„Ott voltál? Nem? Akkor fogd be a kib*szott pofádat!” – egyszerre szólt be a történészeknek és a franciáknak a Napóleon-filmet rendező Ridley Scott

2023. november 20. 13:13

A Gladiátor rendezője szerint a franciák még magukat sem szeretik.

2023. november 20. 13:13
null

A héten kerül a magyar mozikba a 85 éves Ridley Scott legújabb, Napóleonról szóló történelmi filmje, amelyet már elkezdtek bírálni a kritikusok. Szerintük a többórás alkotásban több történelmi pontatlanság is látható, például amikor a francia császár seregei ágyúval lövik az egyiptomi piramisokat, miközben erről nem maradt fent írásos forrás.

Napóleon meghal, majd tíz évvel később valaki könyvet ír róla. Aztán valaki fogja azt a könyvet, és ír egy másik könyvet, és így 400 évvel később rengeteg fantázia van [a történelemkönyvekben]” – mondta erről a Sunday Timesnak a Gladiátor legendás rendezője, aki üzent is a fanyalgóknak: „Amikor történészek kritizálnak, meg szoktam kérdezni: Bocs, haver, ott voltál? Nem? Akkor fogd be a kibaszott pofádat!” – mondta Scott.

A rendező külön kitért a franciákra is, akik az átlagnál több kritikát fogalmaztak meg a múlt heti párizsi bemutató után. ( A Le Figaro „Barbie és Ken a birodalomban” címmel aposztrofálta, a GQ France „mélységesen ügyetlennek, természetellenesnek és akaratlanul viccesnek” nevezte a filmet, Patrice Gueniffey életrajzíró pedig azt mondta a Le Pointnak, hogy „nagyon franciaellenes és britbarát”.) Minderre Scott reakciója annyi volt, hogy „a franciák még magukat sem szeretik”.

Nyitókép: Twitter

A filmben egyébként Napóleont Joaquin Phoenix alakítja.

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. november 20. 19:54
Láttátok volna volna a Nílusban dagonyázó water lókat! /Napoleon Bonaparte/
Aerion
2023. november 20. 18:27
SzkeptiKUSS Várjuk meg a filmet, ez nem feltétlenül időutazás, hanem szórakoztatás. ---------------------------------- Persze, igazad van, a magam részéről csupán arról beszélek, hogy aki a valóságot úgy keveri a fantáziával, hogy már nem tud köztük különbséget tenni, mert ezek a határok eltűnnek, az elszakad a valóságtól, ami nem hozzáad, hanem elvesz tőle. Amitől nem erősebb lesz, hanem gyengébb.
Aerion
2023. november 20. 17:46
survivor Bocsi: Nagy Károlyt kihagytam... ----------------------------- Egyes fejlett nyugatiak (bár írhattam volna moslékot is) szerint Nagy Károly nem is létezett, https://rejtelyekszigete.com/kitalalt-kozepkor-az-eltunt-300-ev-nyomaban/ se a Karolingok, se a Frank Birodalom, következésképp a poitiersi-csata sem történt meg. Nem volt normann kalandozás, és az avarok se foglalták el a Kárpát-medencét. Például. Nem emlékeztet ez téged Scott mesterre? Pedig mennyire élveztem annak idején a bléd ránnört! : S
SzkeptiKUSS
2023. november 20. 17:35
Várjuk meg a filmet, ez nem feltétlenül időutazás, hanem szórakoztatás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!