Vérszomjas, pogányfaló zsarnok volt Szent István?

2014. szeptember 12. 11:56

A legnagyobb István-értők sem mertek meredek, nagy ívű kijelentéseket tenni lelki alkatával, érzelmeivel kapcsolatban. Egyszerűen nem tudjuk megmondani, milyen ember volt.

2014. szeptember 12. 11:56
Borbás Barna
Válasz.hu

„Úgy alakult, hogy az utóbbi években többször is írtam a Szent István- és az államalapítás-problémáról (például itt és itt), és rendre megdöbbentett, milyen visszajelzéseket kaptam, akár kommentben, akár olvasói levélben. »Idegen érdekek miatt kényszerítette kereszténységre a magyarokat!«; »Kiirtotta az ősmagyar vallást és az ősmagyar tudást!«; »Feudális maffiózó volt, aki tűzzel-vassal kényszerítette a népét!« – ilyesmik. Persze ennél Szörényi – ha fogalmazhatok így – jóval intellektuálisabb; csupán annyit akarok mondani, hogy fent is, lent is találni indulatokat az államalapító királlyal kapcsolatban.

A levélíró megközelítése viszont nagyon szimpatikus. Korábban kötelezettségből, később érdeklődésből olvastam el egy vagonnyi írást Szent Istvánról, politikájáról, szervező munkájáról, hadviseléséről, és úgy látom, hogy annak a történelmi szereplőnek a »mintafigurája«, akit most is, későbbi kutatások során is kizárólag a tettei alapján fogunk tudni megmérni. A legnagyobb István-értők (Györffy György, Kristó stb.) sem mertek meredek, nagy ívű kijelentéseket tenni lelki alkatával, érzelmeivel kapcsolatban. Egyszerűen nem tudjuk megmondani, milyen ember volt, hogyan bánt a hozzá közeli emberekkel, hogyan beszélt, mit érzett, mert erről nincsen megbízható történeti forrás. (A legendákat nem lehet ilyesmire használni.) Mint ahogyan arról sem, hogy pontosan hogyan nézett ki. (Utóbbi kérdésről, részletesebben.)


Ha pedig a tettek mérik meg, akkor egyetlen dolgot nem lehet eléggé nagyra értékelni: a Kárpát-medencébe íjfeszítő népként keletről érkezés, majd fényes győzelmek után irtózatos bukás »modellje« elvileg nem kecsegtetett sok jóval (ezt az utat járták a hunok és az avarok), így nem lett volna előkép nélküli, hogy a modern korban a magyarok is csak lábjegyzet legyenek a Kárpát-medencébe vándorló, később felszívódó érdekes népekről szóló történeti összefoglalókban. Géza diplomáciai munkájának, István szervezésének, majd Kálmán és László tetteinek köszönhetően viszont ez nem következett be. Jó politikusok voltak.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2014. szeptember 13. 18:10
De hát uraim! Itt néhányan a kutyafejü tatár kifejezés eredetéről értekeznek! Tanultuk! Csak annyi,hogy sok tatár kutyabundát hordott, és hogy félelmetesebb legyen, a szőrmét úgy hagyta meg, hogy meghagyta a helyén a koponyát. Mai szemmel bizarr,de voltak ennél sokkal rosszabbak is!
tevevanegypupu
2014. szeptember 13. 08:24
Igen, az volt, azt hiszem ez azért nyilvánvaló nem? A sors meg is büntette érte, nem az ő leszármazottaiból származik az Árpád ház..Na persze mindig felteszi az ember a kérdést, ha Imre életben marad és ha valóban szüzességet fogadott, akkor is hogyan tovább?? Furcsa ez a történet és a legendák is..
Gregorius
2014. szeptember 12. 18:20
A magyar történelem legnagyobb váltását hajtotta végre Apja nyomdokain járva. A két fő ellenség Bizánc és a Német Birodalom egy házasság révén (ideiglenes) szövetséget kötött, Istvánnak egyszerűen nem volt más, reális eredménnyel járó választása, mint a kereszténység felvétele és korona kérése a pápától. Ha nem teszi, ugyanolyan emlék lennénk, mint a besenyők. A viszonylagos kegyetlenség (Koppány, Ajtony, Thunozoba stb.) a kor szokásainak megfelelő volt, Ő sem számíthatott volna másra, ha ellenfelei győznek. Az énekmondókat, igriceket igazából az utolsó pogánylázadást követően ölték meg illetve üldözték el.
sobrk
2014. szeptember 12. 14:52
Uramisten ezt a sok zagyva moslékot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!