Elérendő cél a szocializmus

2014. május 10. 13:06

Meg szeretném értetni a párttársaimmal, hogy a szocializmus nem csak egyféle, olyan, ami a szovjet blokkban történt. Azt nem is tekintem szocializmusnak, csak annak nevezték. Interjú.

2014. május 10. 13:06
Szanyi Tibor
Szanyi Tibor
VS

Lezajlanak az önkormányzati választások, tisztújításra készül az MSZP. Ön mit tervez október 6-a után?

Nem tettem le arról, hogy minden erőmmel szolgáljam, hogy minél modernebb és minél baloldalibb pártkaraktert öltsön a Magyar Szocialista Párt. Ez életcélom, s ebbe nekem még az is belefér, hogy ha már szocialista vagyok, akkor nem távoli utópia, hanem egy elérendő cél a szocializmus. Meg szeretném értetni a párttársaimmal, hogy a szocializmus nem csak egyféle, olyan, ami a szovjet blokkban történt. Azt nem is tekintem szocializmusnak, csak annak nevezték. Az egy sikertelen kísérlet volt, bár nagyon sok átfedés van a gondolatok között, viszont az agyamban létezik olyan szocializmusmodell, amely abszolút a jelenlegi globális válságból való kimenetet is jelenti.

Európában van ilyen modell?

Konkrétan az alapjövedelem gondolata az egyik fundamentuma ennek a modellnek vagy gondolkodásnak. Amikor mi azt mondjuk, hogy európai minimálbér, az nem azt jelenti, hogy ugyanannyit fog keresni a magyar orvos, mint a luxemburgi, azt viszont jelenti, hogy minden országban kötelezővé kell tenni, hogy a létminimum alatt ne lehessen minimálbér és minimálnyugdíj.

Ez most miért nem működik?

Azért, mert kapitalista modell van és annak is a legrondább változata. Eddig a legszabadversenyesebb, a legellenszenvesebb neoliberális koncepció szerinti kapitalizmus dúl-fúl Európában és Magyarországon is. Hát  ezen kell változtatni! Amikor azt mondom, hogy a gyermekéhezést fel kell számolni, ennek következő lépése, hogy olcsóbbá kell tenni az élelmiszert. Az élelmiszer olcsóvá tételének egyik eszköze, hogy az államok ne terheljék extra adókkal. Egész Európában 5% az áfaminimum, felső határ viszont nincs. Na de ki mondta azt, hogy nem lehet esetleg plafont is adni áfáknak, ilyen például konkrétan a törekvésünk, hogy 10%-nál húznánk meg az élelmiszerek áfaplafonját egész Európában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. május 11. 23:30
...A szocializmus?!?..Ez egy virtigli kommonistának legfeljebb félsiker lehet... :) Szanyi! Húzzatok bele, ahogy a Félkegyelmű is megmondta...még egy darabig iszol, és neked is annyi eszed lesz... :)
Peter8811
2014. május 11. 17:43
A szocializmusnak három fajtája van: 1.) Amikor Lendvai Ildi néni cenzor, és iszik 2.) Amikor Lendvai Ildi néni kapitalista, és iszik. 3.) Amikor Lendvai Ildi néni se nem cenzor, se nem kapitalista csak iszik, és ugat, Orbán karaván meg halad!.
Babócsa
2014. május 11. 14:33
http://bal-jobb.blogspot.com/2014/04/4-fekete-torpe.html
hátakkor
2014. május 11. 10:42
Egyedül vagyunk Tíbor.Egyedül! Tavares elvtinek add át üdvözletünk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!