Csurka István és „a” zsidók

2021. február 04. 21:00

Csurka látnoki figura volt, régi vágású nagy magyar – nagy fogyatkozásokkal.

2021. február 04. 21:00
null
Joó István
Joó István
Mandiner

Kilenc éve halt meg Csurka István. Nem kerek az évforduló, de itt-ott a fészbúkon írnak róla... Látom, nem tisztázódott vele kapcsolatban minden... Egy újszövetségi intelem motoszkál bennem: „Mindent megvizsgáljatok; ami jó, azt megtartsátok!"

Várok jelen újságírói munkámhoz egy telefont, holtidő elkerülésére sietősen bekörmölök pár gondolattöredéket, emléket, ami felötlik Csurka Istvánnal kapcsolatban. Hogyne volnának ilyenek?! 

1991-ben kezdtem a lapírást és parlamenti tudósító voltam a rendszerváltozás első éveiben. Köszönő viszonyban voltunk, sok nyilatkozatot adott. Interjút is készítettem vele, a Pesti Hírlapba, 60. születésnapja alkalmából. Bencsik András és Seszták Ágnes újságja előbb odavolt az író-politikus radikalizmusáért, de aztán a Pesti Hírlapot fegyverként fordították szembe Csurkával: Bencsik kolumnás vezércikkekben támadta Csurkát, Antall József miniszterelnök-pártelnök mellé állva az MDF szakadása körüli időkben. Mégis elhajtottak 60. születésnapi interjút csinálni vele 1994 márciusában. Seszták Ágnes olyan képet talált az interjúhoz, amin az író egy nagy virágcsokor mögött ül. Dehogy elleneztem, csak csodálkoztam: hogyhogy? Seszták Ágnes elmosolyodott, úgy, mint aki tiltott gyümölcs ízére gondol, amit kárhoztatni szokott: „Hát azért MÉGISCSAK Ő A LEGNAGYOBB ÉLŐ MAGYAR ÍRÓ.”

Más: emlékszem, voltak olyan idők a sajtóban – a kilencvenes években –, amikor

kis túlzással aki leírta, kimondta a teljes nevét, már az is antiszemitának számított.

Szitokszó lett a „Csurka” vezetéknév, mert hogy antiszemita, és ez megbocsáthatatlan. Ugyanazok a körök, akik később  könnyedén megbocsátottak a Jobbik-vezér Vonának a kiszámítottnak, cinikusnak bizonyult ordenáré antiszemitizmusáért, Csurka kulturális antiszemitizmusától rettegni látszottak és engesztelhetetlenek maradtak vele szemben.

Mégis: óriási fogyatkozása volt Csurka Istvánnak a publicisztikáiban mutatkozó kétségtelen zsidóellenessége. Még akkor is, ha voltak-maradtak zsidó barátai és nem egy ismerten zsidó gyökerű újságíró dolgozott a Magyar Fórumnak, például Rubin Szilárd. (Illetve még akkor is, ha gyakran emlegette Kardos G. Györgyöt baráti íróként, fő művét, az Avraham Bogatir hét napja című regényt remekműnek.)

Mániákus zsidózása azért volt rettenetes, mert ezáltal a „magyar igazságokat” összekente szarral, illetve mert

nagyot vétett sok-sok tisztességes zsidó (zsidó magyar) emberi méltósága ellen.

Sajnos határozott névelőt használt szinte mindig, „a” zsidókként láttatta azokat az embereket, erőket, csoportosulásokat, akik, amelyek szerinte kint és bent a nemzet ellenségei voltak. Ez nála valószínűleg a népi írók egy részének (én: árnyalok!) a rossz öröksége, meg valami lelki csúnyaság lehetett.

Ettől még volt nemes hazaszeretete, hiteles magyarságféltése, kultúraítélő ereje meg politikai éleslátása. Éleslátása tanított sokakat, hogy észrevegyék, országkiárusítás folyik, a posztkommunisták uralmon maradtak, és így tovább. A szálláscsinálásban is volt némi igaza, csak mint kiderült – a szállást egyáltalán nem izraeli állampolgároknak igyekeztek "csinálni" némely hazafiatlanok, nemzetközi szabadkőművesfélék, hanem a migránsok tömegeinek. (Gondoljunk csak 2015-re, milyen össztüzet kapott Orbán Viktor, amiért kerítést szándékozik a határra építeni.)

Szóval nagyon sajnálom, hogy Csurka István szellemiségét nem tudom teljes szívből, illetve maradéktalanul éltetni. Nem vállalható, mikor a zsidó önmagában negatív minőségjelző. Ezt hívő keresztyénként is, tök magyar népi származékként is helytelenítem. Nemzeti érdekű párt és zsidózás? Ez meg jókora önellentmondás.

De az is biztos, hogy Csurka István

látnoki figura volt, régi vágású nagy magyar – nagy fogyatkozásokkal –,

és "azt" leszámítva sokkal jobban írt meg politikai jegyzeteket, mint több mai publicista-híresség.

Persze hogy. Ő aztán nem félbemaradt író volt.

