Medgyessy: Nehéz levonni az EP-választásból messzemenő következtetéseket a magyar belpolitika jövőjéről

2024. május 01. 12:29

A volt miniszterelnök azt is kijelentette, hogy „természetesen ez nem ugyanaz az Európai Unió, mint az akkori”.

2024. május 01. 12:29

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Nemrég interjút adott az Indexnek Medgyessy Péter egykori, baloldali miniszterelnök. 

Mint ismert, Medgyessy regnálása alatt csatlakozott 2004. május 1-jén Magyarorszég az Európai Unióhoz. A lap így többek között az azóta eltelt 20 év benyomásairól is kérdezte. De megkerülhetetlen volt a közelgő önkormányzati és EP-választás témája is. Akárcsak a Magyar Péter fellépése kapcsán átalakuló baloldali erőtér kérdése.

Uniós csatlakozás: „széles körű egyetértés volt az emberek között egy fontos kérdésben”

A húsz évvel ezelőtti május elseje kapcsán elmondta, hogy az egy „örömteli nap” volt. „Családi indíttatásból és ismerve a magyar közvéleményt is meg voltam győződve arról, hogy 

Magyarország mindig az európai közösségbe vágyott. 

Ezt a második világháború és az utána következő évtizedek lehetetlenné tették, de 2004-ben teljesült az a vágy, hogy Európához csatlakozzunk. Kulturálisan, civilizációs és gazdasági szempontból is Európa része vagyunk. Szép emlékként él bennem az a nap, a magyar történelem azon ritka pillanatainak egyike volt, amikor széles körű egyetértés volt az emberek között egy fontos kérdésben” – fogalmazott az egykori kormányfő.

Arra a kérdésre, hogy milyen várakozásokkal csatlakoztunk az Európai Unióhoz, és azok mennyire valósultak meg, Medgyessy azt válaszolta, hogy „azt vártuk, hogy az uniós tagság elhozza magát a csodát. Ma már egyre inkább azt gondolom, hogy a csoda bennünk van. A csodát mi tudjuk kihozni az országból, rajtunk múlik, hogy ez megvalósul-e. Most ott tartunk, hogy részben megvalósult”.

Mindehhez hozzáfűzte, 

a gazdasági integráció rögös út, de nem lehetetlen. 

A felzárkózás terén nem történt elegendő lépés, de lehetséges és megvalósítható ez a törekvés” – húzta alá.

A volt miniszterelnök kérdésre válaszolva azt is leszögezte, hogy 

természetesen ez nem ugyanaz az Európai Unió, mint az akkori, 

ahogy mi sem vagyunk ugyanazok, minden változik”.

Magyar Péter pártjáról és az „erőszakosan nyomuló DK-ról”

A beszélgetés során természetesen érintették a közelgő választásokat és a Magyar Péter-jelenséget is.

Medgyessy Péter beszélt arról, hogy az európai parlamenti választás „egy nagy mintás közvélemény-kutatás, ezért ebből messzemenő következtetéseket a magyar belpolitika jövőjéről nehéz levonni„. 

„A mai ismeretem szerint a Fidesz–KDNP-koalíció valószínűleg kevesebb szavazatra számíthat, mint az előző EP-választáson, miközben helyet követel magának egy új tényező, a Magyar Péter-féle Tisza Párt” – hívta fel a figyelmet. Nem tartja azt sem kizártnak, hogy Magyar Péter formációjának akár négy képviselője is beülhet az EP-be.

Itt megjegyezte, hogy ugyanakkor 

 az erőszakosan nyomuló, jól szervezett Demokratikus Koalíció meg tudja őrizni pozícióját”.

A DK-nál maradva megjegyezte, hogy a „sok kacskaringó” ellenére a Gyurcsány-párt baloldali formáció, és vélemény szerint nincs abban semmi meglepő, hogy összefog más baloldali pártokkal. De az MSZP és Párbeszéd szövetség kapcsán megjegyezte, hogy „az MSZP szempontjából van egy olyan kockázata a szoros szövetségnek, hogy 

a Demokratikus Koalíció felfalhatja a pártot”.

Szokott-e beszélni Orbán Viktorral?

Végül arról is szólt, hogy kikérik-e még a véleményét az MSZP soraiból, de arra is kitért, hogy szokott-e beszélgetni Orbán Viktorral.

Medgyessy Péter kijelentette, hogy „régebben kíváncsiak voltak a véleményemre, mostanában nem kérdeztek, de nem is tudnék sok jót mondani”.

S mint kiderült, a Fidesz-KDNP miniszterelnökével néha beszélgetnek, „de csak véletlenszerűen”. „Azt hiszem, van egyfajta kölcsönös tisztelet, vagy akár elismerés egymás irányába köztünk, de a miniszterelnök természetesen nem kéri ki a véleményemet” – hangzott el.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irmag2
2024. május 01. 15:52
D209, még mindig Paulinyi Jenő bácsi igazsága a tied a Petőfi Gimnáziumból: te tajgetoszi pacal!
Perczel Éva
2024. május 01. 14:35
Aki a saját megpuccsolását sem vette észre, csak a másnap olvasta a Népszavában, az mégis miről beszél?
hátakkor
2024. május 01. 14:23
D-209-nek már minden nehéz..
machet
2024. május 01. 14:19
Minek is vonnál le bármit is?Süket vagy az egészhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!