Készült egy gyönyörű kötet a szabadságharc hadművészetéről

2016. február 01. 12:57

Gyönyörű kötetet adott ki tavaly a Zrínyi Kiadó: Csikány Tamás könyve a magyar szabadságharc egyes eseménysorain keresztül világít rá tizenkilencedik századi hadművészet általános vonásaira. Hogy csalta majdnem csapdába Haynau csapatait Görgei Komáromnál? Hogy kell vízi akadályt védeni és támadni? Lapozzon bele velünk a könyvbe!

2016. február 01. 12:57
Pintér Bence

Csikány Tamás könyve, a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent A szabadságharc hadművészete 1848-1849 olyan könyv, amire nyugodtan mondhatjuk, hogy gyönyörű: az old school borító, a remek belső borító és a többi illusztráció miatt először azt hittem, hogy reprintről van szó, pedig nem. A mű friss alkotás, a szerző az NKE Hadtudományi Doktori Iskolájának vezetője, az MTA doktora; a téma pedig a tizenkilencedik század hadművészetének bemutatása a magyar szabadságharc egy-egy hadjáratán és csatáján keresztül.

A könyv hat fejezetben taglalja a témát, a hadművészet egyes aspektusaihoz az 1848-49-es események közül választva szemléltetést. Az egyes témaköröket az elmélet felvázolásával kezdi a szerző, hogy aztán az adott eseménysoron keresztül részletesen bemutassa: hogyan érvényesültek ezek az elvek, elképzelések a gyakorlatban; vagy éppen hogyan nem érvényesültek, ha egy-egy váratlan esemény belerondított a teoretikusok elképzeléseibe.

A hadászat, hadászati vezetés (stratégia) témakörét a tavaszi hadjáraton keresztül tárja elénk Csikány, bemutatva Görgeiék haditervét a császáriak átkarolására, majd ennek felemás megvalósulását. A harcászatot az 1849. július 2-i komáromi csata; a magasabb harcászatot a kilenc nappal későbbi áttörési kísérlet mutatja be. Külön fejezet szól a vízi akadályok támadásáról és védelméről, a várharcokról és ostromokról, illetve a „kisháborúk” témaköréről.

Fény derül mindeközben arra, hogy hogyan tervezte átkarolni a magyar vezérkar Windisch-Grätz csapatait a tavaszi hadjáratban; hogyan nyert Görgei majdnem csatát akkor, amikor minden veszni látszott; de komoly ismereteket szerezhetünk az egyes részfeladatok tekintetében is: hogyan kell erdőt, települést, vízi akadályt, várat védeni és támadni? Milyen volt a gyalogság, a tüzérség és a lovasság eloszlása a hadtestekben? Nehezen tudunk olyan dolgot mondani a témakörben, ami nem derült ki ebből a kötetből.

 

Az egyes tanulmányok kimerítően tárgyalják az ismert források alapján az egyes eseménysorokat, rávilágítva a magyar és osztrák tábornokok erényeire és hibáira. A munka pedig ennek megfelelően alaposan lábjegyzetelt. Csikány gyakran szólaltatja meg a csaták résztvevőit, a visszaemlékezéseket író tábornokokat, tiszteket és közkatonákat. A kedvenc idézetem mindenképpen Görgeitől van: „Miért mindig hátrálni, miért nem előre nyomulni, hát már nincs magyar, ki halni tudna a hazáért?

A kötet nagy erénye, hogy az egyes csatákat, hadműveleteket korabeli térképek, ábrák felújított verziói illusztrálják; arra viszont nem tudtunk pontosan fényt deríteni, hogy ezeknek a képeknek mi a forrása, és ki dolgozta fel őket. Ami biztos: A szabadságharc hadművészete 1848-1849 remek ajándék lehet minden hadsereg-, és történelemrajongó ismerősnek úgy a küllem, mint a belbecs miatt.

Frissítés: Időközben kiderült, hogy a a képeket Ölveczky Gábor grafikus készítette a szerző útmutatásai alapján. Én voltam a figyelmetlen, hiszen egyébként fel is van tüntetve a neve.

*

Csikány Tamás: A szabadságharc hadművészete 1848-1849

Zrínyi Kiadó, 2015. 6200 Ft.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pintér Bence
2016. március 15. 22:54
Én egy hete próbálom alkalmazni az itt eltanult elveket a Napoleon Total Warban, egyelőre csak mérsékelt sikerrel.
Csomorkany
2016. február 02. 12:57
Nem, az a születésedhez vezetett, és győzedelmes volt, aminek nem mindenki egyformán örül.
Panzergeneral
2016. február 02. 12:57
Nem, te nem szerepelsz benne.
GV0917
2016. február 01. 23:01
Felcsillan a szem, megdobban a szív, hogy néhány pillanat múltán a pénztárca soványsága elhervassza a csillogó örömöt. Mert a könyvtárban biztosan "kézi példány lesz...."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!