Nem lehet nem megemlékezni a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájáról

2023. január 12. 12:44

A Don-kanyarban, az első és második világháborúban legkevésbé a politikai döntéshozók haltak meg.

2023. január 12. 12:44
null
Jámbor András
Jámbor András
Facebook

„80 éve. Nem lehet nem megemlékezni a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiájáról, nem csupán azért, mert túl keveset beszélünk erről a több tízezer, ha nem százezer halott magyarról, hanem azért is, mert még mindig amikor erről beszélünk, valamiféle borzasztóan rosszul értelmezett hősiesség veszi körül ezt az értelmetlen pusztítás.

Most is, idén is olvasom a posztokat, hogy hősök voltak, akik ott meghaltak, meg hogy a hazájukért hoztak áldozatot. Nem. Ezeket az emberek meggyilkolták, rossz döntéshozók és rossz parancsnokok. Feláldozták őket egy elrontott politika oltárán.

80 éve amikor már egyértelmű volt a vereség, felbomlóban volt a hadsereg, már áttörtek a szovjetek, a hitleri parancs még mindig tiltotta a visszavonulást, amely aztán fejvesztettségbe és fagyhalálba csapott át.

Ha pátoszt keresünk az orosz télben megfagyott, lelőtt és éhen halt magyar katonákra, maximum azt a pátoszt találhatjuk, hogy ők mártírok. A rossz politikában elhunytak, az emberek életét nem néző politikusokkal szemben küzdők mártírjai. Azoknak a mártírjai, akinek elegük van, hogy az emberek csak számok a nagy politikai tervezőasztalok és szalonok térképein. De ahhoz, hogy ezt a pátoszt megtaláljuk, a hősiességet erről a történetről le kéne rántani, és pőrén és meztelenül kéne látni azt, ami ott történt, a rossz politikai és katonai döntések következményét, az emberéletek elpusztulását. Tízezrek, ha nem több mint százezer magyar.

A Don-kanyarban, az első és második világháborúban legkevésbé a politikai döntéshozók, a kormányzók és királyok haltak meg, legkevésbé haltak meg azok, akik kiadták a gyilkos parancsokat. De meghaltak a pékek, a napszámosok, a gyári munkások. Nincs itt mire büszkének lenni, csupán emlékezni kell az eltékozolt életekre, az elrontott politikára, és arra, hogy bizony a militarizmus, a háborús retorika, az emberek számoknak nézése öl.

Megemlékezni a sok-sok magyar családra, a vissza nem jött apákra, testvérekre, gyerekekre.”

***

Nyitókép: Jámbor András Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. január 15. 20:46
A te családod nem harcolt soha a magyarokért jámborzsidó. Közöd nincs hozzánk. A zsidó őseidhez se sok van persze, mocskos kommunistaként hazudozva.
Péterpéter
2023. január 13. 19:12
Méltatlan és felháborító, csali! Jámbor András ezzel a "megemlékező" írásával piros pontokat gyűjtögetni szeretne. De nem fog menni neki.
Gyzoltan
2023. január 13. 06:39
Tapintatlanság, kegyelet sértés, hogy egy Jámbor András foglalkozhat a magyarság tragédiájával! Egy sötét alak sötét elmélkedése lehet! -mert elolvasásra méltatlan!
Robertoo
2023. január 13. 01:52
jámbor! Te egy rohadt kommunista vagy. Ne vedd a szádra ezt a tragédiát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!