Amerikai játszma Ukrajnában

2015. január 07. 13:48

Az USA azért fordított ötmilliárd dollárt Ukrajna destabilizálására, hogy a gazdaságilag és kulturálisan egymásra utalt Európai Unió és Oroszország további közeledését még időben leállítsa.

2015. január 07. 13:48
Tóth Gy. László
Magyar Nemzet

„Nem hagyható figyelmen kívül, hogy Oroszország és az EU az 1990-es évek végétől egyre intenzívebb politikai, de főként gazdasági együttműködésbe kezdett. A Berlin–Moszkva kapcsolat szorosabbá válása nem kerülte el Washington figyelmét, nem véletlen, hogy az Egyesült Államok többször rosszallását fejezte ki a nagy volumenű gazdasági szerződések megkötésekor.

De a Párizs–Berlin–Moszkva tengely létrejöttének megakadályozása is elemi amerikai érdek, hiszen a Kína által jelentett kihívás mellett az Egyesült Államok nem engedheti meg magának egy önálló entitásként fellépő, az EU-t és Oroszországot is magába foglaló – az idén január elsejével megalakult Eurázsiai Gazdasági Uniónál szélesebb – szövetség megszületését, amelyik előbb-utóbb nyilván a saját érdekeinek megfelelően kezdene politizálni. Azért fordított ötmilliárd dollárt Ukrajna destabilizálására, hogy a gazdaságilag és kulturálisan egymásra utalt Európai Unió és Oroszország további közeledését még időben leállítsa, és megakadályozza egy új – rivális – geopolitikai erőközpont kialakulását. Úgy tűnik, az európai politikai elit még nem lát át a szitán, és komolyan gondolja, hogy itt Oroszország volt az agresszor, és nem a Majdan téren lezajlott események szervezői és a különböző neonáci csoportosulásokkal együtt fellépő – a demokratikusan megválasztott kormány ellen uszító – amerikai politikusok, köztük John McCain szenátor.

A nyugati és a magyar politikai osztály tagjai nem hajlandók tudomásul venni az ukrán oligarchák nemzetárulással felérő végtelen korruptságát és erkölcstelenségét. Az ukrán parlamentben ma – a gyorsan lezajlott mezcsere után – ugyanazok ülnek, akik korábban már irányították az országot, az oligarchák lényegében csak újraosztották a szerepeket. A mai nyugatbarát ukrán demokraták a korábbi kormányok miniszterei és tisztségviselői voltak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2015. január 07. 23:31
Igen, ez Ukrajnában kb. olyan rendszerváltás volt, mint amikor nálunk a szocik Antall után újra visszaültek a hatalomba...
Vén Csataló
2015. január 07. 20:19
Tartok tőle, hogy az európai politikai elit nem azért menetel vígan egy Oroszországgal szembeni, európai területen kirobbanó súlyos fegyveres konfliktus felé, mert "nem lát át a szitán". Bárcsak arról lenne szó, hogy egyszerűen csak ostobák. Sokkal inkább úgy néz ki, hogy az európai neoliberális politikai elit pontosan ugyanolyan hazaárulást követ el amerikai zsoldban, mint a mi balliberálisaink.
antioxi
2015. január 07. 19:39
Könnyen lesöpörhető lenne Tóth Gy. irása azzal, hogy az összeesküvés elmélet, ha a megismert tények nem igazolnák őt. De igazolják.
GV0917
2015. január 07. 16:46
Tóth Gy. László úrnak tisztelettel: A TÖRTÉNELEM ismétli önmagát, csak a szituációk és személyek különbözőek! Láttuk a XX. század végkifejletét, ahol a hitleri Németországnak Vilmos császáruk szavaival a kis ázsiai sárga majmok kellemetlenkednek! Nos, az ezen a néven másodiknak nevezett világháború előtt a harmincas évek második felében német és szovjet csapatok vállvetve harcoltak Csang kai sek szövetségeseiként Japán ellen. Az USA csak külső szemlélője volt az eseményeknek. Mindaddig amíg nem kezdtek a németek "tengelyt" kovácsolni.Erre távoztak a szovjetek is, mert a japánok Halhin gol-nál megtámadták őket! Zsukov lerendezte Japánt.De ravasz módra "alvó ellenséget "csinált Japánból-vesztére. A végeredmény ismert. Az európai Birodalmak legyengültek, eltűntek. Három pólusú lett a világ. Az USA,a Szovjetunió és az "óriáscscsemő-Birodalom:" Kína! Először szövetséget kötöttek, a volt szovjet -USA barátság a hidegháború áldozata lett. Kína konfrontálódott először az USA-val.Ő lett a kínai meghatározás szerint "A papírtigris". Majd ugyancsak Kína konfrontálódott a Szovjetunióval- ő lett a "Hegemon" Nem folytatom, az USA nem nézte jó szemmel a szovjet- majd annak utána az orosz- kínai kapcsolatokat. Majd kezdett kialakulni egy új tengely: a Párizs- Berlin- Moszkva tengely. A mediterránumban pedig állandó konfliktus forrása az arab izraeli viszony.Az USA kudarcos vállalkozásai sem tettek jót tekintélyének. Most minket szemeltek ki maguknak :egy pötty a nagy -Földóceánon, nem akar úgy táncolni, ahogy az egyes pénzügyi és politikai körök szeretnék. Megkezdték hát a "birodalmi pacifikálási "stratégiát.Mint hajdan A Britek! Először Kereskedők, lelopják róluk a ruhát- majd misszionárius ,aki vallásukat és hagyományaikat eliminálja, végül a Home Fleet ágyúi.. Nos a helyzet kezd valamelyik verzióra hasonlítani! De a leginkább visszataszító , mikor egykori magyarok teszik a kést a volt hazájuk torkára, a belső ellenzék pedig segít nekik ebben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!