Újraépíteni a széthullott Európát – Wass Albert üzenetei ma is érvényesek

2023. május 08. 08:00

„Európa a valóságban nincs is többé. Szétosztották maguk között a barbárok” – mondja egy Wass-regény tudós szereplője: az író legjobb regényeinek máig ható üzenetei vannak.

2023. május 08. 08:00
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Irodalmi jubileumaink sorából mintha kifelejtődne, hogy idén emlékezhetünk meg Wass Albert születésének 115. és halálának 25. évfordulójáról.

Külön tanulmányt érdemelne a kalandos életű erdélyi író életénél is kalandosabb recepciótörténete. Túl vagyunk a tabusítás évtizedein, amikor Wass középszerű lektűríró lehetett, de alkotói nagyságát „fasizmusa” vagy „háborús bűnössége” miatt méricskélni sem volt ildomos; és túl vagyunk a rendszerváltással végigsöprő nagy Wass-reneszánszon is.

Bár fontos lépés volt munkásságának megjelenítése az iskolai kánonban (itt írtunk róla), azonban az életműről folytatott széles körű irodalmi disputák még váratnak magukra. Magam nem is vállalkozom most ilyesmire, röviden Wass Albertet egyenetlen teljesítményű írónak gondolom, akinek azonban

legsikerültebb alkotásai érintik a gondolatiság és stiláris kifejezőerő ritka magasságait.

Ilyennek vélem A funtineli boszorkány mágikus realizmusát, az Ember az országút szélén többrétegű dialektikáját vagy a Farkasverem keserűen mély társadalomrajzát.

A minap kezembe akadt az a Wass-nagyregény is, amivel kamaszként szenvedélyes olvasója lettem, az Elvész a nyom nagyívű kortörténeti utazása. A könyv, ami hat szemszögből vezet végig a huszadik század első felének kakofóniáján: a Monarchia békeidejétől a trianoni országvesztésen és a harmincas évek lázas építkezésén át az auschwitzi pokolig. Hat, erős ecsetvonásokkal megfestett életút, aminek keretét a régi világrend lassú, de végérvényes felbomlása jelenti.

A regénynek a személyes sorsokba kódolt markáns, korabeli népkarakterisztikáját lehet kritizálni, ám a történelmi dramaturgiát, a régi Európa lassú széthullását mai napig ható érvénnyel rajzolja meg Wass. A tengeren túlra vetődött pap, aki az emigrációból szemléli a kontinens sorsát, úgy fogalmaz „...Európa régi szerepét ma Amerika vette át. Ma onnan indulnak ki a nagy kezdeményezések”. Egy másik helyen a ’45 előtti és utáni rendszer által is kihasznált tudós mondja el a regény alaptézisét:

A hagyományos értékrend kérlelhetetlen eróziója, Európa hatalmi és morális válsága, az új erőcentrumok felemelkedése napjaink helyzetére is rímel. Mégsem ezzel a szomorú, ugyanakkor ma is érvényes megállapítással érdemes letenni a regényt.

Wass látnoki erejét, időtálló gondolatiságát lehet méltatni, azonban lényegesebb a szöveg másik, derűlátóbb olvasata. A regény zárlatát az isteni csoda, vagy ha úgy tetszik, a mágikus véletlen uralja, ám a konklúzió nagyon is reális: az értékmentés felelőssége, a közösség újraszervezése, a romokból való építkezés lehetősége. 

És talán ez a legfontosabb üzenet. Ha ezt megértjük, van közös vitaalapunk, és van jövőnk is.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX - Terminátor
2023. május 08. 15:42
És akkor most szépen rendet tesztek ezen a kibaszott szemétdombon, amivé mandi a blokkolás lehetősége nélkül züllött. Választásotok? Az nincs, mert ha nem teszitek rámegy az újság, aztán az ország. És ez nem csak rajtam múlik. Nélkülem is elég nagy a baj, de ha hagyjátok hogy ez a csürhe lezüllessze a helyet, elkergesse a normális kommentelőket? Akkor vége a világnak. NEM ez NEM kérés volt vita mellébeszélés húzás halogatás nincs. Választásotok nincs.
Vakfolt
2023. május 08. 11:20
"Újraépíteni a széthullott Európát" Ujjáépíteni? Mit is? A rabszolgatartó Rómát? A kereszténységet züllöttséggel megfertőző Német-Római birodalmat? Magyarországon (és még másokon) élősködő habsburg birodalmat? A keletet gyarmatává tevő eut? Itt egyetlen olyan alakulat van, amit érdemes lenne visszaállítani, a Magyar Királyságot, a Szent Korona országait, nade azt meg nem véletlenül baszták szét.
Ungváry Zsolt
2023. május 08. 10:55
"Wass Albertet egyenetlen teljesítményű írónak gondolom"; minden művészt a legjobb alkotásai alapján kell megítélni. Ha vannak kimagasló művei - márpedig Wassnak van bőven -, akkor lényegtelen, hogy írt gyengébbet is. Senkit sem érdekelnek Petőfi rossz versei vagy hogy Kölcsey mit csinált, amikor éppen nem a Himnuszt írta meg. Pusztán egyetlen verssel (festménnyel, operával) is be lehet kerülni a nagyok közé, a gyenge művek érdektelenek. Ha pedig valaki készített száz közepes művet, az nem ér fel egyetlen korszakalkotóval. A mennyiség nem csap át minőségbe. Wass mindenképpen jelentős író (a legalább 5-6 kimagasló regénye és néhány csodálatos verse okán), ez a vörös farok ("egyenetlen teljesítményű") azért kellett, mert a "hivatalos" irodalom még mindig nem hajlandó valódi rangjához méltóan elismerni.
tapir32
2023. május 08. 10:55
A konzervatívok feladata az organikus társadalmi rend helyreállítása a liberáldeviánsok homogenizáló törekvései ellenében. A sorosista álcivil, politikai szervezetekkel szemben a valódi civil társadalom rehabilitálása, létrehozása. A szabadság halálát a szabadság minden határon túl való kiterjesztése hozza el. Európa jövője a keresztény konzervativizmus. Ma ez a progresszív! A nyílt társadalom, mint társadalomfilozófiai elképzelés az 1960-as évek végére megbukott. Ma már a nyílt társadalom popperi utópiája egy anakronizmus. A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat-európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni. Ez, a mi demokráciánk, mi ezt választottuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!