Adventus Domini

2012. december 19. 07:22

Mi nem voltunk tüntetni, de ülősztrájk nálunk is volt tegnap, kezdi mondókáját félve. A Kölcseyben, mondja büszkén, kicsit jobban felbátorodva. Nézek rá, ahogy mosolyog ránk. Van már vagy 17 éves. A néni.

2012. december 19. 07:22
Pallaghy Orsolya
Multikulti

„Este hat óra és dugó. Ülök az autóban. Várakozás. Talán mégis jobb lett volna gyalog menni? De a gyerek, a bevásárlás, meg az eső. Tépelődök, mi legyen, majd meglátok egy rendőrt. Letekerem az ablakot. Jó estét! – kezdek neki nagy bátran. Meg tudná mondani miért ez a nagy tömeg? Hogyne! A diákok tűntetnek a Szalay utcánál. Jajj, neeee, pont most!? – bukik ki belőlem elsőre. El fogunk késni az orvostól. Kerüljenek a rakparton, ott talán könnyebb. – ajánlja nekünk mosolyogva. Hallgatok rá.

(...)

Várakozás az orvosnál, sokan vannak. Anyaaaa, miért néz engem az a néni? – súgja a fülembe és hozzám bújik. Mert mosolyogsz rá kisfiam. Rám néz kérdőn, aztán ismét a nénire. Megint rám nézett anya! – suttogja engem böködve, de közben már ő is mosolyog. Odamész? – kérdezem. Neeeem. Nem akarok! Persze látom, azért tetszik neki a játék. Egyszer csak felbátorodik és meggondolja magát. Ketten anya, jó?

Ekkor azonban nyílik az ajtó és kijön az orvos. Végre. Miért késtek? – néz rám kicsit szemrehányóan. Elkezdődött a tüntetés. – válaszolom mentegetőzve. Ja, értem! Az más. De nincs nagy baj ugye? Neeem, nincs.  Egy pillanat és jöhetnek. Vajon mire gondolt? De nem tudom megkérdezni, csukódik az ajtó. Megint csend.

Mi nem voltunk tüntetni, de ülősztrájk nálunk is volt tegnap, kezdi mondókáját félve. A Kölcseyben, mondja büszkén, kicsit jobban felbátorodva. Nézek rá, ahogy mosolyog ránk. Van már vagy 17 éves. A néni. Ülünk itt, majd három különböző generáció, és eközben valami egészen furcsa érzés tölt el. Látom az arcán a reményt, a hitet, az izgalmat és egy pillanat alatt megértem. Ez a tüntetés már régen nem a tandíjról szól. Talán mégsem veszett el még minden. Vajon észrevette ezt ott fent valaki?….Bárki?

Megkönnyebbülten ülök tovább, ő meg buzgón és átszellemülten mesél. Aztán hirtelen megint nyílik az ajtó, nem tudjuk folytatni. Jöjjenek! Későre jár! Belépünk a vizsgálóba, leülünk. Az orvos nézi a kisfiam torkát. Ááááááá…. jól vannak? – néz fel közben rám. Hát persze, csak egy kis köhögés. Igazán jó napom volt ma. – folytatja boldogan és megöleli a kisfiam. Sok gyerekemmel találkozhattam. Fura egy mondat, de értem mire gondol. Kivételes orvos. Egyszer csak különös árnyék fut végig az arcán. Képzelje, itt volt az egyik ma délután. Nagy fiú, 13 éves, de egészen pici kora óta ismerem. Doktor néni, képzeld el, volt otthon ma étel a hűtőben! – idézi nekem a gyereket. Elszorul a szívem.  XXI. század, 5. kerület, Magyarország. Ez mindig megrendít. Sokan vannak? – kérdezem, szinte félve a választól. Az asszisztens kínosan nevet, mintha csak azt kérdeztem volna, hogy holnap reggel felkel-e a nap.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dusomoja
2013. január 21. 18:54
Az írás műmájer és idegesítő. Nahát, vannak akiknek nincs a hűtőjében étel? Én ugyan autóval viszem a gyereket orvoshoz, mert esett... Anyám. Mi köze a diáktüntetésnek ahhoz, hogy sok a szegény? Logikai bukfenc. Fizessen az adófizető az egyetemisták oktatásáért, de azért nagyobb legyena jólét, én meg csodálkozhassak nyugodtan...
Thor911
2013. január 21. 18:54
Jó az írás! Találó :) És a kommentelőknek: Érdekes hogy amikor a fidesz politizált a gyerekekkel és vitte utcára a tandíj ellen akkor a fideszes kommentelők szerint ők már fiatal felnőttek voltak, hősök akik kiálltak magukért! Most pontosan ugyan azon tettért hirtelen megvetik őket és bizonygatják hogy nekik még semmi közük a politikához, biztos csak a pártok vezették meg őket stb! Hogy a fenébe fordulhat meg valakiben ennyire "természetesen" a vélemény pontosan 180 fokot?? Hogy lehet hogy ilyen erős a vak párthit hogy képes a véleményt elmosni és tökéletesen újat kreálni?? Félelmetesek a fidesz szavazók mert a régi kommunista pártkatonákra emlékeztetnek akiknek nem voltak elveik, csak a párt elvei! Tiszta 1984 érzésem van amikor olvasom ezeknek a fideszeseknek az írásait!!!
csenge
2013. január 21. 18:54
Gyerekekkel politizáltatni = pedofília.
Agricola
2013. január 21. 18:54
„Ez a tüntetés már régen nem a tandíjról szól. Talán mégsem veszett el még minden. Vajon észrevette ezt ott fent valaki?….Bárki?” Nemcsak odafönt, de idelent is észrevették, akiknek nyitva van a szemük. Ellenzéki pártok rátelepednek a diákok akcióira és törvénytelenségek elkövetésére buzdítanak. Például az MSZP milyen irányba próbálja vezetni a diákokat? Az, amit Török Zsolt, ez a kétes iskolai végzettségű MSZP-szóvivő művelt, az visszataszítóan jellemzi a rátelepedés folyamatát. A Facebookon bejegyzésében ugyanis azt is javasolta, hogy a „diktatórikus Orbán-rendszer megbénításához el kell foglalni minden városban a kormányhivatalokat, a fideszes polgármesterek irodáit, a földhivatalokat, Budapesten a minisztériumokat és azok vidéki hivatalait is!” Török Zsolt, kétes iskolai végzettségű MSZP-szóvivő szerint: „Akciók, nem szavak!” kellenek.” „A hallgatók hat pontban összeállították a követeléseiket, amelyekhez a legkülönbözőbb szak- és közszervezetek, hálózatok, konferenciák és egyéb gittegyletek csatlakoztak, kinyilvánítva szolidaritásukat és egyetértésüket, bár azt, hogy felfogták volna a hat pont értelmét, kénytelen vagyok kétségbe vonni. Az első pont követeli a felsőoktatás átfogó reformját. A többi öt követeli a kormány által eddig hozott reformintézkedések visszavonását és a visszarendeződést az állítólag megreformálandó viszonyokhoz.(MNO) Öntsünk tiszta vizet a fejekbe, túlmozgásos aktivisták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!