A sztrájknap megmutatta a tanárok gyengeségeit, de azt is, hogyan győzhetnek

2022. december 10. 07:46

Ha az oktatásban dolgozók célt akarnak érni, az illegális sztrájkban rejlő erőszakos kényszerítés felé kell fordulniuk.

2022. december 10. 07:46
null
Kőszeghy Ferenc
Kőszeghy Ferenc
Mérce

„A tanárok sztrájkjogának korlátozása cinikusan megmutatja, a mostani hatalom mit tart az oktatási intézmények fő funkciójának, mi az, amelynek megtagadását nem engedheti meg, mert valóban zavarná a rendet: a gyerekek egyszerű felügyelete. Nem baj, ha a tanárok nem tanítanak, de amíg a felnőttek dolgoznak, valakinek vigyáznia kell a még nem munkaképes populációra.

Attól az állam pedig láthatólag nem fél, hogy a sztrájkjog korlátozásával kontrollálhatatlanná válik a dolgozói elégedetlenség.Innen nézve érthető tehát, hogy mi a valódi fegyver az oktatásban – vagy bárhol – dolgozók kezében: a kényszerítő erejű sztrájk.

Ha az oktatásban dolgozók célt akarnak érni egy cinikus, politikai ellenfél nélkül maradt kormány ellen, akkor az erőszakmentes figyelemfelhívás helyett a sztrájkban, jelen körülmények között az illegális sztrájkban rejlő erőszakos kényszerítés felé kell fordulniuk. Ehhez ki kell terjeszteniük és a gördülő sztrájk elhagyásával egységesíteniük kell a munkabeszüntetést, hogy ellenállásuk valóban alkalmassá váljon a mindennapi élet megzavarására, meghaladja a mostani, pusztán figyelemfelhívó szerepét. Ha ez sikerül, annak is megvan a maga veszélye, a megakasztott társadalom a dolgozókat hibáztathatja a hatalom helyett, azonban egyelőre úgy tűnik: a tanárok a társadalom széles rétegeinek a támogatását élvezik.

A mai sztrájkhajlandóság, különösen az akár kirúgással is együtt járó polgári engedetlenségben való nagyarányú részvétel talán lépés ebbe az irányba. Az új év új dolgozói harcokért kiált.”

 

Fotó: tüntetők a Belügyminisztérium előtt (felvételrészlet, Mandiner archív)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2022. december 10. 16:43
"jelen körülmények között az illegális sztrájkban rejlő erőszakos kényszerítés felé kell fordulniuk" A felforgató büdös bolsevik törvénysértésre buzdít. Roppant (anti)demokratikus...
Szilágyi Miklós
2022. december 10. 16:26
A komcsi lázít a konfliktust eszkalálja. Klasszik trockista módszer. Amúgy nagy kamu a szövege. Egynapso sztrájkokkal is lehet hatást elérni. Mivel ilyen feszített tanterv, hatalmas tanagyag mellett a legapróbb kiesés is veszélyezteti a tanév lezárását.
amca
2022. december 10. 14:53
Semmi új a nap alatt. Már évekkel ezelőtt is uezt láttam. Mina, vmi. universitas= London,pincér. Zsu , vni , Univ= Hamburg, húscsomagolás Zsóka, Univ, = felszolgáló Bibi,Univ= München , cukrászda Andi, Univ. = teuton, betegápolás.
Türelem
2022. december 10. 14:40
Lapoztak a Soros akciótervben....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!