A második világháború tanulságai

2022. szeptember 09. 11:44

Németország éveken át volt a magasan fejlett, a tömeges őrületre nem fogékony kultúra mintaképe.

2022. szeptember 09. 11:44
null
Mateusz Morawiecki
Magyar Nemzet

„A II. világháború 1939. szeptember 1-jén kezdődött. A Harmadik Birodalom kiprovokálatlanul és hadüzenet nélkül indította meg Lengyelország elleni támadását. A háború egyik első művelete a Westerplatte-félszigeten lévő lengyel lőszerraktár ágyúzása volt. A lengyel katonákra a Schleswig-Holstein csatahajóról nyitottak tüzet, amely korábban egy állítólagos békés látogatásra érkezett Gdańskba.

Azért idézem fel ezeket az alapvető tényeket 83 évvel a második világháború kitörése után, mert az időbeli távolság ­miatt az euró­pai társadalmak egyre kevésbé ismerik a modern Euró­pát alakító események előzményeit. Minél kevesebb közvetlen tanúja marad fenn ezeknek az eseményeknek, annál törékenyebbé válik a háborús idők emléke, és annál nagyobb felelősség hárul ránk az igazság gondozása terén. Ennek a felelősségnek ma nagyobb a tétje, mint bármikor a háború utáni történelem során.

A háború előtti Európa azért esett a második világháború csapdájába, mivel éveken keresztül nem volt képes megérteni és megfelelően értékelni a két totalitárius ideológia által hordozott fenyegetést. A szovjet kommunizmus és a német nácizmus teljesen felfoghatatlan jelenségnek számított az akkori politikai elit számára. Különösen a nácizmus és a németek Hitler iránti tömeges rajongása haladta meg az európai képzelet határait. Végül is Németország éveken át volt a magasan fejlett, a tömeges őrületre nem fogékony kultúra mintaképe.”

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Attila a nagy
2022. szeptember 10. 16:03
Azért ha a háború tanulságait nézzük, az valamilyen magyarázatot ad a lengyelek beteges ruszofóbiájára. De akkor miért nem gyűlölik ugyanígy a nyugati hatalmakat? Vagy inkább mégjobban! A ruszkiktól azt kapták,amire számítottak. Viszont az angolszász oldalról hátulról rúgták mellbe őket. Soha nem tudtam megérteni, hogy ott jaltai konferencián a fasszopó antantnak miért fájt volna kihúzni a lengyeleket Sztálin markából.
grad
2022. szeptember 10. 15:59
A német zászlóban azért van fekete - egyedül Európában -, mert van bennük valami sötét. Szent meggyőződéssel mindig rá akarnak nyomni másokra valamilyen ideológiát, évtizedek elmúltával akár az ellenkezőjét is, és mindezt felsőbbrendűségi tudattal. Én nem bírom őket, utolsó ország, ahol élnék, még ha a gazdasághoz értenek is.
abcd
2022. szeptember 10. 09:54
Ez a Morawieczki szereti ezeket a nagyívű történelmi vissza és áttekintéseket, ahol természetesen a lengyelek a megnemértett, szegény , hős áldozat, akit mindig elárulnak, becsapnak, stb. A lényeget tekintve ez igaz is, de azért már ennyi csalódás után már illő lenne tanulni is és nem mindig neki menni, hol az egyik, hol a másik, hol mindkét falnak. Képtelen felfogni, hogy a nyugat soha nem fogja beáldozni a németeket a lengyelek kedvéért, ugyanígy a ruszkikkal sem fognak direktben háborúba konfrontálódni senki kedvéért. A lengyelek és egész közép-kelet Európa zsákmányállat, nem pedig tényező.
pemete jakab
2022. szeptember 09. 23:38
"Németország éveken át volt a magasan fejlett, a tömeges őrületre nem fogékony kultúra mintaképe." A PiS-nek köszönhetően Lengyelország fogékony a tömeges őrületre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!