Van egy jó ügy...! És?

2013. augusztus 31. 14:43

A klasszikus támogatások kora véget ért, és a helyzetet tovább nehezíti, hogy mindeközben Magyarországon nem alakult ki a mecénások vagy egyéni támogatók rendszere sem.

2013. augusztus 31. 14:43
Pallaghy Orsolya
Multikulti

„A klasszikus »cserébe kirakom a logódat« típusú általános szponzoráció visszaszorulóban van, és a vállalatok nem érik be a szépen hangzó, de küldetésüktől alapvetően idegen »legyünk zöldek« vagy a »fókuszáljunk a hátrányos helyzetűekre« civil koncepciókkal sem. Most hosszabb távon is fenntarthatóbb rendszer kezd kialakulni, amikor a vállalatok és a civil szervezetek számára is érték teremtődik. Már nem a társadalom figyelmének felkeltése, a »jó ügyhöz« csatlakozás van fókuszban: a vállalat a maga eszközeivel közvetlenül részt kíván vállalni társadalmi kérdések megoldásában. De csak olyanokéban, amelyek számára is relevánsak. A cél ugyanis nem valamelyik civil szervezet tevékenységének támogatása, sokkal inkább maga a program. A vállalatok társadalmi beágyazódottságuk növelésére törekszenek: nem adományozók, hanem elsősorban aktív szereplők kívánnak lenni. Ezáltal a civil szektor egyre inkább piaci szereplőként jelenik meg, nem pedig támogatottként: nem tárgya, hanem eszköze a megvalósításnak.

Sok civil szervezet érezheti magát az új helyzet kárvallottjának. A klasszikus támogatások kora véget ért, és a helyzetet tovább nehezíti, hogy mindeközben Magyarországon nem alakult ki a mecénások vagy egyéni támogatók rendszere sem. Ma már látszik, hogy az utóbbi másfél évtizedet arra kellett volna felhasználniuk a civil szervezeteknek, hogy megalapozzák működésük fenntarthatóságát, szakmailag és pénzügyileg is. Ezt sajnos kevesen tudták megtenni. Pedig a fenntarthatóság nem működhet jótékonysági alapon. Nem elég a nemes célokért harcba szállni, alkalmazkodni kell a célcsoportok igényeihez is. Egyszóval, a civileknek is profi szolgáltatókká kellene válniuk. Saját működésükben és a külvilággal fenntartott viszonyukban is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2013. szeptember 01. 17:39
"Magyarországon nem alakult ki a mecénások vagy egyéni támogatók rendszere sem." Maecenas római arisztokrata nevéből származik: olyan irodalom és művészetpártoló, aki anyagi gondtalanságot biztosít pártfolgoltjának, ha az általa megszabott elveket, célokat, terveket magas művészi fokon hirdeti műveiben. A pártfogó lehet magas rangú személy, intézmény, az egyház vagy maga az állam. A mecénátus intézménye végigkíséri a művészet egész történetét. Augustus idejében a legnagyobb pártfogó, Maecenas csak azokat fogadta házába akik magas művészi színvonalat, magas minőséget képviseltek. Jó ízlése segítette az eligazodásban. Sok művész arra hivatkozva, hogy elszakad a sablonoktól, törekszik a meghökkentésre. Sok művésznél az alkotóerő csupán ebben nyilvánul meg, mégis vágyik egy bőkezű mecénás támogatására A „Magas művészet” terén az emberi erőforrások minisztere bőkezű mecénásként viselkedik, csak éppen Maecenas egykori jó ízlése hiányzik a miniszter úrból. Az emberi erőforrások minisztere sem volt eszénél, amikor „Pénzt, paripát, fegyvert” adott Alföldi kezébe magyarellenes gyűlölettől fűtött provokációjához. Alföldi Gizellát, István feleségét is úgy mutatta be, mint aki egy némettel csalja férjét, ergo István leszármazottai zabigyerekek lennének. Nevezzük művészetnek egy beteges elme provokációit? "Havas Henrik unokájával, Zsófival nézte az István, a királyt. A nyolcéves kislány azonban sokszor nem értette, miért nevet hangosan a nagypapa. Amikor a két öreg rocker, Nagy Feró és Varga Miklós kiszállt a Trabantból, és hadonászni kezdett a nemzeti zászlóval, Havas "hanyatt esett a röhögéstől". "Ez volt a teteje mindennek" – fogalmazott. (HVG) Pénzért hagytak magukból az öreg rockerek, de a többi "művész urak/úrnők/elvtársak hülyét csinálni! A lét határozza meg a tudatot, mondta Marx.Ha magukévá teszik a „lét” ez meghatározza tudatukat és megnyilatkozásaikat. Szörényi is alaposan elcseszte, de talán csak a kínzó pénzhiány késztette erre! A Pénz beszél, a kutya meg csak ugat, Szörényiéknél is! Szörényi is jó pénzért egy tetűt elhajt Vácig. A szerzőpáros könnyen odadobta alkotását egy elképzelésnek, amely gyakorlatilag megölte azt. E szerzőpáros felelőssége is, hogy egy ilyen perverz alak, mint Alföldi kezébe adta alkotását, aki aztán kiherélte az eredeti alkotást és értelmét visszájára fordította. Alföldi mindent másképpen akar csinálni. Másképpen de nem jobban csinálja. A János vitéz Iluskáját is prostituáltként jelenítette meg. A normális embereket provokálja értelmetlenül! Ezt kellene művészetnek gondolnunk? Micsoda ötlet volt a Szent Koronából vasrácsos börtönt készíteni? .
Pallaghy
2013. szeptember 01. 17:37
Dehogynem civilek. A civil nem azt jelenti hogy ingyen dolgozik (mint ahogy azt sokan gondolják) és emellett várja hogy támogatást kapjon az alapműködésére a vállalatoktól. Azért civil mert nem termel profitot. De attól még lehet profi szolgáltató a maga területén. Persze nem állítom hogy ez könnyű. Egyébként az egyik legnagyobb angol civil szervezet 7 milliard forintból gazdálkodik...de nem "szívbéli jóságból" kapta. A profit és a bevétel pedig egyébként nem ugyanaz...
*ufó*
2013. szeptember 01. 17:36
--Az újgazdag komcsi előbb vesz piros helikoptereket - lásd Kóka - botoxozik - Ildikó lelkem - hajbeültet - miniszerorrú Szekeres -, mintsem holmi művészeteket pártoljon.-- egen, de zsiga marcell-el miújság ? lázár janó ? nem oldal szerint kell bélyegezni, hanem alapvető értékrend mentén ... a poszt egyébként - helyesen- holisztikus látásmódra törexik, szerintem, és ez egy tipp optimista szemszögből, eljön majd a fiókokba írt, pajtában festett, tornatermekben táncolt, gyöngy zenék stb művek korszaka :)
Taxin
2013. szeptember 01. 17:36
Hogy a fészkes fenébe alakult volna ki egy felforgatott társadalomban, ahol a szar került fölülre? Az újgazdag komcsi előbb vesz piros helikoptereket - lásd Kóka - botoxozik - Ildikó lelkem - hajbeültet - miniszerorrú Szekeres -, mintsem holmi művészeteket pártoljon. Ezek nem véletlenül voltak a társadalom söpredéke: tőlük nemeslelkűséget várni abszurdum.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!