Kedves Magyar Frissdiplomások, így inkább menjetek!

2013. április 11. 09:40

Értik ugye? Nettó 170.000 a magyar frissdiplomások által elvárt minimum.

2013. április 11. 09:40
Kopányi Balázs
HajduPress

„A felmérés magyar résztvevői ugyanis átlagosan körülbelül 170.000 forintnak megfelelő nettó összegre számítanak induló fizetésként. A megkérdezettek 20,7 százaléka számít mintegy 217.000 forintnál magasabb fizetésre, ami másfélszer annyi, mint  a 2012-es nettó magyar átlagbér. 

Értik ugye? Nettó 170.000 a magyar frissdiplomások által elvárt minimum, a “kezdő fizu”, de ez egy átlag, ettől tehát nyilván vannak alacsonyabb és magasabb összegek is. De ne szőrözzünk már holmi “sz@ros”170.000 forinton, főleg úgy ne, ha ez csak egy “kezdő fizu”, hiszen a megkérdezett magyar fiatalok nem épp elhanyagolható számban 217.000 forintnál is magasabb “alamizsnára” számítanak első munkahelyük első hónapjaiban. 

Már bocsásson meg mindenki, de vagy hazugság ez az egész, vagy szimplán a magyar fiataloknak van ekkora arcuk semmi ésszel és realitással párosítva, vagy én nem élek ebben az országban. A harmadikat biztosan kizárnám, a másik kettő között nehéz döntenem. 

Félreértés ne essék, nem a magas elvárások zavarnak engem, helyeslem, pártolom is, ha valaki szeretne valami értelmeset (munkát, pénzt, családot, karriert, boldog életet) elérni ebben az életben. Nyilvánvaló az is, ha valami nemes cél vezérli cselekedeteinket. Ám az igenis zavar, ha a magyar frissdiplomások akkora arccal, sőt, pofával jönnek ki az iskolából, hogy a 2012-es hazai átlagbér másfélszeresét sem tartják túlzásnak mintegy indításképpen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. április 11. 14:22
volt egy felmérés, ami azt mutatta hogy a diplomások 2/3-a betanított munkás lesz...pont :D
bini
2013. április 11. 14:20
A Diploma őnmagában nem jogosit alapból átlagbér feletti fizura. Attól függ, hogy a tásadalom részére hasznos tevékenységet végez valaki, vagy sem és azt milyen szinvonalon. Ebből szempontból érdemes megvizsgálni. A Diploma a maga értékében megszerzésekor semmivel nem ér többet, mint egy bármilyen más szakírányú végzettség. Az ezután megszerzett gyakolati tudás, teljesítmény szorgalom kitartás, továbbképzés a maga területén kimagasló teljesítmény a többi hasonló végzettségüek között. Ez fogja meghatározni a jővedelmét is. Mindig is az volt, hogy a középosztály (jővedelmi viszonyokat is figyelembe véve) a jó "mesteremberek" akik a társadalom szempontjából hasznos tevékenységet és keresett szolgáltatásokat nyújtanak magasabb jővedelemmel rendelkeztek, mint az esetleges diplomával rendelkező végzettségének megfelelő átlagos teljesitményt nyujtanak. Minden területen akár azonos végzettségnél is óriási külömbségek vannak ami bizony jövedelem külömbségeket okoz, s sok esetben nagy külömbségek vannak. Ezért nem lehet kategorusan kijelenteni, hogy egy Diploma maga nemében többet érdemel, mint egy Mestervizsgával rendelkező szolgáltató szakmunkás. Ezt az élet dönti el a társadalmi ígények szerint. A Diploma egy lehetőség, ahogy minden más képzettség és végzettség is. A nagybetüs élet dönti el, hogy ki hogyan él vele, vagy korrigál. Nem ritka eset ma sem és a múltba is így volt, hogy valaki Diploma szerzés után mikor belátta, hogy rosszul választott, mert nem neki való az a munka amire Diplomája feljogosítaná, pályát modositott és elvégzett egy olyan szakmát adó szakmunkás bizonyitvánnyal megszerezhető képesitést aminek folytán megtalálta számitását és munkájában is örömet talál. Nem beszélve arról, hogy munkáját jobban honorálja a társadalom, mint a Diplomáját.
bigyomail
2013. április 11. 12:38
Miért is baj, ha egy diplomás jobban akar keresni, mint az, akinek nincs diplomája? Ugye a diplomások aránya nálunk kb. 20%. Namost az átlagbér úgy jön ki, hogy van benne 80% nem diplomás és 20% diplomás. Normál esetben a diplomások az átlagbér felett, a középfokú végzettséggel rendelkezők az átlagbér környékén, az alacsonyabb végzettségűek és a végzettség nélküliek ez alatt keresnek. Mivel csupán 20%-nyi a diplomás, ezért normál esetben nekik kellene az átlagbért felfelé húzniuk és mivel ők vannak kevesebben, ezét a matematika kérlelhetetlen szabályai szerint mindezt úgy, hogy az átlagbér többszörösét keresik meg. Szóval mi is a gond ezzel az elvárással? Persze nálunk el lehet menni például politikusnak 8 általánossal milliókat keresni. Az is jó karrier.
19820120
2013. április 11. 12:26
NAV, végzett jogász, két nyelvvizsga: nettó 130. Ríli. Ügyvédi iroda, első három év, a legjobb esetben: nettó 100. Junior financial assistant: nettó 130-160. Junior kontroller: nettó 140-175. Közbeszerzési tanácsadó: nettó 100 + jutalék. Lehetne még sorolni, a lényeg: a kezdőfizetésben benne van a lényeg: kezdő. Azért az első három, aztán az első öt év után, már lehet és kell is kilincselni. Lehet, hogy ez nem tetszik sokaknak, de attól még, hogy valakinek van 3 diplomája, a tapasztalatot még meg kell szereznie. Senki nem fog nagy projektet kapni kezdőként. Az, hogy ilyen elvárások vannak, az inkább egyrészről naivitás, másrészről pedig könnyelműség, mert nem készítik fel őket arra, hogy bizony az első x évüket úgy kell felfogniuk, mint a tényleges tanulóéveiket. Mert majd akkor derül ki csak igazán, hogy mennyire állják meg a helyüket. Az meg, hogy itthon ilyenek a fizetések, az egy másik kérdés. Vannak ennél jóval magasabb fizetések is (nyilván ez szakma, kompetencia és cég függő), de mint mindig, az átlag tendenciát és lehetőségeket kell figyelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!