Fukuyama: Magyarországon a jobboldaliak azt gondolják, hogy a magyarok különlegesek

2023. július 31. 08:57

A világhírű politológus szerint hazánk visszatérne a nacionalizmus korábbi formájához.

2023. július 31. 08:57

A Bloomberg újságírója interjút készített Francis Fukuyamával, melynek első részét most közölték. A beszélgetés témája a demokrácia globális állapota és az Egyesült Államok előtt álló lehetőségek sora volt. Statisztikailag az elmúlt két évtizedben csökkent a világ liberális demokráciáinak száma, miközben egyre többen élnek olyan „illiberális demokráciákban”, mint Magyarország, Törökország és India – vetette fel a kérdező.

Fukuyama szerint ez nem egyetlen tényezőre vezethető vissza. Szerinte sz Egyesült Államokban és Európában, ahol megerősödtek a jobboldali nacionalisták, ezt a folyamatot gyakran a globalizáció által teremtett növekvő gazdasági egyenlőtlenségnek tulajdonítják. De jobb és baloldalon is támadják a liberalizmus alapelveit, véli. Hangsúlyozza:

„A jobboldaliak szeretnének visszatérni a nacionalizmus egy olyan formájához, ahol azt mondhatják, hogy a magyarok vagy a hinduk, vagy az emberiség más alcsoportja különleges státusszal rendelkezik.”

 A baloldalon pedig inkább a tolerancia és a szólásszabadság alapvető liberális erényeinek megkérdőjelezése a jellemző – vélte a világhírű politológus. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

 

Összesen 292 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fideszaking
2023. augusztus 03. 08:40
Ez tényleg különleges 🤣🤣🤣🤣 https://qubit.hu/2023/08/01/lassan-a-magyar-nyolcadikosok-fele-funkcionalis-analfabetanak-tekintheto-a-kovetkezmenyek-belathatatlanok "Lassan a magyar nyolcadikosok fele funkcionális analfabétának tekinthető..." "A tavalyi kompetenciamérés nemrég nyilvánosságra hozott eredményei lesújtó képet festenek a 6., 8. és 10. osztályosok közoktatásban szerzett készségeiről: az Oktatási Hivatal (OH)... Ez azt jelenti, hogy bár el tudják olvasni a magyar nyelven írt szavakat, nem értik a mondatok által hordozott információ lényegét, és nem tudják felhasználni a mindennapi életben." "A szövegértési kompetenciateszten kudarcot vallók jó eséllyel egész életükben legfeljebb betanított munkásként tudnak majd dolgozni, mert a betonkeverőgép működtetését még meg tudják tanulni, de azt már nem, hogyan lehet megépíteni egy ház elektromos rendszerét”
zabszem
2023. augusztus 02. 12:03
Ha Fukuyama azt mondja, akkor biztos nem igaz... Mint, ahogy tényleg nem igaz. Legfeljebb sokan szeretik a hazájukat, legalább is nehezen költöznek. De, hogy különlegesnek, felsőbbrendűnek gondolnák magukat? Egyáltalán nem. Mi több, pont az ellenkezője igaz, pont, hogy inkább hajlamosak vagyunk leszólni, lesajnálni a magyarokat, saját magunkat... Bezzeg itt, meg ott! Bezzeg ezek, meg azok!... stb. Nem úgy, mint pl. a németek, vagy egyes környék béli országok lakói... Szegény Fukuyama.... Sosem jön össze neki..
fideszaking
2023. augusztus 01. 21:16
Csak egyet mondanék erröl a magyar különlegesség érzésröl (de kb 100% biztos vagyok abban, hogy a magyarok 100% -a azt se tudja, miröl beszélek): Hagar Qim... Lehet utánanézni. Na az különleges. És nem a szaros (szinte szo szerint) Balaton, ami egy to és nem tenger (és nem is olyan különleges még Europában sem, nemhigy a világon). Utána lehet nézni a MAGYAR ÉRTELMEZÖ szotárban, mit jelent a to és mit jelent a tenger... 😉🤣🤣🤣🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺
catalina11
2023. augusztus 01. 10:28
Na és a történelem hogy van, vége van már? " annak nincs, de Fukuyama valójában lefújta meccset, amikor úgy érezte, hogy már győztek és a folytatás esetleg veszélyeztetné a zsidók által irányított USA győzelmét...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!