Brüsszel ismét belerúgott Magyarországba: egy centet sem kapunk az ukrán gabona okozta károk enyhítésére

2023. március 22. 08:47

Az EU agrárbiztosa megnyitotta a válságalapot, de megítélése szerint abból Magyarországnak semmi nem jár.

2023. március 22. 08:47
null
Révész Béla

Amikor az ukrán gabonakivitel tavaly a kikötői blokádok miatt gyakorlatilag leállt, és úgy tűnt, globális élelmiszerválság fenyeget, a szomszédos országok mindent megtettek, hogy alternatív útvonalakat biztosítsanak Kijevnek a szállításra. Magyarország is a végletekig felpörgette vasúti kapacitásait és tranzitforgalmát, a szolidaritási folyosókon keresztül aztán el is kezdett ömleni az ukrán gabona, ráadásul – az EU döntésének megfelelően – vámmentesen. Ez a lépés azonban azt eredményezte, hogy az olcsó, de bizonytalan eredetű és termelésében az EU-s szabályoknak nem megfelelő ukrán termények soha nem látott mennyiségben borították el a kontinenst, elsősorban éppen a szomszédos hat ország agrárpiacának okozva igen nagy károkat. 

Az Ukrajnából az EU-ba irányuló gabonaimport 2021-ben még 287 ezer tonnát tett ki, ez a szám 2022-ben 2,849 millió tonnára nőtt.

A szolidaritási folyosók alapkoncepciója az volt, hogy ezeken keresztül juttatják ki az ukrán terményeket a kontinensről a szegény országok felé, de csakhamar világossá vált, hogy a mennyiség jelentős része az európai kereskedőknél ragad, akik a vámmentes portékát aztán vagy helyben, vagy a gazdagabb országoknak értékesítik, uniós piacon kívül és belül egyaránt, mesterségesen csökkentve ezzel az érintett országok saját gabonája iránti keresletet

Brüsszelt nem érdekli a magyar piac

A helyzet annyira eldurvult, hogy a szolidaritási folyosókat biztosító országok – amelyekben zömében bent ragadt az ukrán gabona, jelentős csapást mérve saját piacukra –, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária miniszterei sürgős segítséget kértek a januári brüsszeli agrártanácson a területért felelős uniós biztostól, Janusz Wojciechowskitől. Nagy István agrárminiszter akkor úgy indokolta a lépést: tiszteletben tartják az ukrán gabona világpiacra jutását segítő uniós intézkedéseket, de kötelességük a hazai és európai gazdák érdekeit védve megőrizni az EU belső piaci egyensúlyát. 

Brüsszelben aztán hamar kiderült, hogy az Európai Bizottság igen sajátos módon kezelné a problémát. Wojciechowski a miniszterek panaszára reagálva úgy fogalmazott: az ukrán gabona beáramlását nincs szándékukban limitálni. Ezért inkább megnyitnák a mezőgazdasági válságkeretet, és abból juttatnának az agrárpiacukat egyben tartani igyekvő országoknak.

A héten erre is sor került, Magyarország számára a már-már szokásosnak mondható végeredménnyel. Az Európai Bizottság aktiválta a válságalapot, és abból 56 millió eurót különített el a bajba jutott országok megsegítésére. Az uniós biztos megítélése szerint azonban ezt az összeget csupán három országnak, Bulgáriának, Lengyelországnak és Romániának utalják ki, miután a saját termelésük és az ukrajnai import meghaladta a háború előtti ötéves átlagot, így a bizottság bizonyítottnak vette, hogy összefüggés van az ukrán kereskedelem és az országok saját gabonapiacának problémái között.

Ugyanez a piactorzító hatás ugyanakkor Wojciechowski szerint nem jelentkezik Szlovákia, Csehország és Magyarország esetében, így ezek az országok egy fillért sem kapnak a válságalapból

Kettős mérce

Nagy István agrárminiszter a döntést követő sajtótájékoztatón azonnal jelezte: Brüsszel ismét kettős mércével mér, diszkriminációs politikát folytat, és szándékosan hátrányos helyzetbe hozza a magyar gazdálkodókat. „A bizottság azt állítja, hogy az Ukrajnából beérkező gabona nincs letörő hatással a gabonapiaci árakra, azonban amíg a rotterdami tőzsdei ár 300 euró/tonna körül mozog, addig Magyarországon ez 217 euróra esett vissza. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül és azt súlyos szakmai tévedést sem, miszerint nem az ukrán gabona bejövetele idézte elő ezt a nagy árcsökkenést” – mondta a miniszter az MTI-nek, hozzátéve, hogy felkérte a bizottságot állásfoglalásának felülvizsgálásra. 

„Statisztikai adatokkal, számokkal bizonyítottuk, hogy igenis óriási károkat szenvednek a magyar gazdák azért, mert a szolidaritási folyosó által bekerült gabona nem a célországba megy, hanem Magyarországon marad. A bizottság nem szakmai, hanem politikai döntést hozott” – jelentette ki.

Fotó: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Összesen 163 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2023. április 29. 19:45
Szerintem az a gabona penészes, ki kell dobni.
csicseriborso
2023. március 29. 22:17
Már benn van az áru. Független minősítők mesélték, /akik minden nagyobb szállítás előtt leellenőrzik az árut a vevő kérésére/ hogy kb 30-35 % por, sok a gombás, vegyszeres áru. Nálunk feltúrják a raktárat az ellenőrzésnél, ott viszont a vevő bár tudja a minőséget??? , nem foglalkozik vele, csak annyiban, hogy még jobban leszorítsa az árakat.
Párhuzamos különvélemény
2023. március 23. 11:33
Mert nincs annyi bankunk mint Svájcnak meg Londonnak, és annyi olajunk mint Norvégiának?
Szkeptikus fickó
2023. március 23. 09:06
Tovább kellett volna engedni a tranzitfolyosón, ahogy eredetileg szánták, nem "lefölözni".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!