Még nincsen kormány (1956. október 26.)

2016. október 26. 17:08

A Múzeum körúton egy teherautó kenyeret hozott be: az emberek széjjelkapkodták útközben. Az Üllői úton friss halottak. Vöröskeresztes teherautók száguldanak arrafelé. Az emberek a falakhoz lapulva futnak kapualjtól kapualjig. Az utcákon, Kálvin téren csak civilek, katona, rendőr sehol.

2016. október 26. 17:08
Kós Károly
Korunk

„Egész éjjel szinte a legteljesebb csend és nyugalom. Reggel leadja a rádió, hogy: munkaszünet, csak a közművek dolgoznak; munkaszünet, a lakosság de. 10 órától du. 3-ig vásároljon be, ezenkívül az utcákon járni tilos. 8-kor ágyúzás, gépfegyverezés. A Kálvin téren tankok vonulnak, 4-5-ös csoportokban. Erzsike telefonál Budáról: jól vannak, ott csend, üzletek nyitva, élelem bőven. Tegnap a hivatalba ment – gyalog, de munka nem volt, gyalog ment haza (Nyugati pu. környékéről). A belügyminisztérium és honvédminisztérium körül erős harcok. János tegnapelőtt bejött, de Kőbányán aludt, nem jöhetett át a városon. Tegnap gyalog hazajött.

10 órakor az utcák emberekkel teltek meg: vásárolni mentek a csarnokba. Tankok vonulnak, egyre reádobtak égő benzines palackot, erre a tankok végiglőtték ágyúval és gépfegyverrel Kálvin tért. Pánik. Az Üllői úti kaszárnyát ostromolják, lövik (benn magyar katonák).

11 óra A vásárcsarnokban nincsen áru, csak tegnapi maradék: az árut nem tudják behozni. Kenyér semmi. A Múzeum körúton egy teherautó kenyeret hozott be: az emberek széjjelkapkodták útközben. Az Üllői úton friss halottak. Vöröskeresztes teherautók száguldanak arrafelé. Az emberek a falakhoz lapulva futnak kapualjtól kapualjig. Az utcákon, Kálvin téren csak civilek, katona, rendőr sehol.

Délben erős ágyúlövések az Üllői úti kaszárnya felől; néha egy-egy a Kálvin téren is. Röplapok: Nagy Imre új kormányt alakít, de kormánylistát nem jeleznek. A Kálvin téren nem jár ember, a hátsó utcán elég sűrűn a vásárcsarnok felé.

Délután 2 után osztogatnak friss kenyeret a csarnokban. Akik türelmesek voltak, azok kaptak, és sietnek haza.

3 órakor a rádió bemondja: „mostantól senki az utcára ne menjen ki.” A Rákóczi téri kapu előtt orosz páncélkocsi áll, gépfegyverekkel és figyelő katonákkal. A hátsó utcában (Török utca) még járkál egy-egy ember. Főleg fiatalok.

4 órakor a rádió szózatot mond: A K. Vezetőség és kormány jelenti, hogy nemzeti kormány alakul, mely a demokratikus elvek alapján akarja megvalósítani azt az új rendet, melyet a magyar munkásság, parasztság és értelmiség joggal követel.

Ennek feltétele: a rend és megfeszített munka.

Tárgyalásokat akarnak kezdeni a Szovjettel, hogy a teljes jogegyenlőség alapján rendezzék a szövetséges baráti országgal az ország kapcsolatait.

A felkelőknek (akár polgárok, akár katonák) általános amnesztiát, büntetlenséget biztosít a kormány, ha este 10-ig leteszik és beszolgáltatják fegyvereiket.

Ha ez megtörténik, felszólítják az orosz rendbiztosító csapatokat, hogy állomáshelyükre vonuljanak vissza.

A munkásoknak béremelést ígér, elsősorban az alacsony fizetésűeknek.

Az üzemekben a munkások autonóm tanácsait.

Az új kormánylistát később fogják nyilvánosságra hozni.

Este 6 óra. Aránylagos csend. Lélek sincs az utcán, de nagy zengés és néha tompa ágyúdörgés.

Este 9 óra. Még nincsen kormány.

Éjjel 3 óra tájt kb. 30 ágyúlövés. Utána csend.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!