Rasovszky Kristóf nyerte az összetett világkupát nyílt vízi úszásban

2021. december 19. 02:44

Rasovszky Kristóf a harmadik helyen végzett a nyílt vízi úszók világkupa-sorozatának döntőjében Abu-Dzabiban a 10 kilométeres távon, ezzel összetett világkupa-győztes lett. A magyar vegyes váltó pedig bravúros ezüstérmet nyert Rasovszkyval a soraiban. Míg Olasz Anna negyedik helyezést ért el összesítésben.

2021. december 19. 02:44
null
Bánfalvi Szabolcs

A nyílt vízi úszók világkupa-sorozatában a tervezett nyolc állomásból mindössze négyet tudtak megrendezni a koronavírus-járvány miatt. A dohai, ohridi és eilati világkupa-viadal után a negyedik fordulót, a világkupadöntőt Abu-Dzabiban rendezték. Ott az első napon az Olasz Anna, Rohács Réka, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf alkotta magyar nyílt vízi vegyes váltó indult 4x1500 méteren. A 2021-ben megtartott budapesti Európa-bajnokságon bronzérmes kvartett mind a négy tagja ezúttal is nagyszerűen úszott.

Az első etapban Rohács Réka szerepelt a legjobban a hölgyek között, és csak 4.4 másodperccel maradt le az ukránok első férfi úszójától. A második körben a brit, a portugál, a brazil és a kínai négyes férfi versenyzőt indított, így mintegy 50 másodperc előnyre tett szert Olasz Annával szemben, aki a hatodik helyen adta át a váltót Betlehem Dávidnak az ötödik helyezett olaszok mögött, viszont az ekkor hetedik németeket sikerült szépen leszakítani.

A junior Európa-bajnok Betlehem Dávid és az olasz Domenico Acerenza pedig szenzációsan versenyzett, az első 500 méteren ledolgozta a hatalmas hátrányt, aztán elhúzott a mezőnytől. Az első két hely sorsa ezzel el is dőlt, az utolsó felvonásra pedig Gregorio Paltrinieri ugrott elsőként a vízbe, rögön utána pedig Rasovszky Kristóf vette üldözőbe az olaszt.

Rohács Réka, Betlehem Dávid, Olasz Anna és Rasovszky Kristóf (balról jobbra) a pódiumon ünnepel, miután váltójuk bronzérmet nyert 4x1500 méteres távon a nyílt vízi úszók világkupa-sorozatának döntőjében Abu-Dzabiban 2021. december 15-én. MTI/EPA/Ali Haider

Nem kis kihívás volt ez, hiszen Paltrinieri a Magyarországon rendezett kontinensviadalon öt és tíz kilométeren is nyerni tudott, emellett medencében 1500 méter gyorson olimpiai bajnok, rövid és hosszú pályán egyaránt világbajnok, valamint háromszoros Európa-bajnok, míg 800 méteren kétszeres kontinensbajnok. A tokiói ötkarikás játékokon viszont az ezüstérmes Rasovszky mögött lett harmadik az olasz világklasszis. Utóbbi adhatott okot a bizakodásra, ám hiába küzdött nagyot a világ- és Európa-bajnok úszónk, ezúttal Paltrinierit nem lehetett legyőzni, így

a magyar vegyes váltó a második helyen végzett 2.6 másodperccel lemaradva a győztes olasz négyestől. A magyar kvartett ezzel szenzációs eredményt ért el, mivel előtte sohasem szerzett magyar váltó érmet világkupaversenyen.

A németek pedig bronzérmet szereztek, miután a befejező emberük, – a tíz kilométeres nyílt vízi úszás tokiói olimpiai bajnoka és 2019-es világbajnoka –, Florian Wellbrock harmadiknak ért célba 36 másodperccel lemaradva Rasovszky mögött. Nem mellesleg a német világklasszis 1500 gyorson világbajnoki címvédő a medencés versenyszámban.

A dicsőség mellett pénzdíjban is részesültek a versenyzők: az olaszok 20, a magyarok 18, a németek 16 ezer dollárt vihettek haza.

Másnap pedig a világkupa-sorozat utolsó 10 kilométeres egyéni versenye következett a férfiaknál és a nőknél egyaránt.

A férfiak mezőnyében az első három fordulóban a francia Marc-Antoine Olivier nyert, így az összetett világkupa-diadal szempontjából igen komoly esélyesként indult a vk-sorozat döntőjében Abu-Dzabiban. Míg

Rasovszky Kristóf két második és egy negyedik helyet ért el az előző három világkupaversenyen, így összesítésben 450 pont előnye volt a franciának Rasovszkyval szemben,

tehát a franciát több hellyel kellett volna megelőznie Szokolai László tanítványának.

Rasovszky Kristóf a nyílt vízi úszók világkupa sorozatának 10 kilométeres versenyében Abu-Dzabiban 2021. december 16-án. Rasovszky a harmadik helyen végzett, így megvédte összetett világkupa-elsőségét. MTI/Kovács Tamás

Úgy tűnt, Rasovszkynak nem sok esélye lesz megszerezni az összetett elsőséget, ám Olivier segített ebben neki. A riói olimpiai bronzérmes francia ugyanis a negyedik körben közelharcba keveredett, és ütés miatt kizárták, így nulla ponttal zárta ezt a viadalt. Ezzel Rasovszkynak az első ötben kellett végeznie ahhoz, hogy megnyerje az összetett versenyt, mivel az ötödik helyezett versenyzőt 500 ponttal jutalmazzák.

