Posztmodern díszletek és a történelem kiárusítása

2021. május 11. 14:01

A Vár rendezésének ügye a kezdetektől bekapcsolta az autoriter rendszertől való – jogos – félelmet a közvéleményben.

2021. május 11. 14:01
Sudár Orsolya
Mérce.hu

„A Telex hasábjain kibontakozott szakmai vita régóta elfojtott érzéseket hozott a felszínre, és végre a Vár főépítésze, Potzner Ferenc is hozzászólt az eddig nagyrészt ellenzékies szakmai berkekben zajló diskurzushoz. Rengeteg fontos érv hangzik el a Vár ilyen, vagy olyan felújítása mellett, az 50-es évek átépítéseivel kapcsolatban. Ugyanígy, hosszú gondolatmeneteket lehet olvasni a Vár logisztikai befogadóképességéről és az infrastruktúra hiányáról, vagy épp az épületreplikák helyéről a városszövetben. Mégis, úgy érzi az ember, hogy igazából nem derült ki, miért fontos, egyáltalán fontos-e a vár kérdése.

A szakmán kívül kit érdekel, hogy a hauszmanni cirádák »igazak« vagy »hamisak« a mai visszaépítésben, hogy hamisítják vagy gyártják a történelmet a NER ideológusai a budai Vár homlokzatának és funkcióinak átkeresztelése közben?

A Vár, a Szent Korona és a Kossuth-tér rendezésének ügye a kezdetektől bekapcsolta az autoriter rendszertől való – jogos – félelmet a közvéleményben, ez pedig szinte kizárólag a hatalom magyar kontextusának hagyományos szimbólumain keresztül vált értelmezhetővé.

Innen ered a mai napig sokat hangoztatott jóslat, hogy Orbán Viktor meg fogja magát koronáztatni a Várban. A befagyott Duna, illetve a Várban székelő »nemzet vezérének« horrorfantáziái szinte teljesen kisajátították az ellenzék felől érkező kritikákat a várral – de még ennél is fontosabb –, hogy gyakran a kormányzás egészével kapcsolatban.

A »királyi TV« és az »Orbán, a király« gyakran iróniamentesen használt kifejezések a kormány kritikusai számára. A Várról szóló diskurzus meglátásom szerint a fantazmagória síkján maradó túlzások egymásra pakolása maradt. Így abból kiemelkedni (épp a túlzások bénító képessége miatt) igazán sosem nem tudott.

A professzionális objektivitás fétise elvonta az építész és művészettörténész szakma figyelmét arról, hogy hogyan juthattunk el az évtizedeken át tartó, a hatalmat öröklő baloldai kormányok által is elhanyagolt terekben odáig, hogy sokan igenis örülnek az ilyen térrendezéseknek, a NER játszótereinek, az üres, hideg, használhatatlan rendezvénytermeknek, a századfordulós nosztalgiának, a magyar nemzet nagyságára csodálkozó turistáknak. Fel kell ismerni és kezdeni kell valamit azokkal a gazdaságpolitikai tényezőkkel, így a neoliberalizmussal, amik a városrendezés valós kontextusát adják.

A város, illetve az eljövendő poszt-NER rendszere sokkal többet köszönhetne majd olyan elemzéseknek a Várral kapcsolatban, melyek túlmutatva a szakmabéliség önigazoló retorikáján, az önkritikus alternatívák irányába mutatnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2021. május 12. 19:53
Én is rettegtem, amikor Orbán Viktor első kormányzása idején, végre, újjáépült az esztergomi Mária Valéria-híd. Már akkor látszott, hogy diktatúra van.:-)
mustarharmas
2021. május 12. 19:32
Szívem, a széles közvélemény egyáltalán nem fél a Vár rekonstrukciójától. Egy-két hülye, mint te, zajong. Ennyi az egész.
Lolka-Bolka
2021. május 12. 16:47
Orsojjjjjjja, hat neked vannak problemaid a sexben .... nem csinalnak meg rendesen ezert vagy ilyen flusztralt ...... amugy mi szeretjuk a tradicionalis epiteszetet es ruheljuk a pl Lehet teri piacot ( erre is maszturbaltok) amit ti egy epiteszeti remekmunek tartotok ..... ezetz vagytok ti aberraltak ... csak hogy tud te otvar liberalNaci kurva mi nem felunk mi ezt szeretjuk ... szoval menj te a jo budos kurva anyadba...
Akitlosz
2021. május 12. 15:36
"Innen ered a mai napig sokat hangoztatott jóslat, hogy Orbán Viktor meg fogja magát koronáztatni a Várban. " Azt igen rosszul tenné. Ugyanis csak akkor legitim a koronázás, ha az Székesfehérváron történik. S értelme sincsen sok, ameddig az államfő jogkörei ennyire szűkek. Tehát előbb jelentősen bővíteni lenne célszerű az államfő jogköreit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!