Mária Terézia ≠ IMF

2012. október 31. 10:38

A jobboldal a külföldi gyarmatosítót és nemzeti gondolat elnyomóit, a bal pedig a munkásság-parasztság sanyargatóit látja a Habsburgokban. Mindkét leegyszerűsítés a marxista történetírásból táplálkozik.

2012. október 31. 10:38
Szolomayer Balázs
Kerdem

„Bogár László az m1 Ma Reggel című műsorában az IMF-et »bölcs parazitához« és Mária Teréziához hasonlította.

Az effajta kijelentésekkel foglalkozni persze nem jelent különösebb sportértéket. A magyar társadalomban azonban különösen dívik a Habsburg-ellenesség. A jobboldal a külföldi gyarmatosítót és nemzeti gondolat elnyomóit, a bal pedig a régi rend (feudalizmus, ahogy ők hívják) és ezzel a munkásság-parasztság sanyargatóit látja bennük. A két leegyszerűsítés egyaránt a marxista történetírásból táplálkozik, valamint nem célszerű egy kalap alá venni a teljes uralkodói házat. (...)

A közgazdász  rosszul használja Mária Terézia egyik leghíresebb/hírhedtebb mondását: »Etetni kell a juhot, hogy nyírni lehessen.« Míg Bogár ezt a szipolyozás elszólásaként fogja fel, addig a valóság az, hogy a királynő ezen mondásán éppen a jobbágyság magyar nemesség általi túladóztatását érti. Miután az országban több jobbágyfelkelés tört ki uralkodásának kezdeti szakaszában, 1767-ben kiadta az Urbáriumot, mely a jobbágyságra kivethető terheket kívánta szabályozni. Tehát Mária Terézia éppen a jobbágyság érdekében hozta meg az adóterhelés maximalizálását/szabályozását a magyar nemesség »kizsákmányolásával« szemben. Ezzel elősegítve a jobbágyság feltőkésítését és gyarapodását, melynek nyilvánvalóan hosszútávú célja volt, hogy az állam nagyobb bevételre tegyen szert.

Mária Terézia azonban nem csak a gazdaságpolitika terén kívánt eredményeket felmutatni. Az élet minden területén elő kívánta segíteni, hogy állama – és ezen belül Magyarország – erősebb állapotba kerüljön uralkodása alatt. A modernizáció jegyében elősegítette, hogy új növényfajták terjedjenek el, támogatta a fajta feljavításokat, meghonosította a selyemtermelést, elrendelte az Alföld fásítását, állatorvosi képzést hozott létre a pesti egyetemen. Oktatási reformot hajtott végre, tankönyveket íratott, a tananyagot egységesítette. A török háborúk során elnéptelenedett Temesbe és Bácskába németeket telepített. Létrehozta a modern bürokrácia alapjait.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2012. október 31. 14:40
"Terézia éppen a jobbágyság érdekében hozta meg az adóterhelés maximalizálását/szabályozását a magyar nemesség »kizsákmányolásával« szemben." Mi úgy tanultuk, hogy a kizsákmányolás az, amikor a gyár, üzem tulajdonosa éhbért fizet munkásainak, miközben ő maga gyorsan gazdagodik. Az adófizetés nem ebbe a kategóriába tartozik.
Senye Péter
2012. október 31. 11:40
Mária Teréziával kezdődött a Habsburg birodalom visszaszorulása Szilézia elvesztésével. Utána sem nyert Ausztria önállóan háborút. Az 1867-es kiegyezéssel teljesült a Habsburgok vágya: megvalósult az összmonarchia. A Németországgal megkötött Andrássy-féle egyezség meg egymás karjaiba hajtotta Oroszországot és Franciaországot. Most itt vagyunk. Nem kell sem marxistának, sem fanatikus nacionalistának lennünk, hogy belássuk, a mérleg nem nekünk kedvezett.
kjkj945
2012. október 31. 11:28
Igaz az ájmuf rabszolgatartó. A gyarmatokon nem rabszolgák voltak.
Mr.Falafel
2012. október 31. 11:17
Jaj, neeeee! Egy újabb monarchista futóbolond.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!