A tigris tényleg 15 évig él

2013. október 30. 19:06

Az istenadta nép többsége amióta ez a kis szlovák állam létezik, a reformellenes populista, nacionalista erőkre szavaz.

2013. október 30. 19:06
Gál Zsolt
Új Szó

„Az első nagy tanulság az, hogy szinte semmi sem lehetetlen: a Közép-Európa fekete lyukának (Madeleine Albright) tartott kis Szlovákia 4 év alatt ledolgozta a visegrádi szomszédokkal szembeni hátrányát a reformokban és az euro-atlanti integrációban, a következő 4 évben pedig a régió éllovasává vált. 1998-ban, a Mečiar-korszak végnapjaiban kevesen fogadtak volna arra, hogy Szlovákia a többi tagjelölttel együtt csatlakozik 2004-ben az Európai Unióhoz, hogy a V4-ek közül elsőként fogja bevezetni az eurót, arra meg pláne nem, hogy mind 2007-ben, mind 2001 és 2010 között átlagosan az EU leggyorsabban növekvő gazdasága lesz, a pozsonyi régió meg bekerül az unió tíz legfejlettebb térsége közé (a vásárlóerő-paritáson számolt bruttó hazai termék alapján). Sőt, sokan azt sem gondolták akkor, hogy a Mečiar-korszak végnapjait éljük. (...)

A negyedik tanulság az, hogy hosszú távon nem lehet a szerencsére építeni, előbb-utóbb a többség akarata érvényesül (lásd 2006, 2012), s az istenadta nép többsége amióta ez a kis állam létezik, a reformellenes populista, nacionalista erőkre szavaz. Itt tartunk most, és a társadalom többsége továbbra sem ért egyet ezzel a gondolatmenettel és aligha akar ilyen tanulságokat levonni. De már akkor is megérte, ha mi levonhatjuk. Nyugodj békében, tátrai tigris.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1234
2013. október 31. 08:47
A folyamatos reform, az a prógresszíves demókrácia alapelve? Ez olyan mint az állandóan fokozódó helyzet, a folyamatos struktúrális refórum? Ezért kell most már megreformálni a szaporodás struktúráját is? A legérdékesebb aktuális struktúrális reformja a világgazdaságnak az, hogy a nagybankok nem mehetnek tönkre, halhatatlan istenekké váltak, a aktuális divathit bálványai üvegpalotákban. A vallás papjai mandzsettagombos miseruhákban prédikálnak a laposképernyős pénzpiaci oltárok graf-ikonjai előtt, olyanokat mint "quantitative easing" és szagértők által meghatározott szabadpiaci kamatszint. Hahaha
Senye Péter
2013. október 31. 08:05
Egy dologban azért valamivel jobban állunk. A munkanélküliségi ráta nálunk 3-4%-kal jobb. Északi szomszédunknál a fiatalok munkanélkülisége másfélszerese a mienkének. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Unemployment_statistics
kamasuka
2013. október 31. 07:32
"a Közép-Európa fekete lyukának (Madeleine Albright) tartott kis Szlovákia 4 év alatt ledolgozta a visegrádi szomszédokkal szembeni hátrányát a reformokban és az euro-atlanti integrációban, a következő 4 évben pedig a régió éllovasává vált" Ennek erősítéséhez sajnos nyolc év szocialistának csúfult magyar kormányzás is hozzájárult.
kamasuka
2013. október 31. 07:31
Majd belefáradnak. Észre se veszi, hogy bármilyen is volt NZ kormánya, azért kicsit gyorsabban léptek előre, mint most.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!