Nos,

Rasovszky élt az eséllyel, a rendkívül erős mezőnyben a harmadik helyen ért célba Florian Wellbrock és az olasz Domencio Acerenza mögött. Ezzel Rasovszky további 600 pontot gyűjtött, és 150 ponttal megelőzte Olivier-t összesítésben, így megvédte 2019-es összetett vk-elsőségét.

Rasovszky így újabb pénzt is szerzett. A váltóverseny ezüstéreméért járó rész (4500 dollár) mellé az egyéni bronzért 10500 dollárt keresett, míg az összetettben aratott diadalért 50 ezer dollárt kapott.

„Fogalmam sem volt, mi történt Marc-Antoine-nal, azt hittem, előttem van, elment a többiekkel, és úgy gondoltam, negyedik lettem, bár tény, mintha csak két embert láttam volna a vége felé. Aztán a célban kérdeztem Domenicót, ki a harmadik, mondta, te, és akkor már sejtettem, hogy itt valami furcsa történt. Mondjuk érdekes, hogy Rio óta egyetlen nagyobb versenyen sem zártak ki senkit a sztárok közül, kicsit sajnálom Marc-Antoine-t, hogy ez vele épp itt történt meg, hiszen csak úgy nyerhettem meg az összetettet, ha belekeveredik valami malőrbe. Maga a verseny nem volt rossz, sikerült végig elöl maradni, ha nincs az az apró eltévedés – valamiért azt a bóját sosem sikerült normálisan belőnöm –, meg nem megyek ki az utolsó kör előtt még inni, akkor talán ott tudtam volna maradni Florianékkal, de hiába éreztem magamban az erőt, most nem volt meg az a sebesség, ami ahhoz kellett volna, hogy utolérjem őket. Ettől még nagyon boldog vagyok, az egész idényemben sikerült egy kiegyensúlyozott, magas szintet hozni, az összes versenyen az első ötben lenni, többnyire a dobogón, ami nagyon jó dolog” – nyilatkozta Rasovszky a Magyar Úszószövetség hivatalos honlapján.

Ezzel Rasovszky újabb szenzációs sikert ért el, aki a Csisztu Sport Castben mesélt a tokiói olimpiai ezüstérméről.

A férfi tíz kilométer egyben világbajnoki válogatóverseny is volt a magyar úszók számára, – kivéve Rasovszkyt, aki az eredményei miatt biztos induló a fukuokai vb-n –, de a másik négy magyar egymással is versengett, mivel ez a tíz kilométeres viadal döntött arról, hogy Rasovszky mellett ki képviseli majd a magyarokat a világbajnokságon.

Közülük Betlehem Dávid érte el a legjobb helyezést, a 21. helyen zárt, és Gálicz Péter csapott a célba nem sokkal mögötte, így ők ketten indulhatnak a világbajnokságon, ám a jövő évi első nemzetközi verseny dönt arról, melyikük indulhat tíz kilométeren – az olimpiai számban – Fukuokában, míg a másik választhat az öt és a 25 kilométeres táv között.

Olasz Anna a nyílt vízi úszók világkupa sorozatának 10 kilométeres versenyében Abu-Dzabiban 2021. december 16-án. MTI/Kovács Tamás
Olasz Anna a nyílt vízi úszók világkupa sorozatának 10 kilométeres versenyében Abu-Dzabiban 2021. december 16-án. MTI/Kovács Tamás

A nőknél Olasz Anna a 17. helyen végzett, azonban az összetettben az előkelő negyedik helyezést érte el, amellyel 20 ezer dollár is járt.

„Egy kicsit hosszú volt ez a szezon, most az érzem, az utolsó negyven percben már csak az munkált bennem, hogy már csak ennyi van az évből. Azért az összetettnek és az egész szezonnak nagyon örülök” – mondta Olasz Anna a Magyar Úszószövetség hivatalos honlapján, aki sikeres idényt tudhat maga mögött, mivel az Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert, míg a tokiói olimpián negyedik lett.

A magyar hölgyek számára is világbajnoki válogatónak számított ez a megméretés Abu-Dzabiban, itt dőlt el ki versenyezhet majd a vb-n Olasz Anna mellett. Végül Rohács Réka zárt a legjobb helyen, 15. lett, mellette Balogh Vivien szerezte meg a világbajnoki szereplés jogát.

 

Azt hallotta már hogyan élte meg az olimpiai ezüstéremért folytatott élet-halál harcot Tokióban Rasovszky Kristóf? 

 

Nyitókép: Rasovszky Kristóf a nyílt vízi úszók világkupa sorozatának tíz kilométeres versenye után Abu-Dzabiban 2021. december 16-án. Rasovszky a harmadik helyen végzett, így megvédte összetett világkupa-elsőségét. MTI/Kovács Tamás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2021. december 21. 00:47
Gratulálok mindannyiuknak!
kizökkentidő
2021. december 21. 00:47
Éljenek a bajnokok!
filopatl
2021. december 20. 05:41
és amiért indulni engedték, a lóvéból mennyit kell leadni gyárfásnak ?
Lombi
2021. december 19. 22:56
Hatalmas gratuláció az egész csapatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!