Sztálin, a becsapott csaló

2016. június 30. 17:36

Sztálin azonban a nácikat nem karanténba kívánta zárni, hanem hatalomra akarta juttatni, adott esetben a német kommunistákkal szemben is.

2016. június 30. 17:36
Ungváry Krisztián
Index

„Antony Beevor, a híres brit hadtörténész a BBC History című magazinnak adott interjújában Hitler döntését a Szovjetunió megtámadásáról legnagyobb elkövetett hibájának nevezte. Az ügy történeti hátteréről, vagyis arról azonban, hogy milyen szovjet koncepció vezetett ehhez a helyzethez, nem sokat mondott, sőt a szovjet motivációkat egy teljesen hamis félmondattal (amely szerint Sztálinnak nem voltak offenzív szándékai) elintézte. Ennek hiányában az olvasó nem tudja eldönteni, hogy a szovjet felet valójában milyen szempontok is vezették 1939-1941 között. Érdemes-e egyáltalán a békeszerető, mit sem sejtő Szovjetunió és a háborús agresszor Németország ellentétpárját használni?

Ezzel a rövid írással is azt szeretném bizonyítani, hogy 1941. június 22. nem a mit sem sejtő áldozat és a gonosz nácik összecsapása volt. (...)

Tanulságos, ha a szovjet külpolitikai stratégiát összevetjük az antifasiszta harc lehetőségeivel. 1930-1933 között még nem volt előre eldöntött tény, hogy Németországban Adolf Hitler kerül hatalomra. A nácikkal szemben rendkívül erős szociáldemokrata és kommunista párt is esélyes lehetett volna.

Sztálin azonban a nácikat nem karanténba kívánta zárni, hanem hatalomra akarta juttatni, adott esetben a német kommunistákkal szemben is.

Csak ezzel magyarázható a »szociálfasizmus« teóriájának meghirdetése, amellyel Sztálin a kommunista pártok számára nem a nácizmust, hanem a szociáldemokráciát tette meg fő ellenségnek, és ezzel tevékenyen hozzájárult a nemzetiszocialista-ellenes egységfront szétveréséhez. A Pravda Hitler hatalomra jutását is úgy kommentálta, hogy a fasizmus az imperialista rendszer mélyülő válságának terméke, a nácik pedig csak siettetik a tőkés rendszerek összeomlását, Sztálin pedig egyes források szerint Hitlert a forradalom »jégtörőjének« nevezte. (...)

Hitler és Sztálin megegyezése valójában három szerződést is jelentett: az 1939. augusztus 23-án megkötött paktumot, annak titkos záradékát az érdekszférákról, valamint az 1939. szeptember 28-án megkötött határ- és barátsági szerződést. Előbbi a kölcsönös semlegesség deklarálása mellett azt is tartalmazta, hogy szerződő felek kötelezik magukat arra, hogy amennyiben egyikük hadiállapotba kerül, akkor a másik semmilyen formában sem támogatja az ellenérdekelt oldalt. Utóbbi véglegesítette Lengyelország felosztásának határait és rendelkezett arról, hogy mindkét fél belátása szerint rendezi a hozzá jutott területek népességének politikai jövőjét.

A Németországgal kötött szerződések nem interpretálhatóak úgy, mintha a szovjet vezetés ezeket békevágytól, vagy esetleg saját fenyegetettsége tudatában kötötte volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2017. február 10. 16:52
Te már csak tudod. Hiszen közismert, hogy mennyire objektív vagy. Különösen a zsidókkal kapcsolatban.
kulalak
2016. november 19. 19:24
"Azt ugyanis még az idióta is láthatta, hogy egy nyugati fronton tehermentesült Németország első dolga a Szovjetunió megtámadása lesz – már csak azért is hogy Hitler a Mein Kampfban lefektetett elképzeléseit valóra válthassa. A fentebb felsorolt dokumentumok persze semmit sem változtatnak azon a tényen, hogy Németország nem ezért támadta meg a Szovjetuniót. Hitlernek ezekről a megnyilatkozásokról fogalma sem volt." A "mikor" azért sajnos fontos volt. Néhány extra békeév és megmaradt volna mindkét bécsi döntés. Kutathatatlan a szovjet-orosz történelem, pedig lassan eljuthatnánk oda, hogy a Nyugat beismeri, hogy hasonló terror, elnyomás, pogrom, népirtás volt a szovjet oldalon is (a nagyságrendet hagyjuk).
Csomorkany
2016. november 19. 19:24
Sztálin épp túl volt egy háborún Finnország ellen, ami - mondjuk így - nem volt épp sikersztori. Komolyan azt hiszed, hogy megtámadta volna azt a Németországot, ami legyőzte a Franciákat és kézben tartotta a kontinenst? Tíz évvel később meg atombombája volt Sztáinnak, arról is szájkaratézott rendesen, de ugyanúgy nem vetette be, mint a haderejét Hitler ellen.
Csomorkany
2016. november 19. 19:23
Nem mondtam, hogy Sztálin védekezni akart. Támadásról, Európa fölötti uralomról álmodozott, csak ezt egy irreális álomhoz: a Hitler ellen kitörő európai forradalomhoz kötötte. Így a gyakorlatban a dolog kitolódott volna a végtelenbe. Ahogy a II. vh. után be is állt a hidegháború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!