Nőtt a foglalkoztatás, de megjelent a német recesszió hatása

2024. február 24. 16:37

A foglalkoztatottak száma az utóbbi hónapokban kismértékben csökkent – derült ki a KSH adataiból. Ebben a szezonális hatások és a német gazdasági lassulás hatásai játszhattak fő szerepet, miközben éves alapon nőtt a foglalkoztatás. A munkanélküliségi ráta ugyan emelkedett, de még mindig érdemben alacsonyabb az uniós átlagnál.

2024. február 24. 16:37

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője    

A foglalkoztatottak száma az utóbbi hónapokban kismértékű csökkenést mutatott, és ebben egyrészt a szezonális hatások játszottak szerepet, tekintve, hogy éves alapon nőtt a foglalkoztatás. Emellett a mérséklődésben szerepe lehetett a gazdasági teljesítmény visszaesésének, az év második felében a német gazdaságból begyűrűző lassulásnak – elsősorban az ipari termelésen keresztül –, miközben a belső kereslet még nem állt helyre az inflációs sokkot követően. Ezzel együtt is, 

a foglalkoztatási szint továbbra is magasnak tekinthető, miközben az aktivitás is fokozódik a bérnövekedés és a jövedelmi helyzet romlása nyomán.

 Az aktivitás fokozódása járult hozzá nagyobb mértékben ahhoz, hogy a munkanélküliségi ráta a 2023. november–2024. januári időszakban a koronavírus-járvány idején tapasztaltnál is magasabb szintre, 4,6 százalékra emelkedett. Ez ellenben továbbra sem tekinthető magasnak, az uniós átlag ennél 1,3 százalékponttal nagyobb. 

Idén fokozódhat a munkaerő iránti kereslet 

Előrejelzésünk szerint a foglalkoztatottak száma éves átlagban az idén tovább nőhet. 

A gazdasági növekedés beindulásával, illetve a beruházások termőre fordulásával ismét fokozódhat a munkaerő iránti kereslet,

 ennek eredményeként erősödhet a munkaerőhiány, ez pedig kedvező hatást gyakorolhat a bérdinamikára is.

Jelentős munkaerőpiaci tartalékok  

A magyar társadalomban viszont jelentős munkaerőpiaci tartalékok találhatók.

 Az Eurostat elérhető adatai alapján a tavalyi harmadik negyedévben 78,2 százalékos volt a hazai aktivitási arány, amely ugyan 3 százalékponttal meghaladja az uniós átlagot, azonban 10 tagállamban – nyugati és északi országokban – is arányaiban többen jelennek meg a munkaerőpiacon, mint hazánkban.  

Az uniós tagállamok közül Hollandiában a legmagasabb ez az arány: a 15–64 éves korosztály 85,7 százaléka megtalálható a munkaerőpiacon. Hollandiához vagy az északi államokhoz viszonyítva a nők, a 25 éven aluliak, kisebb mértékben az 55 év felettiek, valamint az alacsonyan képzettek körében találhatók jelentős munkaerő-tartalékok.

 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2024. február 24. 18:06
Magyar Posta 2023-ban állami vállalatként egyedülálló módon 3% azaz három százalék béremelést adott dolgozóinak. Mellé a világrekord ÁFA és infláció
survivor
2024. február 23. 13:44
Nökkent a foglalkoztatottság..... Ez meg nökkentő.... B+ ! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!