Egy másik vészkorszakról

2015. január 27. 17:08

Ahogyan 1944-ben zsidó honfitársainkat, úgy a kommunizmus áldozatait, a Szovjetunióba hurcoltakat sem mentette meg az ország, még ha voltak is, akik próbáltak segíteni.

2015. január 27. 17:08
Ballai Attila
Magyar Nemzet

„A Szovjetunió és a kommunizmus áldozatainak azonban csak a belső békétlenség, a titkos önmarcangolás jutott. Bolsikról, komcsikról, ruszkikról szó sem eshetett. Ők nem egyetlen, szerintük történelemhamisító emlékmű miatt tiltakozhattak volna, hanem kizárólag ilyen szobrok, szólamok, könyvek környezetében, az egész legitimitását a történelemhamisításra építő rendszerben éltek és haltak négy évtizeden át.

Ahogyan 1944-ben zsidó honfitársainkat, úgy a kommunizmus áldozatait, a Szovjetunióba hurcoltakat sem mentette meg az ország, még ha voltak is, akik próbáltak segíteni. A holokauszt után hónapokkal vitték el őket mások, máshová, de ugyanarról a Magyarországról. Mondhatták volna, hogy a hazájuk nézte és tűrte tétlenül, mit művelnek velük, sőt közreműködött a megsemmisítésükben, elviselhetőbb esetben a megaláztatásaikban, mégsem hallottam effélét tőlük és leszármazottaiktól soha. Ha ítéletet alkottak, mindig egy adott rezsimről, annak a kiszolgálóiról tették, egy egész népet soha nem ültettek gondolatban sem a vádlottak padjára. Talán azért nem, mert miközben szomorúan ismerték be, hogy ők sem voltak hősök, a saját életüket, családjukat féltve a szomszédokért, a rokonokért sem dobtak volna oda mindent – a legbátrabb akció kétségtelenül az volt, amikor nagyanyám a bort kiengedte a pincéből az utcára –, tudták, hogy vadidegen emberektől ezt még kevésbé várhatják, remélhetik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
briganti
2015. január 30. 13:32
Ezek szerint csak a munkásőr zavar, a vén hülye rendben van. Maradjunk ennyiben, mert a "világ prolijai egyesüljetek"-ben megkövesedett nézeteid úgy is eléggé korlátolnak.
ormányos csillós
2015. január 28. 11:33
Szegény szerző, tuti antiszemitizmussal lesz vádolva.
catalina9
2015. január 28. 10:35
madarasi.abel https://www.facebook.com/sallairobertbenedek [Hozzászóló kiszűrése] 2015. január 28. 10:25 Ez olyan, mint mondjuk Húsvétkor valaki arról értekezik, hogy az inkvizíció milyen kegyetlenkedésekkel járt." Vagy fog járni! "...Szamuely Tibor 1919. április 20-án, Húsvét vasárnapján Győrben elhangzott beszédében a következőket mondta: „A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába. A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különösebb áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy VÉR ömöljön. A vértől nem kell félni. A vér – acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, mely az igazi kommünvilághoz elvezet minket. Ki fogjuk irtani, ha kell az egész burzsoáziát...!”
madarasi.abel
2015. január 28. 10:25
Bár az cikkírónak igaza van, a kiadás időpontjával gondom van. Ez olyan, mint mondjuk Húsvétkor valaki arról értekezik, hogy az inkvizíció milyen kegyetlenkedésekkel járt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!