Ilyen még nem volt: Cristiano Ronaldo kiszorul Portugália válogatottjából?!

2023. szeptember 12. 20:27

A papírforma ugyan a csoportját vezető luzitánok sikerét ígérte, de arra azért senki nem számított, hogy így kitömik Luxemburgot.

2023. szeptember 12. 20:27
RONALDO, Cristiano

Már csak azért sem, mert a hercegség a portugáliai találkozóig történelme legjobb selejtezőbeli eredményét produkálta, öt meccsen 10 pontot gyűjtött úgy, hogy Szlovákiától idegenben csentek el egy pontot (0-0), Liechteinsteint magabiztosan verték meg (2-0), a sorozat egyik legnagyobb meglepetését okozva Bosznia-Hercegovinát pedig Zenicában aláztázták meg (2-0) Luc Holtz tanítványai, majd a mindenkire veszélyes Izlandot gyűrték le magabiztosan (3-1).

Az viszont mindenképpen figyelmeztető kellett legyen a derék luxemburgiak számára, hogy Portugáliától hazai környezetben is egy hatost kaptak, tehát arra számítani lehetett, hogy nem lesz sétagalopp a hétfői Eb-selejtező sem Borges Sanchezéknek.

Ha lehet ilyet mondani, a miniállam esélyeit növelte, hogy Cristiano Ronaldo sárga lapos eltiltás miatt nem léphetett pályára, ám ez a tény mintha még inkább felszabadulttá tette volna a portugálokat. Ellenállhatatlanul játszottak, és bár a 18. percben csupán 2-0-ra vezettek, a félidőben már néggyel mentek, végül 9-0-ra győztek, és ezzel a három pont megszerzésén túl azzal is emlékezetessé tették a találkozót, hogy ez a siker lett a portugál futball-válogatott legnagyobb különbségű diadala.

PORTUGÁLIA
Történelmi siker: a portugálok kilencszer örülhettek! Fotó: AFP/Patricio de Melo Moreira

A találkozó körülményeire tökéletesen jellemző, hogy a luxemburgiak szövetségi kapitánya, Luc Holtz a nyolcadik hazai találat után (a 83. percben Bruno Fernandes talált be a belga-luxemburgi Anthony Moris kapujába), egyszerűen fogta magát, és egy grimasz kíséretében besétált az öltözőbe. (Az erről készült videót itt tekinthetik meg.)

S ha már a belga vonal: ismert, hogy Portugália szövetségi kapitánya, a spanyol Roberto Martínez korábban évekig Belgium nemzeti csapatát irányította, sokan neki tulajdonítják, hogy a Rode Duivels (Vörös Ördögök) tartósan Európa és a világ élvonalában szerepel, volt időszak, amikor a hivtalos FIFA-világranglistát is vezette.

Martínez azok után távozott – hat év után – Belgiumból, hogy a katari világbajnokságon (annak ellenére, hogy a titkos esélyesek között is emlegették Romelu Lukakuékat) szégyenszemre nem jutottak tovább a halálcsoportnak közel sem nevezhető F-jelű négyesből, amelyben Horvátország, Kanada és Marokkó társaságában szerepeltek (egyébként 1994 óta ez volt az első alkalom, hogy Belgium nem maradt versenyben egy világbajnokságon a csoportmérkőzéseket követően).

MARTÍNEZ, Roberto
Roberto Martínez Portugália szövetségi kapitányaként is rendkívül sikeres Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Ahogy az várható volt, Roberto Martínez (aki még egyetlen klubot sem irányított hazájában, hiszen a belga nemzeti csapat előtt az angol Swansea, a Wigan és az Everton trénereként dolgozott) nem maradt sokáig állás nélkül, a portugálok szó szerint lecsaptak rá, és a távozó Fernando Santos helyére már 2023 januárjában kinevezték.

S hogy milyen remek döntésnek bizonyult mindez, igazolja: a portugálok a J-jelű csoportban szárnyalnak, az eddigi hat találkozójukat egyaránt megnyerték, ráadásul úgy, hogy még gólt sem kaptak.

Megjegyzendő: bármilyen meglepő, Luxemburgnak még így is maradt bőven esélye arra, hogy történelme során kivívjon egy Európa-bajnoki részvételt, hiszen a 18 pontos Portugália és a 13 pontos Szlovákia mögött 10 ponttal a harmadik helyen áll a J-csoportban.

A kérdés viszont csak az: vajon kit hagy ki majd Roberto Martínez a sziporkázó Portugáliából, hogy helyet szorítson a visszatérő Cristiano Ronaldónak?...  

Portugália történelmi diadala – íme, a kilenc találat, amellyel kivégezték Luxemburgot! 

    Nyitókép Mi lesz CR7-tel?!... Fotó: MTI/EPA/LUSA Rodrigo Antunes

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mintaka
2023. szeptember 13. 20:33
Kiszorult? Nem úgy volt, hogy sárgalapos eltiltás miatt nem volt benne a keretben? Egyébként az elősző lLuxemburg elleni meccsen Ronaldo is vágott két gólt, akkor most ez a mostani mitől is volt olyan nagy szám?
Lord Vader
2023. szeptember 12. 22:34
Nem számít. Már szinte mindent elért, lényegtelen az életkora. A körme alatt a piszok többet ér, mint az egész magyar válogatott.
baronet
2023. szeptember 12. 20:36
Nyilván haláláig játszik a válogatottban. Két bottal botorkálva is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!