Sziszüphosz karácsonya

2015. december 29. 08:19

Egész életünkben egyebet sem teszünk, mint hogy mi magunk verünk szét mindent, ami ahhoz kellene, hogy pontosan úgy élhessünk, ahogy szeretnénk.

2015. december 29. 08:19
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

Könnyű belátni, hogy a világ leganyagibb dolga a pénz, a világ legszellemibb »dolgára«, a hitre épül. Ha kihúzzuk a pénzrendszerünk alól a hitet, a bizalmat, azonnal összeomlik. Kell-e ennél ékesebb bizonyíték arra, hogy az »anyag« vagy a szellem határozza-e meg létünket? Hanyatló korunkkal nem az a baj, hogy szereti az anyagot, és az ettől remélt fizikai gyönyöröket, hanem az, hogy semmi mást nem akar már ezen kívül. Hogy elhitte a jakobinus, a bolsevik és most a neoliberális hamis ígéreteket arról, hogy csakis a fizikai élvezetek kiváltására alkalmas anyag létezik a világon. És minden, ami lélek, erkölcs, szellem csak üres beszéd, a született vesztesek önmentési kísérlete. De egyre nyilvánvalóbb ma már, hová vezet minket az üres és mindent kiüresítő anyag.

A hit hiánya szüli az állandó és egyre kínzóbb testetlen szorongást a semmitől. Ez vezet az »anyag« mértéktelen habzsolásához, és ahhoz a végzetes illúzióhoz, hogy ez talán majd enyhíti a növekvő belső semmi vákuumának mindent beszívó iszonyatát. És végül az anyagért való egyre kíméletlenebb és kegyetlenebb harc rombolja szét a béke minden esélyét. Ahogy Martin Scorsese Casino című filmjének hőse mondja, különös lények vagyunk mi, emberek, miközben pontosan tudjuk, hogy mire vágyunk, leginkább arra, hogy ölbe vegyenek, megsimogassanak és megnyugtassanak, szóval, hogy szeressenek, mégis egész életünkben egyebet sem teszünk, mint hogy mi magunk verünk szét mindent, ami ahhoz kellene, hogy pontosan úgy élhessünk, ahogy szeretnénk.

Így, az év végén, karácsony után talán megállhatnánk kicsit az önpusztító hajszában, hogy eltöprengjünk, valóban ezt akarjuk-e.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. december 30. 20:21
A fidesz egyik legnagyobb bűne, hogy az ilyen álszakértő sarlatánokat maga köré gyűjtötte, és pozíciót oszt nekik.
Semmitmondó
2015. december 30. 18:49
Ha ezt a cikket olvasná a sajátlábon álló meg a pereputtya, Lőrinc barát, quaestoros Vákumszívott Petike, pajzsmirigy túltengéses Antika ( Gyk: pasa parki) cigis-trafikos kajfer Lázárjancsika akkor magukba szállnának .... Nem fognak. Amúgy meg szétröhögik magukat, hogy ilyen moralizáló hülyék még cikkeket is írnak... Bár egyben igaza van ezeknek valaha hittünk ezekért dolgoztunk és ezeket egyszer szétverjük
memocrat
2015. december 30. 01:10
“only when the last tree has been cut down, the last fish been caught, and the last stream poisoned, will we realize we cannot eat money.” "Csak miután az utolsó fát kivágtuk, az utolsó halat kifogtuk, az utolsó patakot megmérgeztük, akkor jövünk rá, hogy a pénzt nem ehetjük meg.' Fontos gondolatok a két ünnep között. A legfontosabb mostanra. Sajnos.
mokány
2015. december 30. 01:07
A teljes cikkben van egy mellékszál. Arról, hogy miért nem sikerült eddig földön kívüli civilizációval találkozni.(Lásd : Drake formula/egyenlet.) Méghogy nem sikerült. Már segítettek is a földlakóknak: Horribilis összeget utaltak már át intergalaktikus valutában. Legalábbis a szauszpark azt mondta. (Ez egy szilveszteri tréfa!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!