Árverésre bocsátják Napóleon kéziratát az austerlitzi csatáról

2021. január 20. 17:44

A kikiáltási ár egymillió euró. A beszámolót száműzetésben írta a hadvezér.

2021. január 20. 17:44
null

Árverésre bocsátják január végén Bonaparte Napóleon száműzetésben írt beszámolóját az 1805-ös győztes austerlitzi csatáról. A 74 oldalas kéziratot Napóleon maga diktálta Szent Ilona szigetén hűséges segédjének, Henri-Gatien Bertrand tábornoknak, és számos javítást eszközölt rajta, kihúzott szavakat és kézzel hozzáírt megjegyzéseket a margóra. Az austerlitzi csata, a három császár csatája Napóleon legfényesebb győzelmeinek egyike volt 1805-ben az orosz-osztrák hadsereg ellen.    

Napóleon beszámolója felöleli a csata előkészületeit, magát az ütközetet, és tartalmazza a Bertrand által rajzolt csatatervet is. Napóleon nem egyes szám első személyben ír magáról, helyette „a császár mondta” megjegyzést használta. A száműzött császár részletezte az összes alkalmazott taktikát ellenfelei meggyőzésére arról, hogy a francia haderő gyenge. A kézirat árverését Napóleon halálának 200. évfordulója alkalmából tartja az Arts et autographes galéria, amely január 27. és 30. között bemutatja a dokumentumot. A kikiáltási ár egymillió euró. A kézirat már az 1970-es évek óta a galéria tulajdonában van, Jean-Emmanuel Raux, a galéria tulajdonosa a kéziratot Bertrand örököseinek dokumentumai között találta meg egykoron.

(MTI)

Fotó: MTI

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nick89
2021. január 21. 17:34
Kína háborúját figyelem a civilizált világ ellen. Most jön a "brit vírus" meséje. Nem, nem az újabb kínaivírusé hanem a "brit vírusé".
Palepoli
2021. január 20. 20:58
A Háború és békében Tolsztoj nagyszerűen leírta ezt a csatát.
Akitlosz
2021. január 20. 20:15
"Sose zavard meg az ellenséget, amikor éppen hibát készül elkövetni!" / a császár mondta /
yanoo
2021. január 20. 19:25
Minden évben egyszer újra játszák az austerlitzi csatát Brno mellett, Slavkov u Brnauban. Egyszer véletlenül pont arra jártunk, nagyon látványos volt, jól szórakoztunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!