A nyugdíjról – józanul

2017. augusztus 07. 18:02

Nálunk a munka a jövedelemszerzés kiindulópontja.

2017. augusztus 07. 18:02
Baritz Sarolta Laura
Heti Válasz

„Az alapjövedelem eredetileg Ronald Reagan egykori amerikai elnök és Zbigniew Brzezinski stratéga elgondolását követi a nép jól tartásáról, feltétel nélkül, alanyi jogon való jövedelem juttatásával minden ember számára, így oldva meg a nyugdíj, egészségügyi ellátás, szociális juttatások kérdését. A másik irány a munkát teszi meg a jövedelemképesség alapelvéül. Hazánk ez utóbbi rendszert követi, nálunk a munka a jövedelemszerzés kiindulópontja. A közmunkák gyakorisága, a fogyatékkal élők és rokkantak foglalkoztatása, a minimálbérek állami karban tartása mind ezt példázza, s úgy tűnik, a nyugdíj és nyugdíjasok problémájának megoldására is ezen az úton indulnak kezdeményezések.

A nemrég megalakult és hamarosan széles körű kampányban hirdetendő nyugdíjas-szövetkezetek az idősek munkába való visszaállását segítik elő. Az előzetes felmérések szerint a magyar nyugdíjasok zöme heti 20 órában szeretne dolgozni, ám az is kiderült, hogy jelenleg csak a 65 év felettiek 18 százaléka dolgozik, pedig 59 százalék kifejezetten akarna – de csak hat százalék teljes munkaidőben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2017. augusztus 08. 12:06
A "Nők 40" programot azonnal eltörölni, a nyugdíjkorhatárt egységesen 65 évben rögzíteni, a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatását viszont szigorúan tiltani és csak a kifejezetten hiányszakmákban (külön engedéllyel!) megengedni! Már bocsánat, de a nyugdíjas "nyugodjon"! Inkább valamivel magasabb nyugdíjat kéne adni...
szerafim
2017. augusztus 07. 22:17
"Az idősek munkába való visszaállítását segítik." Az eszem megáll! Tudom, megöregszem, meghalok, egyszer rám is sor kerül (nyugdíjas leszek-e???). De! Nem túlzás ez? Több nyugdíjazás után visszatapsolt/visszakönyörgött kolléga is akad. Se kiköpni, se lenyelni nem lehet őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!