Miért lenne relativizálás, amit tettem?

2018. november 22. 09:43

Szamuely egyszer terrorcsapatot vezetett, egyszer gyerekeket üdültetett, egyszer Budapest május 1-jei feldíszítéséért felelt.

2018. november 22. 09:43
Csunderlik Péter

„A “Kérdések és válaszok 1918-1919-ről” című kötetben (Szerk.: Egry Gábor. Budapest, Napvilág Kiadó, 2018) szereplő “Fel akart-e állítani guillotine-t Szamuely Tibor a mai Vörösmarty téren?” kérdésre írt válaszomban - amely valójában Tormay Cécile “Bujdosó könyvével” foglalkozik (a “vörös terror” mértékét és jellegét ugyanis Hajdu Tibor részletezte, az idézőjel pedig azt jelzi, hogy egy speciális történeti fogalomról van szó, a terroristákat sose teszem idézőjelbe), és arra teszek benne javaslatot, hogy ne “hiteles naplóként”, hanem expresszionista horrorregényként kezeljék az írónő munkáját - indításként, amolyan retorikai dobbantóként a következő rövid Szamuely-jellemzést adtam Lengyel József nyomán:
“Szamuely a “vörös terror” jelképes figurája lett, pedig nem volt vérszomjas figura. Érzékletes jellemzését adta Lengyel József, aki szerint, míg Korvin Ottó számára a terror szükséges rossz volt, Cserny József számára szükséges jó, Szamuely Tibor számára egyszerűen csak szükséges volt.” (Ezután ismertetem a Tormay Cécile festette képet a “vérben fürdeni akaró”, “napfénytől irtózó”, vámpírként jellemzett Szamuelyről, akiről az írónő azt is tudni vélte, hogy egy ultraordotox zsidó szekta tagja volt. Nem volt.)

Az a megállapításom, hogy Szamuely “nem volt vérszomjas”, elképesztő indulatokat váltott ki az elmúlt egy hétben, sokan “galíciai patkánynak” neveztek - ezekkel hadd ne foglalkozzam -, de olykor minőségi, okos emberek is “Szamuely-relativizálással” kezdtek vádolni.

Kérdésfeltevéseimmel hozzájuk fordulok, fenntartva, lehet, hogy tévedek.

Miért lenne “relativizálás”, amit tettem? Azért, mert azt írtam, hogy a “vérszomjas”, “őrjöngő vadállat” Szamuely 1919 után kanonizálódott képe alapján (éppen a Tanácsköztársaság Horthy-kori emlékezetéről készül a következő monográfiám, megjelenés tavasszal) értelmezhetetlen az 1919-es tevékenysége, mert egyszer terrorcsapatot vezetett, egyszer gyerekeket üdültetett, egyszer Budapest május 1-jei feldíszítéséért felelt? Minden Szamuelyt közelről ismerő személy szerint (most hirtelen nem jut eszembe kivétel) ő - ellentétben Cserny Józseffel - nem volt “vérszomjas” (és nem volt korrupt). 

Ezek után épp az a kérdés, hogy egy alapjáraton nem “vérszomjas”, a gyilkolást nem élvező személy miért vezényel 1919-ben tömeggyilkosságokat? Hogy az egykori dzsentroid allűröket mutató fiatal újságíróból miként lesz bolsevik politikus? Hogy az első világháború miként “brutalizálja” és tesz tömegesen gyilkossá olyanokat, akik 1914 előtt valószínűleg sose öltek volna? 

Ezek a kérdésfeltevések elhazudják a történelmet, vagy gazdagítják a történelmi tudásunk, ha ezeket megválaszoljuk? Hannah Arendt relativizálta Eichmannt (Eichmann Jeruzsálemben), A. J. P. Taylor Hitlert (A második világháború okai), csak mert nem abból indultak ki, hogy ők maguk voltak a megtestesült Gonoszok? 

Más példa: tegyük fel, hogy egy ország vezetője elképesztő vagyonokat halmoz fel hazája élén, ez esetben tényleg az erre az egyetlen erkölcsös magyarázat, hogy “kapzsi”, és ezt mélyen, nagyon elítéljük, és már “relativizálás”, ha azt a választ adjuk, hogy mivel ennyi pénzt valószínűleg úgysem tudna elkölteni, talán nem is magának gyűjti mind, hanem hogy ne másé legyen a vagyon, hogy ne nőjenek ki olyan oligarchák alatta, akik már elég erősek ahhoz, hogy le tudják váltani? Ezzel már felmentjük ezt a politikust?

Miért ne lehetne gondolkodni és kérdéseket felvetni? A történészt épp ez különbözteti meg a krónikástól. A megértés pedig nem felmentés.

És továbbra is kérem a “vita” iránt érdeklődőket, hogy a csúsztató, vagy egyenesen hazug ismertetések olvasása helyett inkább magát a “Kérdések és válaszok 1918-1919-ről” című kötetünket forgassák, ha kíváncsiak az állításainkra.”

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2018. november 23. 12:44
Nem lehet nem észrevenni, hogy a marxista-kommunista elméletek és idők szerecsen-mozsdatása folyik az utóbbi pár napban. (TGM, Pető Iván, Csunderlik). Ráadásul Adyt is előléptették mint szellemi-útmutató vörös forradalmárt. Az okokat nem tudom, miért pont most, mindenesetre kijózanító, hogy miért pont ők! De nem fog sikerülni. Az utórengések is elmúlnak egyszer.
NotaBene
2018. november 22. 23:34
Egyszer Lenin elvtars dolgozott a szobajaban a Kremlben es a gyerekek berugtak egy labdat a csukott ablakon. Es Lenin elvtars visszaadta nekik, pedig kozejuk is lovethetett volna. Szamueli elvtárs ráadásul gyerekeket üdültetetet! Minden elvtárs jó elvtárs!
Harangláb
2018. november 22. 20:43
Csunderlik! Ha igaz volna amit maga állít, akkor az is igaz volna, hogy a nyilasok tulajdonképpen jó emberek voltak, hiszen az elrabolt zsidó vagyon egy részét teátrálisan közprédává tették... Csunderlik, maga komolytalan...
barany
2018. november 22. 19:26
Szamuely bizony vérszomjas ember volt, akár tetszik ez Csunderliknek és barátainak, akár nem. Ezt Szamuely nem is titkolta, sőt dicsekedett vele. A reakció kérlelhetetlen ellenfelének tartotta magát. Miközben perverz élvezetet okozott neki a mások élete feletti flegma és önkényes rendelkezés. Megtorló és megfélemlítő különítményével járta az országot. Címe "a rögtönítélő törvényszék elnöke" volt. És a rögtönítélő törvényszék nem ismert kegyelmet. Például Kőszegen, 1919. június 6-án: "Amikor eléje kísérték dr. Waisbecker népfelkelő századost, szokása szerint kézlegyintéssel adta tudtul, hogy a vádlottat ki kell végezni. " A másik áldozat Hercsics György hét gyermekes kisparaszt volt, aki Velemből jött Kőszegre, tüntetni a bolsevizmus ellen. Június 8-án Kapuváron 6 embert akasztatott fel. Június 7-én, pünkösdhétfőn Csornán 7 embert végeztetett ki. Június 23-án Dunapatajon15 ellenforradalmár gazdálkodót végeztetett ki. Június 24-én Kalocsán 6, 25-én 13 embert végeztetett ki. De ez csak részleges bűnlajstroma a humanista Szamuelynek. Terrorkülönítménye a legnagyobb, de nem az egyetlen volt. Még jó pár, parancsnoksága alá tartozó különítmény gyilkolta a népet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!