Ilyen lehetett Székesfehérvár 1200 körül

2021. március 23. 17:29

Egy rekonstrukció által láthatjuk, milyen lehetett Székesfehérvár II. András király koronázása idején.

2021. március 23. 17:29
null

Székesfehérvárat Géza nagyfejedelem alapította, de Szent István tette jelentős várossá és országának világi központjává, kiépíttetve a királyi bazilikát. A mohácsi csatavesztésig 34 magyar királyt koronáztak itt, és 15 királyt temettek el. II. András király koronázására 1205-ben került sor, a Pazirik Informatikai Kft. rekonstrukciós kísérlete a várost ebben az időben ábrázolja.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

A város elméleti rekonstrukcióját Buzás Gergely szakértői közreműködésével készítettük el, a bazilika Szabó Zoltán elképzelései alapján készült el.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

A rekonstrukcióról készült galéria a Pazirik weboldalán tekinthető meg, míg a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikáról készült 3D-s grafika itt látható.

Nyitókép: Facebook

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. március 26. 09:01
"A magyar mitológia kapcsán a meotiszi mocsarak mindenképpen számítanak. Ahhoz kötődik az aranyszarvas legendája is, ha jól emlékszem." Az még nem csakis magyar, mert ott Hunor és Magyar közösen, de Meotisznak emlékeim szerint csak annyi a jelentősége, hogy nőket szereztek maguknak - kb mint a szabin nők elrablását a rómaiak, ami a név jellegzetességéből adódóan akár ugyanaz a sztori is lehetne, csak kifordított bundakesztyű - és Etelközben telepedtek le, ami nem mocsár. Fogadjuk el, hogy nem pangó vizek mellett szerettek lakni, hanem élővizek mellett, és ott is a folyókat részesítették előnyben. Lovasnép. Nem erdő, nem ingovány, nyílt terek, erdős ligetek, folyók és tavak partja. Biztonsági szempontból, menedék, és főleg a tatár után jöhetnek szóba ilyen helyek. Elfogadom, hogy Géza alapította Székesfehérvárat, vannak is ott királysírok, tehát kultikus jelentősége biztosan volt, de kétlem hogy az, ami most ki van mondva. https://www.youtube.com/watch?v=UuEwsOgtUg8&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202103 Mióta láttam ennek a srácnak azt a videóját, ahol különböző metszeteket belehelyez a google mapsba, azon tűnődök, hogy ha ilyen egyértelműen be tud azonosítani helyszíneket, és van olyan műholdképe, ahol még az alaprajz is kirajzolódik, hogy a francba lehetséges, hogy nem nyüzsög tucatnyi régész megerősíteni, vagy megcáfolni a felvetést? Nagyon sok szarságot idézel össze, és eléggé hervasztó, hogy a laza asszociációk miatt annyi felesleges mondaton keresztül kell kiböngészni, hogy voltaképpen mit akarsz, és sokszor az az érzésem, hogy magad sem tudod. Úgyhogy úgy döntöttem, hogy amit az első tíz sorban nem sikerült leírni, úgy veszem, mintha nem is lenne.
Vakfolt
2021. március 25. 16:09
"És azt honnan gondolod, hogy a magyarok nem örököltek valamit a korábban itt élő népcsoportoktól? " Semmi ilyesmit nem gondolok, de Székesfehérvárat speciel Géza alapította, azt úgy nem örököltük senkitől. "Szóval volt valamiféle jelentősége a mocsárnak, és ha azt a büntetés helyének tekintették" Akkor ott kell koronázni a magyar királyt. Mi van?
fagyongy.fgy
2021. március 24. 13:25
"A király megbízatása visszavonható, amennyiben közvetlen népszavazáson a szavazók legalább 2/3-a így dönt." :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Én Don Fülig di St. James-re szavazok!
CEKE
2021. március 24. 08:53
https://fmc.hu/2019/09/03/varosfalat-emeltetett-szent-istvan-kulcsfontossagu-asatas-a-jokai-utcaban/#0
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!