Hitler egységes Európája

2023. május 18. 11:21

Fokozatos, apró ugrásokkal araszol ez az ember saját fasisztoid rendszerének történelmi legitimációja felé.

2023. május 18. 11:21
null
Ungváry Rudolf
Népszava

„Orbán a minap egy megnyitó ünnepségen kijelentette, hogy »Bizánc, Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott«. Ezzel beágyazta az európai történelem néhány leghíresebb uralkodójának sorába a Harmadik Birodalom diktátorát, a világtörténelem tömegmészárosát – olyan uralkodókhoz társítva ezzel, akiknek az égvilágon semmi közük nem volt hozzá.

Kétségtelen: »más-más alapokon« akár demokraták és gazemberek is ugyanarról álmodhatnak. Orbán pedig soha nem tesz még véletlenül sem olyan provokatív politikai állításokat, melyek első alkalommal, a puszta tényszerűségükkel is feltűnést ne keltenének. És nem akármiért. Rendre olyan kijelentések ezek, melyek elementáris veszélyérzetet váltanak ki minden demokratából. Ahogy egy másik állítás is, melyet szolgája, a frissen kinevezett vezérkari főnöke szájába adott arról, hogy amikor Hitler – tehát megint csak Hitler – megtámadta Lengyelországot, az európai államok ugyanúgy nem voltak hajlandók egy azonnali békekötésre, ahogy manapság Ukrajna orosz megtámadása esetén.

A kérdés tehát az: mi volt a Vezér és Miniszterelnök célja ezzel a két, szinte egy időben elhangzó, ugyanarra a méretes politikai gazemberre vonatkozó kijelentéssel? Mert az biztos, hogy egyáltalán nem véletlenül került elő mindkettőben Adolf Hitler politikája.

A válasz erre minden politológiai tankönyvben megtalálható. A közvélemény lassú beetetéséről van szó. És az euto-atlanti demokráciák tűrőképességének teszteléséről.

Fokozatos, apró ugrásokkal araszol ez az ember saját fasisztoid rendszerének történelmi legitimációja felé. 

Most éppen azzal, hogy a hitleri nemzetiszocialista politikát összekapcsolja az európai egységgel, a második világháború kirobbantását pedig azzal, hogy azt meg lehetett volna akadályozni, ha a nyugati hatalmakban lett volna szándék a békére. Kevés ennyire aljas, s egyben nyilvánvaló politikai számítással találkozhatunk a történelemben.”

Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. május 21. 14:59
Kevés ilyen g...l találkozni mint te vagy.Pedig bő a termés ezen a pályán.
Szép Júlia
2023. május 19. 13:03
"Hitler egységes Európája" Hát Orbánnak ez az álláspontja engem teljesen megbotránkoztatott. Magyarország miniszterelnökeként félig átgondolt, csúsztatásos trollkodásával sokat ártott itt minden magyarnak. Szerintem ezt a Mi hazánk kedvéért mondta. Úgy édesgeti magához őket, mint annak idején a szintén hasonlóan szélsőséges Vonáékat. Ennyire rosszul áll a Fidesz szénája?
noge
2023. május 19. 06:06
Kicsi fiaddal szoktál beszélgetni? Ő megvédte Orbánt ezen kijelentéséért, pedig ő is nagy orbánfóbiás magyargyűlölő. Aki nem mellesleg imádja a náci egyenruha adás-vételét.
tapir32
2023. május 18. 22:30
A DK szociális demagógiát hirdet. Egyetlen szociális intézkedést nem szavaztak meg, a minimálbér emelést sem. A DK a demokrácia és a jogállam ellensége. A jogállam ellensége az, aki, kétharmados törvényeket akar egyszerű többséggel megváltoztatni. Demokratikus gondolkodású emberek nem akarják lejáratni, diszkreditálni a népszavazást, a népszavazás intézményét. Éppen attól demokratikus gondolkodású valaki, hogy soha nem tesz ilyet. A demokrácia lényegét tagadja, aki külső hatalmi segítséget kér/fogad el belpolitikai kérdésekben. A DK a vezetőben való feltétlen hitet követel (Führerprinzip). L.: Gyurcsány nyilatkozatai arról, hogy milyennek kell lenni! Pl.: Legyetek Gyurcsányok! Gyurcsány a jogállamon kívül álló személy, aki önmaga határozott a politikai kérdésekben. A DK-ban mindig mindenben Gyurcsányé az utolsó szó. A DK támogatja genderideológiát. „A genderideológia ma az egyik legveszélyesebb ideológiai gyarmatosítás” – fogalmazott Ferenc pápa A DK intoleráns. Gyurcsány, Dobrev és a DK totálisan intoleranciát hirdetett minden olyan nézettel szemben, amely különbözik az övéktől. A DK a magyar emberek ellensége. Aki, azért lobbizik, hogy Magyarország ne, vagy csak késve kapjon a EU helyreállítási alapból pénzt, az a magyar gazdaság következésképpen, a magyar nép érdekei ellen tevékenykedik. A globális nagytőke érdekében politizál Gyurcsány és a DK. A DK felelőtlenül politizál. A baloldalinak nevezett összefogás propagandájában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját, Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják. A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik azért, hogy mindenütt az aktuális világpiaci ár érvényesüljön. Ez a felelőtlen politizálás! Ha, ez megvalósul akkor, Magyarország már rég tönkre ment volna. Gyurcsány felelőtlen ember. Éretlen, felelőtlen és megbízhatatlan ember az aki, nem veszi komolyan a munkáját és a munkájával járó felelősséget. Gyurcsány: „Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. . . . hazudtunk reggel, éjjel, meg este. . . . Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. .... És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.” Mi tartotta vissza attól, hogy dolgozzon? Mi tartotta vissza attól, hogy igazat mondjon? A DK az EU ellensége! Aki, az EU átalakításán, javításán fáradozik, kritikusan áll az EU-hoz, az nem az EU ellensége. Annak fontos az EU jövője. Az EU-val szembeni kritikátlan hozzáállás az EU tönkretételének stratégiája. A DK öt pontja: 2. Nem ellenfelek vagyunk, hanem ellenségek! A DK háborút támogató politikát folytat. Erkölcstelen emberek halálát, megnyomorodását akarni! Az emberek élete az első! A magyar demokráciát és jogállamot Gyurcsánytól, Dobrevtől és a DK-tól kell megvédeni! A fasizálódó DK demagógiája veszélyezteti Európát és a demokráciát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!