Kisebbség kisebbség ellen

2016. január 17. 15:43

Mindebből az következik, hogy téves a baloldal egyik régi mítosza, miszerint minden kisebbség egy kalap alá vehető, legyen az nemzeti, vallási vagy életmódbéli.

2016. január 17. 15:43
Szilvay Gergely
Magyar Nemzet

„A progresszió erői szerint ugyanis – legalábbis úgy tűnik – a nyugati fehér, heteroszexuális férfiakon kívül mindenki hátrányokkal küzd és védendő. Például a nők. Például a bevándorlók. Például a muszlimok. A bevándorló muszlimok, a bevándorló muszlim nők (arrafelé bizonyára ez számít halmozottan hátrányos helyzetnek). Ha az egyik védendő társadalmi csoport nekiesik a másiknak, akkor beáll a rövidzárlat. Erre nincs recept, nincs megoldás. Csak arra, ha a hivatalos, többségi elnyomók erőszakoskodnak. Más esetben fejkapkodás van, ide is és oda is. Nyakak behúzása, kivárás, hogy talán elmúlik a vihar.

Mi történik, ha két pártfogolni szándékozott kisebbség egymásnak esik? – tettem fel a kérdést pár éve egy CEU-s konferencián, ami a szólásszabadságról szólt. Pontosabban annak korlátozásáról, tekintve, hogy az előadók többsége úgy gondolta, hogy az elnyomott kisebbségek felszabadításának és esélyegyenlőségének érdekében igenis korlátozható a szólásszabadság. Csak hát például az Európában őshonos zsidóság és a bevándorló muszlimok ellentéte egyre gyakoribb napnyugat felé. Az is igaz, hogy az ottani progresszió nem tartja előkelő helyen a védeni szándékozott minoritások listáján a zsidóságot. Ettől még marad a kérdés: ha csúnyákat mond egymásra egy nyugat-európai zsidó és egy muszlim, kinek kell igazat adni? Vagy kinek kell korlátozni a szólásszabadságát?

Mindebből az következik, hogy téves a baloldal egyik régi mítosza, miszerint minden kisebbség egy kalap alá vehető, legyen az nemzeti, vallási vagy életmódbéli. Az elképzelés úgy szól, hogy fogjanak össze az elnyomottak, egyesítsék erőiket és vonuljanak közösen a harcba. Ez amúgy logikus és érthető elgondolás, kecsegtető stratégia. Akkor van baj, ha kiderül, hogy vannak összefogni nem óhajtó kisebbségek. Az még egy dolog, amikor két nemzeti kisebbség nem akar összefogni, mert nem szeretik egymást. Ez nem annyira etikai kérdés. De mi van akkor, ha – akárhogy is próbálják párhuzamba állítani a melegházasság propagálói a »fajközi« házasság egykori amerikai vagy a zsidó–nem zsidó házasság nemzetiszocialista tiltását a melegházasság el nem ismerésével – az ortodox rabbik és az amerikai Dél fekete baptistái nem támogatják a melegeket?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2016. január 17. 21:50
A védett állat lelegeli a védett növényt, melyiket mentsük? tipusú dilemma, amit leginkább úgy orvosolnak, hogy kussolnak róla, mert nem fér bele az ideológiába
kálmi
2016. január 17. 17:19
Tény mi tény, matt helyzet a jelenlegi kitalált, erőltetett multikulti polkorrekt világban.
Szúnyog
2016. január 17. 17:02
LMBTQEZ embereket támadtak meg migránsok Kölnben. Népszerű hetilapunk így zárja cikkét: "Arról még nem érkezett hír, hogy a pajkos kis menekültek, vagy az emberi méltóságukban megtépázott biológiai csodák jogaiért kell ilyenkor harcosabban kiállni."
krotak
2016. január 17. 16:27
A magyar lakosság 90%-a tudta eddig is, hogy van különbség egy sváb, és egy oláh cigány között. A maradék 10% a rasszizmus vádjától tartva, óvatosan, szőrmentén, titokban örvendezik, hogy föltalálta a meleg-vizet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!