Demográfiai New Deal

2016. január 07. 11:28

Nagyon fontos lenne, hogy a krízis kirívóan veszélyes mértéke miatt az új családpolitikát tartóssá tegyük, hogy abból későbbi kormányok se tudjanak kibújni.

2016. január 07. 11:28
Boros Imre
Magyar Idők

„Úgy kell az állam pénzét a népességgyarapodás céljaira elkölteni, hogy az egyrészt meg is valósuljon, de ami legalább ilyen fontos, hogy az elköltött pénz rögvest újabb olyan belföldi jövedelmeket generáljon, amiből a pénzmegelőlegező állam akár rövid távon visszakapja adók formájában a demográfiai befektetését. Az ilyen módon gazdaságbarátra formált demográfiai New Deal abban is hasonlít Roosevelt elnök művére, hogy ő is és mi is a tőke mohósága által keltett krízist igen erős és tartós állami beavatkozással orvosoljuk. (...)

Bár nem kormányzati intézkedés következménye, de sokat segítenek az alacsony energiaárak is, hiszen százmilliárdok maradnak meg hazai jövedelemként ahelyett, hogy külföldre távoznának. Ha valóban New Dealt akarunk, akkor ennek még komplexebbnek és természetesen hosszú távúnak kell lennie. Számtalan család- és egyben gazdaságbarát megoldás kínálkozik még a foglalkoztatás területén, mint a távmunka, részmunkaidő stb. Ezekhez az szükséges, hogy törvények billentsék ki a cégeket megszokottságuk okán tévesen hitt kényelmükből.

Gigászi erők szunnyadnak abban is, hogy az anyagi érdekeltséget növeljük a generációk együttműködésében. Azokat a nyugdíjba vonuló szülőket, akik adófizető gyermekeket neveltek, nyugdíjba vonulásukkor már régóta prémiumban kellene részesíteni. Ez példával szolgálna a következő generációknak is. Végül nagyon fontos lenne, hogy a krízis kirívóan veszélyes mértéke miatt az új családpolitikát tartóssá tegyük, hogy abból későbbi kormányok se tudjanak kibújni. Ehhez lenne szükség egy gazdaságbarát kétharmados törvénycsomag elfogadására, amihez jelenleg jó reményeket lehet fűzni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2016. január 07. 19:26
Boros Imre köztudottan vállalhatatlan. Ennek ellenére rendszeresen nyilatkoztatja a közmédia, mint szakember közgazdászt. Szeletív a magyarok memóriája. Megérdemlik, hogy komcsik osszák az észt!
BőröndÖdön
2016. január 07. 16:42
Káderhiány.Itt van Boros et.,Fekete et.legendás seggnyalója,aki már párttitkár korában dézsmálta az MNB lakásépítési alapját,de egy pártfegyelmivel megúszta,2/3-as ügynök,aki a panziójához miniszter korában vasutat rakatott,párjával,Töröcskei nertárssal a világ gazemberei,és egy ilyen alak osztja az észt a Fidesz központi lapjában.Magyarország,2016.....
Pinter68
2016. január 07. 16:30
"Nagyon fontos lenne, hogy a krízis kirívóan veszélyes mértéke miatt az új családpolitikát tartóssá tegyük, hogy abból későbbi kormányok se tudjanak kibújni." Talán először meg kellene várni, hogy sikeres lesz-e egyáltalán az alig egy hete bevezetett új családpolitika, mielőtt kőbe tetszenek vésni Imi bácsi. Amire mondjuk szerencsére nem sok esély van, most hogy a Fidesz-KDNP bukta a 2/3-ot. Ha még meglenne, amilyen idióták, képesek lennének alkotmányba foglalni, hogy innentől az idők végezetéig 10 milliót kell adni 3 gyerekért.
szbalint
2016. január 07. 14:15
Valóban fontos, hogy a gyerekvállaláson gondolkodó középosztálybeli emberek számíthassanak a jelenlegi családpolitika hosszútávú fennmaradására. Rendkívül káros a ballib banda fenyegetőzése, hogy a szemét gazdagok* hátából szíjat hasítanak (családi adókedvezmény és családi pótlék megvonása, lakásukra ingatlan adó, jövedelmükre progresszív szja, stb.), ha valaha ismét hatalomra vergődnek. *családjuknak saját jövedelmükből tisztes jólétet biztosítani képes emberek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!