Soha nem ajnározunk komcsit, se Nagyot, se Hornt, se Pozsgayt

2022. június 16. 08:59

A komcsi az a fajta, aki ha lehetőséget kap – és szovjet szuronyokkal a hátuk mögött erre bizony sok évtizedes lehetőségük volt –, akkor gyilkol, rabol, elnyom.

2022. június 16. 08:59
null
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
PestiSrácok.hu

„El tudják azt képzelni, hogy 1975-ben, az ún. érett Kádár-rendszer kellős közepében utcát neveznek el Nagy Imréről? A nevét sem lehetett hangosan kimondani. És ha valami, hát az ilyen különbségek szimbolikusan nagyon jól megmutatják, hogyan viszonyul egy rendszer a saját bűneihez. De vissza a témánkhoz.

Kétségtelen, hogy Nagy Imre újratemetése 1989. június 16-án az egész nemzetnek adott plusz lelkierőt a rendszerváltoztatás végrehajtásához. Mert ott és akkor – teljesen jogosan – nem Nagy Imréről szólt ez az egész, hanem Kádár János rezsimjének gonoszságáról és bűnösségéről. Arról, hogy ennek véget kell vetni és véget is vetünk. Ezért ott és akkor valóban mondhattuk ambivalensnek az 1956-os bűneit – bizony, fiatalok ezreit felszólítani a küzdelemre, akkor, amikor már semmilyen csapatok sem állnak harcban és szembetalálják magukat a halált hozó szovjet tankokkal, bűn –, illetve az évekkel korábban elkövetett gonosztevéseit is, a svábok kitelepítésétől kezdve a begyűjtési miniszterségéig. Mert különleges, mondhatni, történelmen kívüli pillanatoknak különleges szabályai vannak.

Ám ez az idő elmúlt. Tisztelettel emlékezünk arra az 1989-es napra, de nem annak egyik szereplőjére, Nagy Imrére.

Mert amondó vagyok, valamelyest sorsszerű, hogy éppen most akarnak egy pufajkásról közterületet elnevezni a fővárosban. Ugyan érdekes logika, hogy az ellenzék pont ’56 szellemiségéből kiindulva is bírálja a kormány háborús politikáját, ugyanakkor arról nevezne el utcát vagy teret, aki ugyanakkor a szovjetek oldalán harcolt, de ez már az ő bajuk.

Nekünk viszont ki kell mondani – mert ha létezik jobboldali, nemzeti érték és alapkiállás, akkor ez az –, hogy komcsikat nem ajnározunk.

Nem mosdatjuk őket, nem állítunk róluk pozitívumot és nem kezeljük őket a nemzet építő részeként. Legyen szó Horn Gyuláról, Nagy Imréről, de bizony akár Pozsgay Imréről vagy Szűrös Mátyásról is. Mert én ugyan egy pillanatig sem osztottam azokat az elborult ötleteket, hogy mindenkit ki kellett volna zárni a magyar közéletből 1990 után, aki akár MSZMP-tag is volt – ez teljes képtelenség, őrült túlkapás –, de a másik végletbe sem esnék.

Aki egy elnyomó, kollaboráns államszervezetben vezető tisztséget töltött be, annak semmi keresnivalója egy demokratikus, szabad társadalom történelemkönyvében a jók és tiszták lapjain. Nemhogy a hősök között megemlítve őket.

A komcsi az csak komcsi. A komcsi az a fajta, aki ha lehetőséget kap – és szovjet szuronyokkal a hátuk mögött erre bizony sok évtizedes lehetőségük volt –, akkor gyilkol, rabol, elnyom. És engem nem érdekel az a fajta érvelés, hogy amíg Pozsgay csak elnyomott, addig Nagy rabolt és gyilkolt is, ezért előbbit bármennyiben is fel kéne mentenem. Sok alkut meg kellett kötni a szocializmus évtizedei alatt annak az embernek, aki szeretett volna előrehaladni, mert a tehetség nem mindig volt elég, de államminiszternek vagy a Hazafias Népfront vezetőjének volt szükséges lenni.”

Fotó: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. június 17. 06:20
A gyilkos zsidó bolsevizmustól kezdve, a gyilkos zsidó kommunistán át, jutunk el a gyilkos, tudatgyilkos zsidó liberalizmushoz... Ma már lassan ott tartunk, hogy aki ellentmond, ellenáll a liberális tébolynak, a liberális őrületnek, nem térdepel le előtte, az megátalkodott náci, fasiszta, és főleg antiszemita! Térdepelnünk kell a cionista zsidó EU, a NATO akarata előtt.., amire a "vezetésünk" hajlandónak is látszik.., fokról fokra... Előbb a Dunántúl, de mára már az egész ország felvonulási terület, és egyben célpont! -jól meg vagyunk védve... -és erre a kormányzatra szavaztam! -mert bölcs előrelátással egy olyan sötét ellenséges ellenzéket teremtett magának, akikre normális, józan ember nem szavazhat!
Kanmacska
2022. június 16. 20:25
Nem volt náci. Megvetette a szocializmus minden formáját. A nemzeti szocializmust is.
Draco Paladin
2022. június 16. 17:25
Wass Albiról is van utca, pedig az virtigli náci volt.
Hajnóczi Kristóf
2022. június 16. 15:37
A baj az, hogy nálunk NEM voltak nemzeti érzelmű kommunisták. Az összes szomszéd ki tudott ilyeneket tenyészteni (a legjobbak a románok voltak ebben, egy magyarok által alapított román kommunista pártból csináltak egy nacionalista kommunista pártot), míg a mieink Moszkvában szocializálódtak és 1945-ben úgy jöttek ide, hogy "maguk magyarok jól elb@szták ezt az egészet". Nagy Imréből az utókor próbált valami ilyesmit csinálni, szerencsére nem sok sikerrel, évtizedekkel népnyúzó pusztító tevékenysége után. Olvassunk Kovrig Bélát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!