A Fidesz válságának anatómiája

2015. április 22. 12:24

Egyre nehezebben megválaszolható kérdés, hogy a Fidesz tulajdonképpen milyen értékrendet és jövőképet képvisel.

2015. április 22. 12:24
Tóth Gy. László
Magyar Nemzet

„Kissé ijesztő, hogy a kormánypártnak 2015-ben nincs koherens társadalomképe, de ideológia- és kultúrateremtő képessége sincs. A Fidesz az elmúlt egy évben nagyon sokat veszített: a biztos nyertes pozíciójából a bizonytalan jövőjű párt helyzetébe küzdötte le magát. Ha nem sikerül a mélyben zajló folyamatok megállítása, akkor 2018-ban bármi megtörténhet. De az már most is nyilvánvaló, hogy a továbblépéshez, egy élhető ország megteremtéséhez az improvizálás nem elegendő.

Minden néppártnak megvannak a maga korlátai; ha ezeken túllép, elveszíti politikai identitását és vonzóképességét. Az ellentétes érdekű gazdasági támogatók és az eltérő értékrendet valló társadalmi csoportok egy pártba terelése csak ideiglenesen lehet eredményes, egy idő után az ellentétek kiéleződése elkerülhetetlen. Ez nem rendszerhiba, mert az ilyen struktúrájú szervezetekben csak idő kérdése a feszültségek manifesztálódása. Mindezt tovább bonyolítja a személyi ambíciók megjelenése, mert Orbán Viktor vezető szerepe látszólag megkérdőjelezhetetlen, de ez nem jelenti azt, hogy ne akadnának olyanok, akik hosszabb távon szeretnék átvenni a helyét. Amíg ennek nincs meg a realitása, addig kíméletlen harc folyik Orbán bizalmának elnyeréséért, illetve a bekerülésért abba a körbe, ahonnan elképzelhető, hogy Orbán helyébe lehet lépni.

A jövő önjelölt emberei – céljaik elérése érdekében – kénytelenek szolgai alázattal viszonyulni Orbánhoz, emiatt csak meghatározott korlátok között tevékenykedhetnek, és önmaguk alkalmasságának a kérdését sem tudják nyíltan felvállalni, illetve deklarálni. Ezért hosszabb távon szándékuk ellenére másodrangú, csak végrehajtásra alkalmas politikusnak tűnnek. Ezt jó néhányan rendkívül nehezen viselik, de ebben a helyzetben az Orbán-ellenes indulatokat is egymás ellen fordítják. Így senki sem érezheti magát biztonságban: nemcsak Orbán jóindulatát kell megnyerniük, de a riválisok elleni harcra is sok energiát kell fordítaniuk, természetesen úgy, hogy a jobboldali közösség nagy része ebből ne vegyen észre semmit, sőt továbbra is azt kell hinniük, hogy a Fidesz olyan egységes párt, amelynek vezetői egymásért dolgozó személyiségek.

A látszat fenntartása egyre nehezebb, a különböző ellentétes érdekek és elképzelések egyre gyakrabban kapnak nyilvánosságot, miközben az is egyre nehezebben megválaszolható kérdés, hogy a Fidesz tulajdonképpen milyen értékrendet és jövőképet képvisel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2015. április 23. 18:53
Nagyon jó írás. Gratulálok Tóth Gy.-nek.
tas0125
2015. április 23. 15:57
Tóth Gy. Elkötelezett szerző, tárgyias megfontoltsággal. Ebből következik szokásos magvas gondolatai, igen csak különböző átiratban át és megmozgatta olvasóit. Kritikája sose lózungos, de átgondolt és szikével jár. Oly annyira, hogy képes kitenni önmagát is golyófogónak. Elkötelezettsége nem fidesz katona, elkötelezettsége a nemzeti sors, megmaradás érdeke és értéke. Ma ebből az írásból még nem kell mindenre megkapnunk a választ,de amire célzottan kívánni akart, megtette.Ennek ellenére, ha már kinyitotta. Személyesen nekem hiányzik az az ismeret tudat hiányom. Ha egy számosan nagy számú vezető, saját víziójában, de ezer arcú megközelítésnek áll szemben és a csoport érdekében egy bonyolult víziót végre kell hajtani, ez a (egyszemélyű aláírással rendelkező) vezető sorszerűen magányos marad. Valamint a közösség érdekében tételesen a kenyeres pajtásomat tegyem félre? Ki hasznos és most már nem? Nehéz és iszonyatos elvárni mindezt egy időben. A XX. szd. két nagy óriása Teng Hszia-ping és minap elhunyt Lee Kuan Yew sínre tette népét, illiberális módon. Mindegyik a saját fazon szerint. Ez itt a helyzet Babolcsai néni!
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2015. április 22. 23:23
Megmondjam milyen álláspontot képviselnek a nevünkben? Csakafidesz!
tango47
2015. április 22. 22:06
Sajnos igazak a cikk állításai. A Fideszt is elérte az átok, ami a tömegpártokat sújtja: rátapadt az üzleti és a politikai világ alja és mind tartja a markát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!