parlamenten kívül elintézhessék az ellenfeleiket... ...ezt ki is mondják: "ha miénk lesz a hatalom, akkor leszámolunk velük"...
röviden
2016. január 05. 13:31
Nincs SzEB, Vorosilovval. Ezeknek a képviselőknek ott lebegett a feje fölött a gulágra hurcoltatás, ld. Kovács Béla. Mai névrokona, hasonló vádakkal, nincs kurtavasban. Akkor nem cicóztak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!