Be (nem) avatkozás

2013. június 18. 16:48

Az iraki háború, amelyet Obama elődje, Bush indított meg 2003-ban, ráébresztette az amerikaiakat a „kivonulási stratégia” alapproblémájára: bemenni könnyű, kijönni nehéz.

2013. június 18. 16:48
Szőcs László
NOL

„Utólag nézve úgy tűnik: kifejezetten elősegíti az ember politikai döntéseit (vagy legalább tisztán tartja a lelkiismeretét), ha nem kap idő előtt Nobel-békedíjat. Ott áll Barack Obama (e sorok írásakor éppen a G8-as kollégákkal Észak-Írországban), s ha nincs is a zakóján a már elnöksége első évében, biankó csekként megítélt plecsni, nyomja azért rendesen. Mit kezdjen a szíriai polgárháborúval, amely már az ENSZ-adatok szerint is 93 ezer halálos áldozatot követelt? Avatkozzon be? Vagy ne? Ahány tanácsadó, annyifélét mondanak, miközben Washingtonnak már saját mércéje (a »vörös vonal«) nyomán is lépnie kellene.

Demokrata párti elődje, Bill Clinton Obama egykori kihívója, a republikánus John McCain mellett áll ki azzal, hogy többre van szükség, Obama nem elég kemény. A The New York Times vezércikke erre őket dorgálja meg. A szíriai polgárháború nem annyira a demokráciáért, mint a hatalomért folyik, állítja eközben Zbigniew Brzezinski, az amerikai külpolitikai szakértők doyenje, Carter exelnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Mi keresnivalója ebben az USA-nak? Intő jel az iraki háború, amelyet Obama elődje, Bush indított meg 2003-ban, s amely ráébresztette az amerikaiakat a »kivonulási stratégia« alapproblémájára: bemenni könnyű, kijönni nehéz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next belle-mere
2013. június 18. 21:55
Azért az érdekes, hogy az amerikaiak mindig könnyen mentek be, és kijönni nehezem sem tudtak. Lásd Vietnam, Afganisztán, Irak. A Közel-Keleten egyértelműen a fekete aranyért folytatják a " demokrácia" exportálást.
blackhorse
2013. június 18. 21:33
Szőcske ne játssza itt a hülyét!Mint újságírónak nehogy el kelljen magyarázni,hogy ez a harc miért folyik.Brzezinskinek van igaza,ennek semmi köze a polgárháborúhoz,ott fizetett zsoldosok keverik a sz@rt a gazda szája íze szerint.A sok ember pedig ezért halt meg,nem a demokráciáért.Valakinek népírtásban való közreműködésben kellene felelnie!Tippem is lenne.
Next adósság
2013. június 18. 18:06
Pedig, hogy szaladgált tőletek az a Két faszkalap bőrkabátos NOL-os újságíró, hogy irány Irán. Azóta meg elárverezitek Demszky fényképét, -ahol az ÁVH-sok kergetik mert nem akarja átvenni Bécsből kapott stencillapokat- hogy jusson ennek a két faszkalapnak egy kis pénz a mindennepi maceszgombóc levesükre. Prutty!
Nosam
2013. június 18. 17:36
A nobel díjnak semmi értéke nincs. Politikai díj lett, és kb olyan, mintha amikor a kommunisták kitüntették egymást a szocializmus érdemrenddel. Volt pár tíz nagyon komoly tudós, akik a világnak valóban sokat adtak, és ezekre a tudósokra épült aztán rá a politika slejm. Talán még a tudományos díjnak van még értéke, de az irodalmi részleg teljes egészében aktuális politika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!