Megtalált Jobbik-szavazók!

2024. április 29. 19:41

Nagyon leegyszerűsítve, a budapesti tüntetésen megjelenteknek fele-kétharmada anno Jobbik-szimpatizáns volt.

2024. április 29. 19:41
Sneider Tamás
Facebook

Nyitókép: Képernyőfotó

„Megtalált Jobbik-szavazók!

Emlékszünk még az egyesült ellenzék 2022-es mindent alulmúló szereplésére? Emlékszünk még arra, hogy szinte minden elemző elmondta, hogy a 2018-as Jobbikos szavazók hiányoztak a választásokkor? Bizony hiányoztak és hiába mondtam el, írtam le, hogy ebből hatalmas bukta lesz, csak a minden ellenzékinek kijáró »Orbán szekértolója« érkezett rá válaszként.

Lassan másfél hónapja várok rá, hogy a magyarországi belpolitikai elemzők nem túl erős tábora, mikor jön rá Magyar Péter szimpatizánsainak összetételére. Az első fecske úgy tűnik a Mandiner csapata lett, mert bár nem a szimpatizánsokról, szavazókról szól a cikk, de jó irányba tapogatódzva észrevették, hogy a mostani vagy volt Jobbikhoz köthető személyek sokasága kedveli Magyar Pétert.

A helyzet nagyon egyszerű. Szerintem a vak is látja, hogy nem a DK 70+ szavazótábora vagy a Mi Hazánk nemzeti radikálisai teszik ki a tüntetések fő csapatait, bár akadnak közülük is néhányan, akik megjelennek. A többi kis pártnak pedig, beleértve a Momentumot is, nincs annyi szimpatizánsa, ami megmagyarázhatná a Magyar Péter rendezvényein megjelenők nagy számát.

Itt és most nem más történt, mint hogy megmozdultak a 2018-as néppártosodott Jobbik volt szavazói. Azok, akiket cserben hagyott a Gyurcsánnyal összefogó Jobbik és akik nem voltak sehol 2022-ben.

Már másfél hónapja azon mosolygok, hogy ki se kell mozdulnom a »felső-mátrai magányomból« ahhoz, hogy tömegesen ismerjem fel a volt szervezeti elnökeink, alelnökeink, tagjaink, szimpatizánsaink arcát a rendezvényeken. Azon is sokat mosolyogtam, hogy az újságírók csak azt kérdezték meg a jelenlévőktől, hogy kire szavazott 2022-ben, amiből sok következtetést nem lehet levonni, hiszen akkor egy teljesen identitástalan massza állt szemben a Fidesszel. Sokkal érdekesebb lett lenne, ha a 2018-as választási preferenciát kérdeznék meg.

Nagyon leegyszerűsítve a budapesti tüntetésen megjelenteknek fele-kétharmada anno Jobbik szimpatizáns volt, míg a vidéki rendezvényeken megjelenőknél ez négyötödre is felmegy, főleg az olyan helyeken, mint Békés megye, ahol szinte csak a mi 2018-as szavazóinkat szólította meg Magyar Péter. 

Biztos vagyok benne, hogy Gyöngyösi Márton, Vona Gábor, Jakab Péter vagy akár Torockai László is rég látja a folyamatokat, de az első három jelenlegi és volt elnök nyilván nem szívesen tenné ki az ablakba ezt az információt.

Kíváncsi vagyok eljut-e a politikai elemzők fő sodrához ez az egyszerű felismerés és vajon mit kezdenek vele. Írom ezt úgy, hogy nem leszek Magyar Péter szavazó, de ennek okát majd legközelebb fejtem ki. ”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2024. április 30. 08:43 Szerkesztve
Biztos vannak ex-jobbikosok is, de hogy fele-harmada lenne, azt túlzásnak tartom. Belpest színe-java is kint volt, mert az ex-összefogás + Kutyapárt koordináta-rendszerében ők is csak ténferegnek. Mondjuk az, hogy az ellenzéki tábor 2010 óta, 14 éve nem tud összekalapálni magának egy baloldali néppártot, meg egy kisebb értelmiségi okostojás pártot (mint amilyen az MSZP + SZDSZ volt), sokat elárul a szavazóközönségük lelkivilágáról.
Ekrü
2024. április 30. 07:47
Genusnextgen 2024. április 29. 21:28 "Egyre többen vannak és ez jó. Nyugdíjba kell küldeni a kipcsak-cigányt."- Ehhez előbb még össze kéne gyűjteni azt a bizonyos 20ezer aláírást. De láthatóan az is gondot okoz nektek...
Ekrü
2024. április 30. 07:45
Kb a fele Jobbik-árva, de azok, akik soha nem szavaztak a Fideszre, Jakab utolsó támogatói. A másik fele azok a balosok ( DK,Momentum, Szikra Mozgalom) akik ugyan soha nem szavaznának Magyar Péterre, de tüncikézni kimennek. Ők azok akik minden eddigi tüncin ott voltak, legyen az kordonbontás vagy oktogoni dzsembori.
Vladiszláb
2024. április 30. 05:59 Szerkesztve
Némileg árnyalja a képet, hogy az első nagy MP szeánszról mondta Rangos Katalin az atv-ben, hogy ő és minden ismerőse ott volt. Kihangsúlyozta, hogy csak az ágyban fekvő betegek nem vettek részt. Ők nem voltak jobbik szavazók soha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!