Brüsszeli korrupció, jogállamiság, Európai Egyesült Államok – itt a Mandiner Világrend (VIDEÓ)

2023. január 04. 17:28

„Rendkívül sok olyan változás történt szerződésmódosítás nélkül, ami a föderalizmus irányába löki az európai integrációt” – Mekkora kárt okozott a brüsszeli korrupciós botrány az Európai Parlament hitelességének? Jól járt-e az EU és a magyar kormány a pénzügyi egyezséggel? Miért nem utópia a föderalizmus? Gálik Zoltán válaszol a Mandiner Világrend adásában.

2023. január 04. 17:28
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Az EU egy sokszereplős döntési mátrix, a döntési jogköröket azonban az uniós intézmények folyamatosan vonják el a tagállamoktól. Ahhoz, hogy ezen a téren elinduljon egy rendteremtő intézményi reform, uniós szerződésmódosítás kell – az ezzel járó sokfrontos politikai csatározást azonban senki sem vállalja fel szívesen, ezért a közeljövőben a hatáskörök újrarajzolása, megnyugtató rendezése nem várható.

Pedig vannak válságjelek – két évtizede nem rázta meg olyan mérvű negatív esemény az Európai Uniót, mint a december elején kirobbant brüsszeli korrupciós botrány. Éppen akkor derült fény a vesztegetési ügyre, amikor az Európai Bizottság a korrupció és a jogállamiság helyzete miatt korábban visszatartott támogatásokkal kapcsolatban kompromisszumos egyezséget kötött a magyar kormánnyal, illetve éppen abban a testületben, az Európai Parlamentben ütötte fel a fejét a korrupció, amely pont emiatt kérte az újabb számonkérési mechanizmusok bevezetését több tagállam, így hazánk ellen is.

Fontos, hogy rá lehessen kényszeríteni egy tagállamot a jogállamisági elvek betartására? Az Európai Egyesült Államok, a föderális EU kialakítása reális esély, vagy csak egy utópia? Átalakíthatóak-e az EU intézményei, az Európai Parlament, az Európai Bizottság vagy az Európai Tanács?

A műsor vendége: Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

Anchor - The easiest way to make a podcast

Create, distribute, host, and monetize your podcast, 100% free.

 

--

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. január 05. 11:29
Mandiner Világrend?!?! XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
norbert1970
2023. január 04. 20:42
Azért nem volt ilyen esemény mert eddig csendben loptak. Valaki olyan robbanthata ki a korrupciós ügyet akit kifelejtettek az osztozkodásnál. Ha kapott volna akkor most is gazdagodhatnának és moshatnák a pénzt tisztára. Mert ugye azért volt kp. mert még nem volt tiszta.
Amerigo
2023. január 04. 18:31
Az EU nagyrészt kontraszelektált, megélhetési kvótanők és here férfiak elfekvője. (Tisztelet a kivételnek.) Nem elég nekik a havi 15 ezer eurós fizetés, plusz egyéb juttatások. A lobbizók nap mint nap "körüldöngik" az extra pozíciókban lévőket, és titkáraikat, s előbb utóbb "van az a 'péz". Nem kell ezen csodálkozni. Az amcsi lobbizás uggyanilyen, csak ott alapítványokon keresztül folyik a transzfer. A mediterrán kvótanők még az ókori módszerekkel hagyják magukat korrumpálni.
makapaka2
2023. január 04. 18:24
Csak akkor , ha új választással kisöprik a sok korrupt EP képviselőt, és vezetőt. Jelenleg erkölcsi fertő uralkodik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!