Fordul a világ

2017. május 31. 10:59

Fontos geopolitikai szemléletet hagyott ránk, úgy értem, az egész világra, a pár napja elhunyt Zbigniew Brzezinski.

2017. május 31. 10:59
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér

Brzezinski a klasszikus amerikai geopolitikai gondolkodó, Halford Mackinder nézeteit vallotta. Ő is szigetnek fogta fel Amerikát, amelynek legfőbb világpolitikai ellenlábasa az Eurázsia jelentős részét uraló szárazföldi hegemón lehet, legyen ez egyetlen ország, illetve egy-két ilyen ország szövetsége. A mindenkori amerikai kormánynak elemi érdeke tehát, hogy megakadályozza ezt az eshetőséget. Az USA-nak célszerű vagy inkább egyenesen kötelező arra törekednie, hogy Eurázsiában plurális hegemóniák, más kifejezéssel hatalmi egyensúly alakuljon ki, nehogy valaki kiemelkedhessen, egyedüli hegemónná válhasson ezen az irdatlan szárazföldön.

Transzatlanti filozófiáját is ez motiválta. A Szovjetunió, majd Oroszország féken tartása végett Európát, az Európai Uniót az USA természetes ideológiai szövetségesének tekintette. Mégis, a klasszikus geopolitikai szemlélet azt sugallta neki, hogy Európa erősödésének azért legyenek korlátai. Bővüljön csak folyvást az unió, hiszen egyúttal ezzel fel is hígul, no, de sebaj, mert így sokkal valószínűbb, hogy az európaiak kénytelenek lesznek továbbra is elismerni Amerika irányító szerepét.

Brzezinski – lengyel reflex – főleg az oroszoktól tartott. Kínát csupán regionális nagyhatalomként érzékelte, amin - enyhén szólva – lehetne vitatkozni.

A történelem fintora, hogy Brzezinski halálával szinte egy időben Angela Merkel kancellár, Donald Trump elnök európai vizitje után, egyértelműen kinyilvánította, hogy Németország és Európa nem számíthat már Amerikára, saját magának kell kézbe vennie a sorsát.   

Nem tudom, Brzezinski hallhatta-e még ezt a mondatot, avagy sem.

Ha igen, nyilván felfogta: ez e kijelentés akár korszakhatárt is jelezhet.

Konstatálhatta, hogy a XXI. században mekkorát fordul a világ.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cassi
2017. május 31. 13:01
Ugyan már, nem kell annyira komolyan venni a Muttert. A katonai erő az amerikaiaknál van, ezen változtatni több évtizedes program, irdatlan sok pénzbe kerülne és még akkor is kérdéses az eredmény. Most egy EU-Oroszország háború 5 percig se tartana, borítékolható eredménnyel.
zolizolizoltan
2017. május 31. 11:49
Várjunk még azzal, hogy történelmi fordulatot tulajdonítsunk Merkel szavainak. Merkel megyelőre a legközvetlenebb német ipari érdeknek akar megfelelni. Egyrészt meg akarja akadályozni, hogy a német autóexport a protekcionizmus áldozatává váljon az USA-ban. Másrészt a németek hatalmas pénzt fektette be a környezetiparuk fejlesztésébe, azt remélve, hogy világelsők legyenek a környezetipari beruházások exportjában. Trump tehát a legérzékenyebb pontján találta el a német export-törekvéseket. Ebből az álláspontból Trump akár vissza is vonulhat és akkor megint idilli béke lesz Németország és USA között. Más USA-nak Oroszországhoz való viszonya. Az USA mindenkori érdeke, hogy az EU és Oroszország között lanyha legyen a gazdasági kapcsolat, hiszen Európa az orosz nyersanyaggal és katonai erővel együtt félelmetes ellenpólusa lenne az USA-nak. Ebben az értelemben Brzezinski elképzelési jövőt álló lesz.
Google
2017. május 31. 11:47
Merkel asszonyt mar nem hallgatjak le, vagy mitol batorodott ugy fel? Nemetorszag mar ketszer is nagy hulyeseget csinalt a mult szazadban, nehogy megint fejjel menjen a falnak!
Berecskereki
2017. május 31. 11:13
Idővel Merkelre is elmondható lesz: Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!