Rózsák háborúja II.

2012. szeptember 19. 14:12

Bár igencsak jóindulattal kell kezelni Varga István parlamenti hozzászólását, hogy találjunk benne valami értelmezhetőt, de azért az a bizonyos mondat nem véletlenül hangzott el.

2012. szeptember 19. 14:12
Pallaghy Orsolya
Multikulti

„Bizony a kormányzatnak igaza van. Nem fogja megoldani a Btk. ezt a problémát. Amit persze lehet, azt tegyük meg most, és ne hagyjuk, hogy a dolgok idáig fajuljanak. De az is biztos, hogy sokkal többre lenne szükség, minthogy a tüneteket kezeljük. Mert ez bizony tünet, nem pedig ok. Minden egyes bántalmazott és bántalmazó mögött ott áll egy szétzilált család, ki tudja hány generációra visszamenőleg. Bizonyára sok esetben már nagyon régen létezik a probléma, legfeljebb nem derült ki, mert a négy fal között tartottuk, magányügyként kezeltük kívül is és belül is.

Bár igencsak jóindulattal kell kezelni Varga István parlamenti hozzászólását, hogy találjunk benne valami értelmezhetőt, de azért az a bizonyos mondat nem véletlenül hangzott el. És nem véletlenül ebben a formában. Többek között rávilágított arra, hogy ma már mennyire nem csupán arról szól ez a kérdés, hogy ki ver és kit, hanem az alapvető férfi és női szerepek terén sem látunk tisztán. Nem meglepő tehát, hogy ebbe az irányba tolódott a parlamenti vita és az sem, hogy ennyire vehemensen reagáltak az érintettek a történtekre.

A családi szerepek mögött értékek állnak, illetve kellene, hogy álljanak, melyeket továbbadunk a következő generációnak. Az értékek és a családon belüli erőszak kérdése nem elsősorban miattunk, felnőttekért fontosak, hanem, mint ahogy azt a fent leírt történet is alátámasztja, leginkább a gyerekeink miatt. Így lesz egy látszólag »egyszerű« büntetőjogi eseményből, generációkon átívelő, össztársadalmi kérdés és probléma.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. november 26. 21:58
"Miért ne magamból?" - kérdi. Mert az általánosítással tévedésbe esik. Ráadásul nem is látja kivülről a saját esetét. Például a családi minta átlaga (a normális többségé) egyáltalán nem ideális. Az a huncut a dologban, hogy a kispolgári család-szemlélet nem "deviáns" - a társadalmi normáktól eltérő - attitűd, mely szélsőséges esetekben, kitett családi helyzetekben viszont bizony "deviáns" erőszakba mehet át. Arról nem is szólva, hogy az átlagtól eltérőkkel EGYÜTT képezzük a társadalmi szövet anyagát, mely valójában meghatározza a közérzetünket. Pl. nagyon kellemetlen, és megszokhatatlan, ha a szomszédban naponta üvöltözik egy házaspár, ha az "ultrák" kiszabadulnak a lelátóról az utcára, vagy, ha csak egy nyilvánosan szerelmeskedő párocskát látunk akár a parkban...
kulakman
2012. november 26. 21:58
Miért ne magamból , kiből a sok deviáns ingyenélő senkiháziból , nem kedves barátom a tömeget mi a normális többség adjuk ,csak az állandó harc a nem átlagosakkal már lassan felőrli az idegeinket, de ne csüggedjen még mi vagyunk többen!!!
Zokni
2012. november 26. 21:58
"Az emberek egy része egy bizonyos génnel születik, amely hajlamossá teszi az empátia teljes hiányára" - Ezt honnan veszi?
Zokni
2012. november 26. 21:58
1. "...tényleg unalmas" - tényleg munka. 2. "...válasz a kérdésre?" - hogy a seggreverős szex erőszak-e? Ez egy költői kérdés akart lenni, de hát nem erről van szó, hanem, mint mondtam, a melóról. 3. "Házasságban elnyomott nők jogait?" - elfelejtette, hogy előtte odaírtam: "egyes" Tehát azokét védik, akiket annyira elnyomnak, hogy verik őket. És azért a nőkről van szó, mert többnyire a nők az áldozatok, no meg a gyermekek, és a legkisebb mértékben a férfiak. De hogy benne legyenek az utóbbiak is, EZÉRT EZ a cím - MÉG pontosabban a "párkapcsolaton belüli erőszak" - hogy papír se kelljen a védelemhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!