Nagyon fontos lett Ungváry Krisztián számára, hogy lejárassa Mindszenty Józsefet

2023. november 29. 19:38

Az ideológiailag túlfűtött történész számára az aktuálpolitika a legfőbb igazodási pont.

2023. november 29. 19:38
Vésey Kovács László
Vésey Kovács László
Pesti Srácok

„Nagyon fontos lett Ungváry Krisztián történész számára, hogy lejárassa Mindszenty Józsefet, amióta a miniszterelnök egyértelműen odaállt az egykori esztergomi érsek és bíboros erkölcsi és szellemi öröksége mellé. Orbán Viktor 2022. október 23-án mondott beszédet a zalaegerszegi Mindszentyneum felavatásán, a sípolós történészben pedig ennek hatására felbuzgott a kitörés vágya. A bő egy évvel ezelőtt megkezdett hadjárata a korábbi főpap boldoggá avatása ellen most könyvvé érett A Mindszenty-mítosz – Értékek és választások címmel. Hogy történelemkönyvvé, az viszont nem valószínű, hiszen 

az ideológiailag túlfűtött történész számára az aktuálpolitika a legfőbb igazodási pont. 

Nagy erővel vetette bele magát a baloldal kedvenc fronttörténésze, hogy bizonyítsa Mindszenty alkalmatlanságát mindenre is. Cikket írt, előadássorozatot tartott, végül könyvet adott ki a kormányzati emlékezetpolitika által felkarolt Mindszenty József mindennemű alkalmatlanságáról. Az Ungváryhoz mérhetően független Nyáry Krisztián által levezényelt könyvbemutatón is elhangzottak izzadságszagú dolgok, amelyek egyetlen célja, hogy 

befeketítsék a kormány és az Egyház által is erkölcsi példaképként hivatkozott főpapot. 

A motivációjából nem is csinál titkot a szerző: a múltban ragadt, reakciós, haladásra és kompromisszumra képtelen főpap személye Ungváry szerint remekül illeszkedik az általa egyre szélsőségesebbnek tartott magyar jobboldalhoz. És hát a fő ellenség az természetesen a magyar jobboldal, azaz a Fidesz, még közelebbről Orbán Viktor. Ebből a fénytörésből nézve sokkal egyenesebbnek tűnnek azok az aktivisták, akik ilyen sunyi vargabetűk helyett kerek-perec orbánozós könyveket írnak.”

Borítókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2023. november 30. 23:14
Ungvárynak produkálnia kell valamit az apanázsért. Most ennyi telt tőle.
auditorium
2023. november 30. 09:47
Amikor már-már szentté avatná a Vatikán Mindszenty biborost, akkorra időziti az ellenzék a lejáratást. A Vatikán, szegény gyengélkedő Ferenc pápával, ezután még inkább tanácstalanná válik és vár.... vár... vár.... inkább kisebb érdemekért avat szentté délamerikaiakat.
Bell & Sebastian
2023. november 30. 09:39
Ez D-dúr és e-moll! A Fedex Marvel meséi attól hatnak, hogy mindenki megkapja bennük a maga kedvenc népmesei hősét update -elve. Holott a magyarok hőse a Napbaöltözött Asszony, kinek ikonján az eltiport Holdsarló az iszlámot jelképezi. A Fedex egy ószövetségi univerzum része, mindent elkövet a rendszer illegitim voltának leplezésére. Hunyorogva és nagyon messziről nézve a 13. csillag a képen. Közelről csak pixelhiba a mátrixban. A kommunizmus a földre szállt Mennyei Királyság parafrázisa, ez se más, csak kicsit másképpen.
Fehér Agyar
2023. november 30. 09:02
A poszt-kommunisták számára továbbra is Mindszenty a leggyűlöltebb figura. Ugyanis szellemi vezető volt, és tudta, hogy mekkora veszélyt jelent a magyarság számára a kommunizmus
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!