A munkaszolgálat embertelen, de túlzó mozgó vesztőhelynek nevezni

2013. január 23. 14:07

Gyakran mítoszok, legendák élnek a köztudatban. Valójában Petschauer Attila egy szovjet hadikórházban pusztult el.

2013. január 23. 14:07
Ungváry Krisztián
Index

„Abban igaza van Csapody Tamásnak, hogy a nyilas hatalomátvétel után a munkaszolgálatosok túlélési esélyei rohamosan csökkentek. Többségüket a Birodalmi Védőállásban dolgoztatták embertelen körülmények között. Veszteségi adataikat nem ismerjük. Eredeti állításomat mégis módosítom azzal, hogy a munkaszolgálatosok túlélési esélyei a nyilas hatalomátvételig általában jóval magasabbak voltak, mint a fronton bevetett honvédségé. Sajnos mind a mai napig nem született monográfia a munkaszolgálatos alakulatokról. Így gyakran mítoszok, legendák élnek a köztudatban, amire Szabó István: A napfény íze című filmje is példa. Ebben a berlini olimpiai vívóbajnokot, Petschauer Attilát a felsorakoztatott munkaszolgálatos század előtt öntik le hideg vízzel, úgy hogy megfagy. Valójában Petschauer Attila egy szovjet hadikórházban pusztult el. Nyilvánvaló, hogy halálában erősen közrejátszott, hogy amíg oda került, különböző szörnyűségeken ment keresztül és ezek jelentős részét éppen azok követték el vele szemben, akiknek gondoskodnia kellett volna róla.

Általánosságban a munkaszolgálatot »mozgó vesztőhelynek« nevezni mégis túlzásnak, felesleges hisztériakeltésnek tartom. Ennyi erővel a magyar honvédség intézménye is »mozgó vesztőhelynek« nevezhető.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. január 24. 08:47
Még egy adalék a munkaszolgálat is-is valóságához. Róbert László egy rádiós sorozatban elmondta, hogy munkaszolgálatosként egy (német) laktanyaparancsnok családjához vezényelték háziszolgának. Ott ő a családdal együtt étkezett és amikor a százados megérkeztekor ijedten felpattant, az csak intett, hogy üljön vissza. (A százados egyébként nem volt puhány ember, Róbert László megfigyelte, hogy kiképzéskor újoncai sorban estek össze.) Persze néhányan a munkaszolgálatosok 'keretéből' úgy gondolhatták, amit később az ávósok ki is mondtak, hogy nem kell a rábízottak életével elszámolniuk.
szkeptikus
2013. január 23. 20:59
Az előző hsz kiegészítése (forrás: Wikipédia): Ungváry Krisztián 1988. okt. 15-én a Magyar Cserkészszövetség alapító tagja volt, így kizárható, hogy KISZ titkár lett volna. "A tények szentek, a vélemény szabad" -
Next adósság
2013. január 23. 17:33
Én a Népszavának hiszek azt írták, Petschauer Attilát megfagyasztották. Miért hazudna a Népszava? Bokros onnan vette a panamai nyugdíjához az ötletet, és működik annélkül, hogy locsolni kéne a nyugdíjast. Krisztián ne hagyd, hogy egy világ döljön összer bennem a Népszava miatt! Már egy világ úgy is összedölt bennem összedőlt bennem a Népszabadság Teller levele miatt, pedig meg is esküdtek rá, hogy ne lássák többet a Gyurcsányt a kormányban csak a DK-ban, ha nem Teller írta a levelet.
laci0011
2013. január 23. 17:32
Felesleges mosdatni azt a nagyívű nemzetpolitikát,ahol golyószórók elé küldik a szegényeket,másként gondolkodókat,megfelelő kiképzés,ellátmány és fegyverzet nélkül.A magyar nemzeti oldal csak a nemzete ellen tud erőt mutatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!