Illúziónak bizonyult, hogy legyen olyan értelmiségünk, amely a trianoni a veszteséggel szembe tud nézni

2015. augusztus 10. 09:24

Azzal, hogy minden évben megkoszorúzzuk az országzászlót, az asszonykórus pedig előadja a Székely himnuszt, aztán a művházban van pogi és egy pohár bor, azzal még nem változik meg semmi. Interjú.

2015. augusztus 10. 09:24
Ablonczy Balász
Nullahategy

- A szomszéd népeknek vannak Trianon-mítoszaik?

- A trianoni határok kompromisszumok eredményei. Minden utódállam többet szeretett volna. A szerbeknek Pécsre fájt a foguk, és a komlói szénmedencére, a csehszlovákok délebbre szerették volna tolni a határt, az Északi-középhegység aljáig, a románok a Tisza vonalát szerették volna határnak… Romániában vannak olyan szóbeszédek, hogy a magyarok vitték ki Párizsba a vengerkákat, tehát mi nőket is bevetettünk, ezért nem lett határfolyó a Tisza… Szóval, érdekes lenne megnézni a mi legendáink román, szlovák és szerb inverzeit!

- Aggodalmad fejezted ki egyszer a trianoni emlékmű-fixációkkal kapcsolatban. Ha egy határváros polgármestere lennél, milyen ajánlatot tennél június 4-i megemlékezésre?

- Azzal, hogy minden évben megkoszorúzzuk az országzászlót, az asszonykórus pedig előadja a Székely himnuszt, aztán a művházban van pogi és egy pohár bor, azzal még nem változik meg semmi. Elég bizonytalan lettem ebben az ügyben. Változatlanul jó kezdeményezésnek tartom a Határtalanul programot, amely osztálykirándulásokat támogat külhoni településekre, mert ott kapcsolatok szövődhetnek, és a diákok rájöhetnek, hogy Csíkszeredában is szeretik a trash metált, és ugyanúgy kedvelik a gördeszkáspólókat…

Ha kisvárosi polgármester lennék, először is nagyon sokat beszélnék az emberekkel ezekről kérdésekről, megörökíteném azokat a történeteket, amelyekben szerepe van a határ túloldalára került településeknek, és elvesznének, ha nem dokumentálnánk őket. Már szinte senki nem él, aki az 1920 előtti történelmi Magyarországon született, hiszen lassan közeledik Trianon százéves évfordulója. A biciklitúra jó ötlet lehet, fontos a közvetlen kapcsolat, a megélt élmény. Mert lehet akárhány emléktábla a Corvin mozin (van rajta már legalább húsz), attól még nem fogunk másként gondolni 1956-ra.

Tudom, hogy a tanárok is gondban vannak az évfordulóval. Május környékén már sorra jönnek a meghívások, hogy beszélgessek diákokkal június 4-én. Korábban mindig igyekeztem mindenhová elmenni, ahová hívtak.

- Egy-egy bejegyzésedből úgy tűnik, hogy jó tollú újságíró lennél… Nem zavar, hogy vissza kell fognod magad, mint történész, és nem írhatsz olyan választékosan és lazán, ahogy egyébként tudnál…

- Sokszor kaptam meg, hogy bizonyos jelzős szerkezetet egy történész nem használhat… De szeretem az angolszász történészi hagyományt, a puhafedeles, olvasmányos, néhol szarkasztikus, tiszta nyelvű népszerűsítő munkákat. A szakmai publikációknak vannak bizonyos szabályai, de ha az ember túl van néhány komolyabb munkán, már írhat kötetlenebb hangnemben is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. augusztus 11. 00:39
Látom ez a kompromisszum dolog sokaknál kiverte a biztosítékot. Először nálam is, de azután rájöttem, hogy szerintem a szerző nem a magyarok és a szomszéd országok közötti kompromisszumra gondolhat, hanem a szomszéd népek és az antant közötti kompromisszumra. Azaz a szomszédok többet szerettek volna Magyarországból elrabolni, de az antant "csak" ennyit volt hajlandó adni nekik, míg a magyarokat ugyan nem kérdezték meg.
GV0917
2015. augusztus 10. 20:39
Kis ember bazi nagy bottal hadonászik..hogy mást ne mondjak... Nagyon távolra kerültél öcsém a régi Ablonczytól.. Nota bene:Trianon nem kompromisszum, hanem diktátum volt! Vagy itt most a Negev sivatagról van szó? Mert most az ő aspektusukból brekegsz....
hakos
2015. augusztus 10. 18:20
Ablonczy nagyon mellélőtt ezzel. A kompromisszum ugyanis teljesen félrevezető ilyen összefüggésben, ugyanis azt sugallja, mintha lett volna két megalapozott követelés és a felek kompromisszumot kötöttek. Ilyesmiről még véletlenül sem volt szó. Ha valahol volt megegyezés, az a nagyhatalmak képviselői, valamint a későbbi kisantant államok képviselői között köttetett meg. Ott még kompromisszumok is voltak. A magyarokat az érdemi döntés előtt meg sem hallgatták. Attól pedig, hogy Miskolc nem lett Csehszlovákia része, azt maguk a Csehszlovákok sem élték meg kompromisszumos döntésként, inkább úgy, hogy megszerzését nem megpróbálni hiba lett volna.......
Zokni
2015. augusztus 10. 17:06
"Koszos féreg. Hol tanultad ezt az ócska agitprop szöveget amit nyomsz?" - írja. Mocskos pondró. Azt hiszem nem sikerült a mondanivalómat megcáfolnia. Fusson neki még egyszer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!