Szellemi űr a baloldal körül

2015. december 28. 14:31

A maiak megelégszenek a tömeg- és a közösségi média technikáinak megismerésével és alkalmazásával, majd elhitetik, hogy ettől már politikusok is lettek. A múlt, a szociáldemokrácia múltja, azonban arra figyelmeztet: aki érdemben és uram bocsá’ tartósan akarja befolyásolni a társadalmi folyamatokat, s nem csak az a célja, hogy jókora summáért beüljön szavazógép-nyomogatónak az országgyűlésbe, annak ennél lényegesen többre van szüksége.

2015. december 28. 14:31
Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

„Amikor egy ilyen kötetet kezébe vesz az ember, nem csak azzal a tanulsággal szembesül, miként fogták fel az egykori szociáldemokrata politikusok saját szerepüket, de az a régi felismerés is kézzelfogható válik, mennyire nincs új a Nap alatt. Hogy például Marxnak kellett figyelmeztetnie Lafargue-ot is, milyen hibát követ el az internacionalizmus szószólója, ha figyelmen kívül hagyja a nemzeti érzéseket, a nemzeti törekvéseket, miközben persze számolnia kell azzal, hogy könnyen tömegtámogatásra találnak a nacionalista jelszavak és a szociális demagógia.


Negligálják az elméleti megközelítést

Talán érdemes lenne elővenniük az új politikusi generációk tagjainak az ehhez hasonló, ma gyaníthatóan jobbára olvasatlan munkákat. Nem csak azért, mert például Lafargue tanulmányai, pamfletjei, szatirikus írásai gyakran kifejezetten szórakoztatók, hanem mindenekelőtt azért, mert ideje lenne ráébredniük, hogy elődeik nem egyszer találták magukat a maiakhoz hasonló helyzetekben. Hogy mást ne mondjunk, választ kellett találniuk arra, mit tegyenek, ha a hatalmon lévők más népek elleni uszítanak elterelendő a figyelmet a belső problémákról. Ha átlapoz egy ilyen művet valaki, akkor még az is világossá válhat előtte: nincs itt a világvége egy parlamenti vereség esetén, csakhogy a vidéki szervezőmunkát ilyenkor végképp nem szabad elhanyagolni. Mert ezt nem pótolhatja a kormányzat mesterkedéseinek leleplezése.

A Pallas Páholy nekrológjának margóján mindezzel épp csak felvillanthattam, hogy a múlt tanulságainak elemzése milyen haszonnal járhatna a politika mai művelője számára. Szó, ami szó, a Pallas maga is csak részben tölthette be azt az egyre táguló űrt, amely a Magyar Szocialista Párt körül a tudományos alapozás hiánya miatt keletkezett. Ezen belül, a munkásmozgalom hagyományaihoz képest, különösen szembetűnő a mai vezetők elméleti felkészületlensége, a problémák felvetése nyomán a nemzetközi összefüggésekre is figyelemmel lévő válaszadás, az önálló és rendszeres publicisztikai tevékenység negligálása.

Hovatovább az a benyomása az embernek: a maiak megelégszenek a tömeg- és a közösségi média technikáinak megismerésével és alkalmazásával, majd elhitetik, hogy ettől már politikusok is lettek. A múlt, a szociáldemokrácia múltja, azonban arra figyelmeztet: aki érdemben és uram bocsá’ tartósan akarja befolyásolni a társadalmi folyamatokat, s nem csak az a célja, hogy jókora summáért beüljön szavazógép-nyomogatónak az országgyűlésbe, annak ennél lényegesen többre van szüksége. És persze, nem csak a baloldalon.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2015. december 29. 23:02
"A maiak megelégszenek a tömeg- és a közösségi média technikáinak megismerésével " A zsírdisznó Gőgös Z nyilvános face oldalán merészeltem kultúrált módon egy kritikus véleményt föltenni, 3 perc múlva már el is tünt. Ja és ki is tiltottak. Pedig egy potenciális szavazót vesztettek bennem :-)
moha
2015. december 29. 13:56
.,..a szerző alapvető tévedésben van: ki akar itt ma valódi ellenzéki politikát képviselni, alternatívát hordozni, a tömeget megváltani.....ide a lét aztán teljen az idő....ezen a mentalitáson nem segít az értelmiségi picsogás arról, hogy kinek mit kélne tenni...pontosan tudják nekik mit...és teszik is... ui: egyébként a szerző is pontosan tudja...akkor viszont cikke merő képmutatás amikor arról értekezik amiről....a vendégek az ilyen kocsmákból felállnak és elköszönnek..
Szúnyog
2015. december 28. 16:21
Ma mégis mi a baloldaliság a multikultizáson, a buzerancia pártfogásán, általában a devianciák támogatásán kívül?
states
2015. december 28. 15:56
Helyesbítsünk. A magyar baloldal körül nem szellemi űr van, hanem szellemi világűr.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!