„Senki nem látta olyan súlyosnak a helyzetet, hogy felébresszék miatta Netanjahút” – újabb részletek derültek ki a palesztin támadásokról

2023. november 05. 15:43

Meglepő információk birtokába jutott a New York Times.

2023. november 05. 15:43

A „kifinomult” hírszerző képességeiről ismert Izrel túlságosan bízott abban, hogy kordában tudja tartani a Hamászt. Bár a biztonsági szervek számítottak arra, hogy támadás érheti az országot, azt nem gondolták, hogy Gáza felől érkezik a csapás. 

A politikusok azonban nem voltak hajlandók meghallgatni a figyelmeztetéseket

 – ismertetette a New York Times tényfeltáró cikkében.

Mint kiderült, egy évvel az országot ért októberi támadást megelőzően az izraeli hírszerzés úgy ítélte meg, hogy felesleges erőforrásokat fordítaniuk arra, hogy lehallgassák a Hamász harcosainak kézi rádióit. Azonban miután leverték az inváziót, a terroristák tetemei mellett ezeket a rádiókat találták meg.

Az összeállításban hangsúlyozták, hogy az izraeli biztonsági erők és a hírszerzés számított arra, hogy az ország ellenségei a „zavaros belpolitikai helyzetet” kihasználva támadást indítanak, de alábecsülték a fenyegetéseket, mert úgy gondolták, hogy 

a szervezetnek nem áll érdekében háborúzni.

Nem értékelték súlyosnak a helyzetet

Felidézték, hogy a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét már órákkal a Gáza övezetből érkező támadást megelőzően figyelte az éjszakai órákban szokatlanul aktív Hamász tevékenységét, de majdnem a támadás kezdetéig „senki nem látta olyan súlyosnak a helyzetet, hogy felébresszék miatta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt”. A Sin Bét igazgatója, Ronen Bar hajnali három órakor még nem tudta megállapítani, hogy hadgyakorlatnál többről van-e szó – írta a lap.

Azonban az idő előrehaladtával Bar úgy értékelte a helyzetet, hogy 

a Hamász egy kisebb támadással próbálkozhat. 

A határhoz vezényelték a belbiztonság terrorelhárító alakulatát, melynek tagjai órákon belül szembe találták magukat több ezer felfegyverzett terroristával, akik „az áthatolhatatlannak gondolt falon keresztül” behatoltak Izrael területére. Több mint 1400 embert megöltek, és százakat túszul ejtettek – köztük nőket, gyerekeket, idős embereket – hangsúlyozta a New York Times.

***

Nyitókép: MENAHEM KAHANA / AFP

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
victory
2023. november 05. 20:54
A hübrisz…
rocktoberi-2
2023. november 05. 19:11
"Bár a biztonsági szervek számítottak arra, hogy támadás érheti az országot, azt nem gondolták, hogy Gáza felől érkezik a csapás. " Persze. Ezt tényleg nem tudhatták, hiszen a HAMASZ közismerten a puszipajtásuk. Mert honnan vártak támadást? Ki hiszi el ezt a mesét?
powerage
2023. november 05. 18:23
A Hamasz támadása azért volt különösen alattomos, mert váratlan fordulattal meg is tervezték azt. Ez teljesen váratlanul érte az elit izraeli erőket, akiknek ráadásul csak standard kődobáló tinédzserekre volt tárazva a Tavor. A jövőben egyébként az összes harmadik világbeli banánköztársaság balfaszvetélkedőiről lesznek ilyen mennyiségben cikkek?
Ízisz
2023. november 05. 17:40
Z. Nem kell mellébeszélni... Puccsot terveztek a libsik, soros klán támogatásával... Hamász kapott egy kis munkát gyuribácsitól, hiszen őket is fizeti a vadnyugat... Mióta hatalmon van, egyfolytában támadják a jobboldali, nemzeti vezetésű Netanjahut ... A titkosszolgálat hibájára hivatkozva, majd a lakosság elzavarja... Tervezték... Szóval minden le volt zsírozva, mert nem hiszem el, hogy ez megtörténhetett volna ... Az agyon pénzelt Hamász terroristák meg túltolták a bicajt, tehát még jóhogy kemény választ kaptak, kapnak.. A palesztin iszlamista nép meg védi őket, pedig totál szegénységben tartotta őket a Hamász, még a palesztin vezetés... Elvették tőlük az Uniós támogatásokat, szinte semmit nem fejlesztettek Gázában... kivéve a terroristák az 500 km alagútat maguknak... De ma már egyszer írtam ezekről... 💯💤
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!