Összesen 227 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
arvayattila
2021. február 07. 19:26
Egy biztos, hogy ki Joó István, azt senki sem tudja. Nincs egy idézhető mondata. Se egy gondolata. Magyarán egy niemand, aki még a balliberális oldalon se kell, csak addig, amíg itt rombol. És mint a niemandok általában, ő is belerúg egy jelentős életművel rendelkező, a magyar ügynek elkötelezett, világosan látó emberbe. Mert a niemandok azt remélik, hogy ezáltal a sötétségben egy kis fény vetül rájuk.Ami pedig a szart illeti, hát tessék tükörbe nézni. Az sajnálatos, hogy a Mandinerben ilyen írások megjelenthetnek.
Medvebéla
2021. február 07. 13:19
Sajnos, a cikk írója nem tudatosítja, hogy a "tisztességes zsidók" kitétel enben a kontextusban különösen tiszta antiszemitizmus; hasonlóképpen pl. ahhoz, ha azt mondanánk: ne általánosítsunk, mert vannak tisztességes magyarok is -ez utóbbi szimpla magyarellenesség csakúgy.
alkaloidablog
2021. február 06. 15:30
"...Az idegenvezetők jól tudták már az ezredforduló környékén: az izraeli csoportoknak érdemes hagyni egy kis szabadidőt, hogy tájékozódhassanak a megvásárolható pesti lakásokról. Tavaly már izraeli tulajdonban volt a legnagyobb budapesti lakóingatlan-beruházó cégek fele. A magyarországi üzletben egy szupergazdag família tűnt fel, sokan a magyar ingatlanbizniszből szedték meg magukat. Az antiszemita összeesküvés-elméleteket szívesen gyártó szélsőjobb orgánumokon kívül más nem nagyon foglalkozott a témával. Kényes ügy... ...Egyre többen menekítették külföldre megtakarításaikat, és kedvelt célpontjuk lett Magyarország. Az újságokban magyar befektetési lehetőségekről, izraeli üzletemberek sikersztorijairól lehetett olvasni. Mindenkinek volt ismerőse, aki vett már lakást Budapesten. Ezzel párhuzamosan fellendült a turizmus, az ezredforduló környékén Magyarország volt az egyik legnépszerűbb utazási célpont Izraelben, ha néhány napos olcsó pihenésre vágytak. A programjukba a városnézés, kirándulás mellett belefért még néhány lakás megtekintése, a befektetési lehetőségek helyszíni felmérése is. Először csak a kisbefektetők jöttek, ők egy-két lakást vásároltak, de hamarosan megjelentek azok a cégek is, amelyek sok kisbefektetőt fogtak össze... ...Budapest Torontó után a második A Jediot Ahronot, Izrael egyik legnagyobb példányszámú napilapja egy 2003-ban megjelent cikkében publikált adatai szerint 1998 és 2003 között az izraeliek 3,2 milliárd dollárt fektettek lakásokba külföldön, ami több tízezer lakás megvásárlását jelenti. A lap szerint az izraeli befektetők körében a legnépszerűbb város Torontó volt, a második helyet pedig Budapest nyerte el. Ez lehetett az egyik oka annak, hogy az izraeli adóhivatal figyelme Magyarország felé fordult. A sajtóhírek szerint ezért látogatta meg az APEH-et Joni Kaplan, az izraeli adóhivatal elnöke és Joram Sidlo a nemzetközi adóztatási részleg vezetője, Izraelben ugyanis külön csoportot hoztak létre a pénzmosók kelet-európai üzleteinek ellenőrzésére... https://index.hu/gazdasag/magyar/izrbf071206/
alkaloidablog
2021. február 06. 15:12
"...Izraeli térhatás 2008. nyár ingatlanbróker A budapesti ingatlanfejlesztések több mint 70 százalékát izraeli tőkehátterű vállalkozások valósítják meg. Szakemberek szerint a piacon megszerzett profit minden második forintja vándorol izraeli zsebekbe... ...Erre vonatkozóan Szilvan Salom kijelentése szolgálhat némi támpontul. Izrael külügyminisztere múlt év októberében budapesti látogatásán úg y fogalmazott, hogy Magyarországra több mint kétmilliárd dollárnyi tőke érkezett hazájából, melynek nagy része a magyar ingatlanpiacon talált magának befektetési lehetőséget... ...nemcsak beruházók, hanem lakásvásárlók is érkeztek, s érkeznek szép számmal hozzánk a mediterrán országból. Az izraeli állampolgárok számára ugyanis a magyar főváros még mindig megfizethető és élhető. Izrael egyik legnagyobb példányszámú napilapjában 2003-ban megjelent cikk szerint 1998 és 2003 között az izraeliek 3,2 milliárd dollárt fektettek lakásokban külföldön, ami több tízezer ingatlan megvásárlását jelenti. A Jediot Ahronot napilap nem kevesebbet állított, minthogy a befektetők körében - Torontó után - Budapest volt a második legnépszerűbb város... ...Egy biztos: a budapesti ingatlanfejlesztések több mint 70 százalékban izraeliek beruházásában valósulnak meg..." A nyomatvány forrása Reális Zöldek Klub http://realzoldek.hu/modules.php?name=Universal&file=print&sid=654
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!