A Fidesz nem változik!

2015. június 04. 09:49

A Fidesz számára az elvek – ahogy azt Ranschburg Jenő egy évekkel ezelőtt adott interjúban megállapította – sohasem voltak egyebek, mint a hatalom megszerzésének eszközei.

2015. június 04. 09:49
Giczy György
Népszava

Érdeklődéssel figyelem azokat az éles hangú megnyilvánulásokat, amelyek a Fidesznek elkötelezett szellemi elit mostanában mind gyakrabban fogalmaz meg, a kormányzat vagy a párt tevékenységét és magatartását teszik kritika tárgyává. Mindenek előtt Solymosi Frigyes és Tóth Gy. László közelmúltban megjelent írásait sorolnám ide.

A jobboldali értékrend iránt elkötelezett kritikák kiindulópontjukat tekintve hasonlóak azzal, amit a liberális elkötelezettségű szerzők a szabadelvűséget feladó Fideszről már jó ideje mondanak: a rossz irányú változásokat vetik a fideszes politikusok szemére. Csakhogy ez az állítás nem egészen igaz. A Fidesz megszületésekor vallott elveit ugyan megváltoztatta, de az elvek tartalmától független magatartásmódja, politikai módszerei kezdettől fogva azonosak maradtak. Márpedig az elvek és az eszmék értelme a visszájára fordul, ha gátlástalanul, fanatikus erőszakossággal képviselik azokat. A legszebb, a legigazabb elveket is sokszor tették már tönkre a történelem folyamán az arra méltatlan »hithirdetők«. A kíméletlen módszerek az önmagában értékes eszmeiség tartalmát is meghamisították.

A Fidesz számára az elvek – ahogy azt Ranschburg Jenő egy évekkel ezelőtt adott interjúban megállapította – sohasem voltak egyebek, mint a hatalom megszerzésének eszközei. Lehet természetesen bizonyos időpontokhoz kötni a változást, ha a módszer lényeg bevágó sajátosságait nem akarjuk tudomásul venni, hiszen ennek az előrehaladó folyamatnak valóban voltak fázisai. Solymosi Frigyes például a 2002-es időpontot jelöli meg, amikor a Fidesz elkezdte az MDF-t támadni. Holott az MDF-el való konfliktust megelőzően a KDNP és a Kisgazdapárt »eltakarítása« már megtörtént, az MDF megsemmisítése a jobboldal teljes bekebelezésének csak a zárófejezete volt. Ami egyúttal a további menetelés rajtvonalának is tekinthető. Mi tagadás, ebben a történetben a magam részéről az MDF-et sajnálom a legkevésbé, hiszen meggondolatlanul ők tüsténkedtek a leglelkesebben a Fidesz jobboldali térnyeréséért. Végül is azt ették, amit saját maguk főztek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. június 05. 00:20
Az 1997-es esztendőben némileg felgyorsulnak az események, mivel egyre elérhetőbb közelségbe kerülnek a jövő évi parlamenti választások. Nehéz egzakt számokban felbecsülni, de valószínűsíthető, hogy ez év március 15-én, a Hősök terén minden idők legtömegesebb részvételű ünnepi nagygyűlését tartotta meg a MIÉP. A tárgyilagos kalkulációk szerint is 150 ezer körüli volt a jelenlevők száma. Ennek a kiemelt érdeklődésnek az volt az oka, hogy korábban Giczy György, a KDNP elnöke bejelentette, hogy felszólal Csurka mellett a MIÉP ünnepi demonstrációján, félre nem érthető üzenetet küldve ezzel a jövő évi választások vonatkozásában: van remény a nemzeti összefogás valamilyen szintű megvalósítására. De a balliberális világhatalom annyira rettegett egy látványos jobboldali sikertől, hogy Giczy párton belüli ellenfeleinek (Isépy, Surján stb.) aktív közreműködésével Magyarországra küldték az EUCD (Európai Kereszténydemokrata Unió) elnökét, Wim van Velzent, aki nyíltan beleavatkozva a magyar belügyekbe, megzsarolta Giczyt: ha azonnal nem szüntet meg minden kapcsolatot Csurka pártjával, kizárják a KDNP-t az EUCD-ből, és az összes külföldi testvérpárt kitagadja. Wim van Velzen gyakorlatilag megtiltotta a MIÉP-pel való együttműködést. Giczy megijedt és visszavonta ígéretét, nem ment el a Hősök terére. De ez akkor és ott még nem volt nyilvánvaló. A hatalmas tömeg - közöttük számos KDNP-s is volt - egy emberként kántálta: "Hol van Giczy? Hol van Giczy?" Mindvégig várták a jelenlevők. Ha nélküle is, de ezen a március tizenötödikén valami kevés megmutatkozott egy esetleges nemzeti egység lehetségességéből, hiszen Csurkán kívül, óriási lelkesedést keltve, családjával együtt jelen volt és beszédet mondott a magyar országgyűlés alelnöke, G. Nagyné dr. Maczó Ágnes, a Dunamellék református püspöke, dr. Hegedűs Loránt, valamint a KDNP néhány megyei vezetője, akik nem értettek egyet Giczy meghátrálásával. * 1997 márciusában Csurka a Front National meghívására részt vesz a francia testvérpárt strasbourgi nemzetközi konferenciáján. Az európai baloldal legszemete, Daniel Cohn-Bendit vezetésével tör, zúz, gyújtogat miattuk, drogos és részeg horda gyanánt megfélemlíti a várost. Párttörténet MIÉP
Peter8811
2015. június 04. 21:23
Kereszténydemokrata nép szava!:)
Jabotinsky
2015. június 04. 20:26
Takony gerincű!
pemete jakab
2015. június 04. 19:21
"A Fidesz nem változik!" A Fidesz az erőből való politizálás híve. Kíváncsi lennék, hogy milyen pofát vágnának, ha a többség, a nem fideszesek, is erőből akarnák megoldani a Fidesz-problémát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!